Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Repertoarski iskorak CNP-a: Čehovljev Ujka Vanja biće u estetici novih pozorišnih izraza

Direktor CNP-a Marko Baćović poručio je danas na konferenciji za novinare da autentični pozorišni stvaralac kao što je Mirko Radonjić zavrijeđuje angažman u to pozorištu te da mu je poziv da režira u CNP-u upućen iprije uspjeha koji je ostvario na festivalu MESS u Sarajevu

Čehovljev “Ujka Vanja” u režiji Mirka Radonjića prva je premijera Crnogorskog narodnog pozorišta u jubilarnoj, 70. godini ove teatarske kuće, a desiće se u petak 3. marta u 20 sati na Velikoj sceni.

Direktor CNP-a Marko Baćović poručio je danas na konferenciji za novinare da autentični pozorišni stvaralac kao što je Mirko Radonjić zavrijeđuje angažman u to pozorištu te da mu je poziv da režira u CNP-u upućen iprije uspjeha koji je ostvario na festivalu MESS u Sarajevu.

“Takođe, ova vrsta estetike i novih pozorišnih izraza i svojevrsnih istraživanja jeste iskorak u odnosu na ono što čini repertoar jednog narodnog pozorišta i naći će svoje mjesto i u budućnosti u našem repertoaru”, kazao je Baćović.

Reditelj Mirko Radonjić istakao je zadovoljstvo što nakon osam godina ponovo režira u nacionalnom teatru.

“Drago mi je što je pozorište prepoznalo ovu ekipu i dalo nam priliku da zajedno gradimo “Ujka Vanju”. Od početka smo se osjećali veoma odgovorno prema Čehovu i iz te odgovornosti ušli smo u propitivanje šta taj Čehov znači nama danas. Istraživali smo našu motivaciju – zašto Čehov danas, zašto u Crnoj Gori, zašto u CNP-u. Koje su to teme u ovom komadu koje u nama bude razne sadržaje, šta to scenski budi u nama, šta kod publike…”, pojasnio je on.

Dramaturg Ilija Đurović napomenuo je da mu je kao piscu bilo zanimljivo da uđe u novi susret sa materijalom koji je klasika.

“Tražili smo te zajedničke veze između svih nas u ekipi i nas i teksta. Sa dramaturške strane ovo je bio prelazak puta od ozbiljnosti koju nosi ovaj klasični dramski tekst i nacionalni teatar do tačke kad smo shvatili da to može biti i kvalitetna i zabavna i uzbudljiva predstava”, rekao je Đurović.

Glumici Jelici Vukčević povjerena je uloga Jelene Andrejevne.

“To može biti bilo koja žena. Ona je žena koja ulazi u brak iz najiskrenijih emocija i u jednom trenutku spoznaje da sve to više nije tako kako je izgledalo i da je ljubav ili prošla ili se na njenom početku činilo da je veća nego što jeste. Šta kada se suočimo s tim da smo u braku u kome više nismo zadovoljni? Koliko je teško priznati to sebi i okolini i koliko je teže prihvatiti to i živjeti u braku u kome si nesrećan? I to je zapravo ovaj komad – Šta posle, kako živjeti sa saznanjem da živiš tako kako živiš i da ne možeš apsolutno ništa da promijeniš?”, kazala je Vukčević na konferenciji za novinare.

Osim nje, uloge u predstavi povjerene su Aleksandru Gavraniću, Anji Misović (studentkinji II godine studijski program Gluma u klasi red. prof. Branislava Đage Mićunovića – FDU), Tihani Ćulafić, Pavlu Preleviću, Ivanu Bezmareviću, Iliji Gajeviću i Jeleni Laban.

Tekst je preveo Mirko Radonjić, adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Ilija Đurović, scenografiju Andreja Rondović, kostimografiju Lina Leković, dizajn svjetla Mirko Radonjić.

Za muziku u predstavi zadužen je bend “Pojačano prisustvo” koji čine Ilija Gajević, Jelena Laban i Pavle Prelević. Asistentkinja režije i dramaturgije je Marija Backović, asistentkinja scenografa Jelena Ivančević a izvršna producentkinja Nela Otašević.

“Ujka Vanja” je na repertoaru i u ponedjeljak 6. marta u 20 sati na Velikoj sceni, a sve ulaznice su, kako je saopšteno, rasprodate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve