Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Regionalni EU sastanak Partnerstva za otvorenu upravu: Odgovornija i efikasnija javna uprava

Oni su razgovarali o otvorenoj, transparentnoj i odgovornoj javnoj upravi, kroz prizmu potreba građana u oblastima koje su okosnica Partnerstva za otvorenu upravu – borba protiv korupcije, digitalne inovacije i participativna demokratija

Regionalni EU sastanak Partnerstva za otvorenu upravu, uz podršku vlada Italije i Estonije okupio je visoke zvaničnike iz zemalja članica globalne inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu.

Oni su razgovarali o otvorenoj, transparentnoj i odgovornoj javnoj upravi, kroz prizmu potreba građana u oblastima koje su okosnica Partnerstva za otvorenu upravu – borba protiv korupcije, digitalne inovacije i participativna demokratija.

Ministar javne uprave, Marash Dukaj je kazao da je učešće na ovom važnom događaju prilika da napravimo poređenje i ponesemo inspirativne primjere u svim oblastima koje su dio POU inicijative.

„Crna Gora ima priliku da ubuduće na bolji način koristi reformski potencijal članstva u ovoj inicijativi. Puno je primjera vidljivih uticaja u društvima u kojima se ova inicijativa inkluzivno i transparentno sprovodi na lokalnom i državnom nivou. Moramo nastaviti intenzivnije da otvaramo javnu upravu, slušamo glas građana, digitalizujemo naše usluge, ali i da podržimo sve grane vlasti da budu dio ove inicijative“, zaključio je ministar Dukaj.

Na marginama Regionalnog sastanka Partnerstva za otvorenu upravu ministar Dukaj se sastao sa državnom sekretarkom Ministarstva za lokalnu samoupravu i modernizaciju Vlade Norveške, Gunn Karin Gjul i razgovarali su o uporednim iskustvima u oblasti digitalizacije javne uprave i sajber bezbjednosti.

Ministar Dukaj je kazao da je digitalizacija kontinuiran proces, u kojem uprava prati potrebe ciljnih grupa, koje su sve više dinamične i promjenljive, te da Ministarstvo ulaže značajne napore sa svojim partnerima da umanji i otkloni posljedice aktivacije eksternih rizika u tom procesu.

„Uspjeh digitalizacije javne uprave znači i dalji razvoj servisa i modernizacija procesa rada na lokalnom nivou, te je važno da se rad intenzivira u tom pravcu“, kazao je ministar Dukaj.

Iskustva Norveške i razmjena informacija otvara prostor za buduću saradnju dvije zemlje, koje dijele starteške vizije moderne, efikasne, digitalizovane uprave istakli su sagovornici

Ministar Dukaj je u okviru Regionalnog sastanka Partnerstva za otvorenu upravu razgovarao i sa predstavnicima OGP Support Unit, Paul Massen i Sandrom Pernar.

„Naš cilj je usvajanje novog Nacionalnog akcionog plana za POU, te obezbijediti potreban kvalitet tom dokumentu, što znači aktivno uključivanje zainteresovanih subjekata i pravovremeno planiranje potrebnih resursa za njegovu realizaciju. Važno je da odgovorimo izazovima sa kojima smo se u prošlosti suočavali, a to se najprije odnosi na dizajn NAP-a i osjećaj vlasništva nad preuzetim obavezama“, kazao je ministar Dukaj i dodao da je toku izrada Nacrta NAP-a za naredni dvogodišnji period, koji je odraz identifikovanih potreba građana, NVO sektora i drugih aktera koji su učestvovali u konsultativnom postupku.

On je izrazio zahvalnost OGP timu na velikoj posvećenosti i konkretnoj podršci za uspješnije učešće Crne Gore u inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu, te potvrdio opredijeljenost Vlade Crne Gore da nastavi da bude aktivna članica inicijative.

Sagovornici su zaključili da Crna Gora može još više iskoristiti reformski potencijal ove inicijative, te da je potebno nastaviti tansparentan način ko-kreiranja NAP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve