Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Regionalni vodovod: Aktivnosti na izgradnji druge faze RVS

Zbog svega navedenog donijeta je odluka da se u najkraćem roku pristupi aktivnostima za izgradnju novog cjevovoda na dionici Prijevor-Tivat cca 16 km, saopšteno je iz tog vodovaoda

Postojeći kapaciteti Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje ne mogu zadovoljiti potrebe nesmetane realizacije turističkih objekata vrijednih više milijardi kao i obezbijediti dalje unaprjeđenje standarda života građana na ovom području. Zbog svega navedenog donijeta je odluka da se u najkraćem roku pristupi aktivnostima za izgradnju novog cjevovoda na dionici Prijevor- Tivat cca 16 km, saopšteno je iz tog vodovaoda.

Kako su aveli, za potrebe efikasne realizacije, izgradnje predmetnog cjevovoda je podijeljena na dvije aktivnosti.

“Naime, izgradnja cca 2,2 km cjevovoda na dionici Prijevor – Lastva Grbaljska se realizuje zasebno, kako bi se u što kraćem roku djelimično povećao kapacitet dijela sistema od Budve do Tivta, dok će se ostatak cjevovoda, na dionici Lastva Grbaljska – Tivat, izgraditi zajedno sa rekonstrukcijom magistralne saobraćajnice na istom potezu”, navodi se u saopštenju.

Regionalni vodovod je, shodno prethodnim planovima rada sproveo aktivnosti na izradi i reviziji Glavnog projekta cjevovoda na dionici PK Prijevor” Lastva Grbaljska i izradi Elaborata o nepotpunoj eksproprijaciji zemljišta. Sprovedene su i aktivnosti koje su rezultirale donošenjem odluke o javnom interesu za izgradnju predmetne infrastrukture od strane Vlade Crne Gore i Opštine Budva, a pokrenut je i postupak nepotpune eksproprijacije privatnog zemljišta za potrebe izgradnje cjevovoda. Takođe, shodno procedurama EBRD, sproveden je postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju cjevovoda i Ugovor je sklopljen 30.11.2020. godine nakon proceduralne verifikacije sprovedenih postupaka od strane EBRD.

Vrijednost investicije je 1.642.957 eura. Izvođač je Konzorcijum Indel Inzenjering – Civil engineer”.

Prema planovima Vlade Crne Gore i Regionalnog vodovoda početak realizacije druge faze izgradnje RVS bio je predviđen za 2025. godinu. Nakon rekordne isporuke vode u 2015. godini, kada je iskorišćenost sistema za opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi dostizala u dužem vremenskom periodu nivo od 100 posto kapaciteta nametnula se potreba da hitno iniciranje aktivnosti na izgradnji planiranog novog cjevovoda kojim će se postojeći kapacitet podići sa postojećih 330 1/s na 600 l/s, pri čemu se sagledava i mogućnost dodatnog povećanja kapaciteta na 700-750 1/s.

Izgradnja ovog cjevovoda, DN 700 mm, cca 2,2 km, je planirana u toku 2022. godine, ali usljed zastoja u obezbjedenju nadzornog organa na osnovu Sporazuma sa Upravom za saobraćaj predmetna aktivnost odlagana do posljednjeg kvartala. Pozitivan zapisnik o kontroli prijave gradnje je obezbijeđen u oktobru, nakon što je Društvo samostalno obezbijedilo nadzorni organ, čime su se stvorili uslovi za početak izvođenja radova

Sredstva su obezbijeđena po Ugovoru zaključenom dana 26.12.2019. godine izmedu REGIONALNOG VODOVODA CRNOGORSKO PRIMORJE (“Zajmoprimac”) i EVROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ (“Banka “). Garancije za kredit EBRD u iznosu od 12 miliona eura dala je Vlada Crne Gore.

Kratak osvrt na razvoj Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje

Nestašice vode i prve restikcije (1972. g.) na Crnogorskom primorju uticale su na opredjeljenje tadašnjih rukovodstava kako na državnom tako i na nivou šest primorskih opština (Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj) i opštine Cetinje da donesu 1975. godine mudru i hrabru odluku o potrebi izgradnje regionalnog vodovodnog sistema (u daljem tekstu RVS).

Trebalo je punih 35 godina da se stvore politički, finansijski i organizaciono tehnički uslovi za realizaciju ovog izuzetnog kompleksnog poduhvata i da nakon velikih traganja, uloženog ogromnog truda i sredstava 27. jula 2010. godine, poteče rijeka” regionalnog vodovodnog sistema ka primorskim gradovima.

Te prve kapi vode potekle, iz RVS značile su dah novog života, nove šanse za bolji standard stanovnika Crnogorskog primorja, za razvoj turizma i Crne Gore. U istoriju su pošle restrikcije i nestašice vode, slike cistijerni i građana koji vodu u bidonima nose kućama. Opšta je ocjena da RVS, zbog svog izuzetnog značaja, predstavlja okosnicu sadašnjeg i budućeg razvoja, ne samo Primorja već i čitave Crne Gore, pa se s pravom kaže da je to ,,PROJEKAT KOJI JE PROMIJENIO CRNU GORU”.

Izgradnja RVS je predviđena u tri faze.

Prva faza izgradnje podrazumijevala je izgradnju RVS, kapaciteta 1000 1/s, do svih opština na Crnogorskom primorju. Spajanjem 2021. godine Opštine Herceg Novi na RVS konačno je završena Prva faza izgradnje ovog izuzetno značajnog poduhvata.

Druga faza podrazumijeva povećanje kapaciteta RVS na 1600 1/s. Ista podrazumijeva izgradnju cjevovoda cca 16 km na dionici Prijevor -Tivat, kao i ugradnju dodatnih pupnih postrojenja.

Treća faza podrazumijeva izgradnju lokalne hidrotehničke infrastrukture za naselja Veliki pijesak, Dobre Vode i Utjeha u Baru i Kruče u Ulcinju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve