”Trebalo bi u najskorije vrijeme pristupiti potpuno drugačijem načinu izricanja opomene i kažnjavanja poslanika za nedolično ponašanje, jer kazne propisane sadašnjim Poslovnikom nemaju efekta. Lično smatram da moraju biti mnogo rigoroznije, pa čak, poput nekih susjednih parlamenata, da budu i oduzimanje mandata ako se poslanik u kontinuitetu nedolično ponaša”, kazao je za Pobjedu član Administrativnog odbora iz DPS-a Milorad Vuletić.Administrativni odbor donio je do sada ukupno sedam odluka o kažnjavanju poslanika zbog opomena koje su im na plenarnim sjednicama izrekli predsjednik Skupštine ili potpredsjednici. Kažnjeni su oduzimanjem od plate, od deset do 20 odsto, poslanici DF-a Milan Knežević, Jovan Jole Vučurović, Branko Radulović, Marina Jočić, Janko Vučinić, Nebojša Medojević, kao i poslanik LPAndrija Popović.

Vuletić kaže da su kazne za nedolično ponašanje poslanika u njihovim javnim istupima preblage, te da bi trebalo pooštravanjem doprinijeti tome da parlament bude u funkciji onoga što mu je zadatak kao najvišeg zakonodavnog organa.

“Trebalo bi na akademski način obezbijediti komuniciranje u okviru plenarnog zasijedanja, ali i na radnim tijelima”, dodao je Vuletić.

Andrija Popović (LP), koji je jedini poslanik vladajuće koalicije kažnjen zbog opomene, kazao je za Pobjedu da kazne „nemaju efekta“, ali da moraju postojati.

“Dobro je da postoje takve mjere, ali ono što nije dobro je ponižavajući položaj parlamenta. Dolazimo u paradoksalnu situaciju da se poslanici koji učestvuju u radu kažnjavaju, a pojedini 30 mjeseci nijesu ušli u skupštinsku salu i primaju puni iznos plate. Dolazimo u situaciju da neko primi 50, 60 ili 80 odsto plate, a onaj ko nije kročio u parlament primi sto odsto zarade”, istakao je Popović.

Jovan Vučurović (DF), koji je kažnjen oduzimanjem od zarade zbog nekoliko opomena, kaže za Pobjedu da predsjednik Skupštine i potpredsjednici misle da će kaznama spriječiti poslanike DF-a da govore istinu, ali, kako je rekao, „niko ne može zaustaviti DF u borbi za slobodnu Crnu Goru, bilo gdje da se ona vodi, u parlamentu, na ulici ili bilo kojem drugom mjestu”.

“U Poslovniku Skupštine nemate indeks zabranjenih riječi, nego o tome odlučuju Branimir Gvozdenović i njegova dva potrčka Brajović i Nimanbegu. Sve što DF priča o režimu i njegovim ljudima je istina. DPS počiva na lažima, krađi i prevarama, a vodeće strukture te partije povezane su sa organizovanim kriminalom i očekivano je da im smetaju i da ih pogađaju istina i argumenti koje im saopštavaju poslanici DF. DPS je zlo koje decenijama teroriše Crnu Goru i protiv takve pošasti je neophodno da se borimo punom snagom i bez kalkulacija, ako želimo da ova zemlja najzad postane slobodna. DPS treba zabraniti”, kazao je Vučurović.

Poslovnik propisuje da se mjere opomene i oduzimanja riječi primjenjuju za dan kada su na sjednici Skupštine izrečene.

Mjera udaljenja sa sjednice primjenjuje se i za narednih 15 dana zasijedanja Skupštine od dana izricanja ove mjere. Poslanik koji je udaljen sa sjednice Skupštine ima pravo da prisustvuje sjednici kada se glasa.

Poslanik kome je izrečena mjera opomena kazniće se oduzimanjem deset odsto plate, a onaj kome su u toku iste sjednice izrečene dvije mjere opomena kazniće se u visini od 20 odsto zarade.

Poslanik kome je izrečena mjera oduzimanje riječi kazniće se oduzimanjem 40 odsto plate, a onaj kome je izrečena mjera udaljenja sa sjednice kazniće se oduzimanjem 50 odsto zarade. Ako je poslaniku izrečeno više mjera za povredu reda na sjednici Skupštine novčane kazne se ne sabiraju, već se primjenjuje samo najviša novčana kazna.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve