– Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda stupa na snagu danas, osam dana od objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, čime počinje zabrana pušenja u zatvorenom prostoru.

Ovim zakonom, koji su poslanici u parlamentu usvojili 31. jula, zabranjuje se upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima.

Takse

Stupanjem na snagu novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaje da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora. Prostorija, prema ovim kriterijumima, mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostatak prostora, a površina ne smije da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore.

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće. Uvažen je zahtjev Privredne komore i priređivača igara na sreću koji su izuzetak, a kazina su izrazila spremnost da pored specifičnih ventilacionih aparata i prečišćivača vazduha plaćaju i takse u iznosu koji odredi Vlada.

Zakonom je strogo zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom dijelu zatvorenog prostora u kom se obavlja vaspitno-obrazovna djelatnost, zdravstvena djelatnost, proizvodnja, kontrola i promjet ljekova i medicinskih sredstava, te obezbjeđuje boravak i ishrana djece, učenike i studenata.

Pored toga, zabranjeno je pušenje i u prostorijama gdje se obavlja prijem, smještaj i njega osoba u stanju socijalne potrebe i starih osoba, održavaju kulturne, zabavne, sportske i druge manifestacije, priredbe i takmičenja, sjednice i drugi organizovani skupovi, kao i u prostorima gdje se obavlja trgovinska djelatnost i proizvodnja, skladištenje i promet hrane.

– Javni prostor je i otvoreni ograđeni dvorišni prostor vaspitno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova i otvoreni ograđeni prostor na kom se obavljaju javna snimanja i emitovanja programa bilo koje vrste i održavaju kulturne i zabavne priredbe – precizirano je, pored ostalog, u zakonu. Ovim aktom se propisuje i zabrana stavljanja u promet duvanskih proizvoda čije pakovanje nema zdravstveno upozorenje koje ima tekstualno i slikovno upozorenje, a ono mora da pokriva po 65 odsto prednje i zadnje spoljašnje površine pojedinačnog pakovanja.

Kazne

Za one koji budu kršili odredbe ovog zakona predviđene su novčane kazne od 500 do 20.000 eura. Zakonom je propisana novčana kazna za prekršaj za nepridržavanje propisanih zabrana i ograničenja za pravno lice od 500 do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 do 2.000 eura, a za preduzetnika od 150 do 6.000 eura.

Kazna od 30 do 1.000 eura predviđena je za fizička lica ako maloljetna osoba prodaje duvanske proizvode, ako osoba puši u javnom ili radnom prostoru i izlaže druge ljude sekundarnom duvanskom dimu. Kazna u ovom rasponu predviđena je i za osobe koje puše u sobama i apartmanima za smještaj gostiju, koje poslodavac nije odredio i istakao oznaku da je u njima pušenje dozvoljeno. U prelaznim i završnim odredbama navedeno je i da su „vlasnici, odnosno korisnici radnog i javnog prostora, maloprodajni objekti, kao i poslodavci“ dužni „da usklade označavanje sa ovim zakonom u roku od mjesec od dana stupanja na snagu ovog zakona“.

U Zakonu je precizirano da je za nadzor nad primjenom zaduženo Ministarstvo zdravlja. Poslove inspekcijskog nadzora obavljaće inspektori nadležni za oblasti na koje se odnose mjere ograničenja i zabrane upotrebe duvanskih proizvoda, u skladu sa zakonom, i to sanitarni, zdravstveni, tržišni i turistički inspektor.

Ministar Hrapović je početkom avgusta, nakon što je zakon usvojen u parlamentu, apelovao na privrednike i poslodavce da ovaj akt beskompromisno primjenjuju kada stupi na snagu.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve