Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Rekonstruisan Komanski most: Zamijenjene fasadne bravarije, uveden sistem grijanja

Ministar rada i socijalog staranja Kemal Purišić kazao je da su unaprijeđeni standardi smještaja u ovoj ustanovi, ispunivši određene normative i standarde za pružanje usluge smještaja odraslih i starih lica sa invaliditetom, što je rezultiralo dobijanjem licence za obavljanje djelatnosti iz oblasti socijalne zaštite, koju je ovoj ustanovi izdalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja

JU Zavod Komanski most u Podgorici dobio je nove termo i hidroizolacije na krovovima, postavljena je termoizolacija na fasadi, a zamijenjena je fasadne bravarije.

„Politika Vlade i dalje će biti sve efikasnija zaštita lica sa invaliditetom i u tom smislu u narednom periodu, podsticaćemo razvoj usluga koje su neophodne ovim licima”

Takođe, uveden je sistem grijanja i hlađenja, centralizovani sistema za pripremu sanitarne tople vode, sa solarnim kolektorima, zamijenjene su svjetiljke, a takođe je rekonstruisan dio sanitarnih čvorova, moleraj i i zamijenjene su podne podloge.

U Zavodu je trenutno smješteno 112 korisnika i jedina je ustanova ove vrste u državi.

Ministar rada i socijalog staranja Kemal Purišić kazao je da su unaprijeđeni standardi smještaja u ovoj ustanovi, ispunivši određene normative i standarde za pružanje usluge smještaja odraslih i starih lica sa invaliditetom, što je rezultiralo dobijanjem licence za obavljanje djelatnosti iz oblasti socijalne zaštite, koju je ovoj ustanovi izdalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

„Politika Vlade i dalje će biti sve efikasnija zaštita lica sa invaliditetom i u tom smislu u narednom periodu, podsticaćemo razvoj usluga koje su neophodne ovim licima. U skladu sa navedenim u toku je izrada Plana transformacije ove ustanove sa ciljem smanjenja broja korisnika kroz razvoj usluga stanovanje uz podršku, mala grupna zajednica, pomoć u kući i dr.“, rekao je Purišić.

On je naveo se u cilju adekvatne zaštite svakodnevno sprovode aktivnosti u cilju osnaživanja korisnika.

„To su radno-okupacione aktivnosti, podrška u ostvarivanju kontakata sa porodicom i drugim licima važnim za korisnika, razvoj vještina i znanja potrebnih za život van smještaja i relaksaciju i rekreaciju“, kazao je Purišić.

Direktor Zavoda Vaselj Dušaj kazao je da su ovom rekonstrukcijom unaprijeđeni standardi smještaja korisnika u ustanovi, te da ima korisnika koji su 100 odsto nepokretna lica, 100 odsto slijepa lica, zatim lica sa najtežom intelektualnom retardacijom.

„Život se odvija ovdje 24 sata dnevno i korisnici zaslužuju bolje uslove boravka u ovoj ustanovi“, zaključio je Dušaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve