Utorak, 28 Marta, 2023
Rubrika:

Riješiti pitanje stanovanja za mještane Riversajda

NVO ''Udruženje za podršku Roma i Egipćana'' sa predstavnicima opštine Berane

Predstavnici NVO ,,Udruženje za podršku Roma i Egipćana,, danas su održali sastanak sa predsjednikom opštine Berane Vukom Todorovićem i potpredsjednikom Damjanom Ćulafićem. Na sastanku su razmotrene teme koje se tiču socijalne inkluzije Roma i Egipćana na području Berana, te potrebe da se isti obrazuju, zapošljavaju. Kako su naveli iz te NVO  posebni izazovi i pitanja koja se nastoje rješavati su pitanje stanovanja, za mještane Riversajda, pri čemu su uslovi stanovanja loši.

Kao pozitivan primjer navedena je škola ,,Radomir Mitrović,, u Beranama u kojoj rade dva saradnika u socijalnoj inkluziji, kao i Dom zdravlja u kome radi jedan zdravstvemi medijator iz RE populacije.

Ispred Udruženja, kako je saopšteno,  sastanku su prisustvovali izvršni direktor Sultan Beća i mr Nikola Raičević, predsjednik Skupštine te NVO.

“Pored navedenog, kao posebna vrijednost i veliki korak ka integraciji djece RE populacije, naveden je primjer upisa djece predškolaca u JPU ,,Radmila Nedić,, u Beranama, pri čemu su se uz aktivnosti ove NVO i projekta koji je ova NVO sprovodila u saradnji sa vrtićem koji je takođe imao svoje aktivnosti, upisalo 34 djece RE populacije, dok je škola ,,Radomir Mitrović,, obezbijedila prevoz za ovu djecu”, navodi se u saopštenju te NVO.

Posebni izazovi i pitanja koja se nastoje rješavati su pitanje stanovanja, za mještane Riversajda, pri čemu su uslovi stanovanja loši, a  ta NVO očekuje da se ovo pitanje pokrene preko nadležnog ministarstva rada i socijalnog staranja.

Pored navedenog, kako dalje dodaju, iskazana su očekivanja da se poveća broj zapošljenih pripadnika RE populacije u Beranama.

“Predstavnici ove NVO su jako zahvalni Opštini Berane, na doprinosu koji opština daje u smislu poboljšanja života pripadnika RE populacije, a pri opštini je konstituisana i institucionalna radna grupa programa Savjeta Evrope – Romacted, a osoba koja je fascilitator za opštinu Berane je upravo direktor ove NVO Sultan Beća”, dodaju iz NVO.

Veliki doprinos u okviru ove grupe, kako je navedeno, daju i Vanja Bubanja i Ljubinka Mijović, iz Opštine koje zajedno sa Bećom sprovode taj program.

Beća je pored zahvalnosti rukovodstvu opštine, istakao istu i NVO ,,Mladi Romi,, iz Podgorice posredstvom koje se sprovodi program Romacteda .

Raičević se,  zahvalio predstavnicima opštine na razumijevanju i spremnosti da se pomogne ovoj populaciji i istakao znaćaj obrazovanja pripadnika RE populacije te činjenice da u Beranama imamo oko 15 srednjoškolaca iz RE zajednice, koji su imali mentorsku podršku od NVO ,,Mladi Romi,, u školi ,,Radomir Mitrović,, u Beranama, koja je poznata po tradicionalnom obrazovanju pripadnika RE populacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve