Istraživanje o potonulom ratnom plovilu u blizini Ade Bojane, nastavlja se, kako su kazali iz Reginalnog centra Bijela.

foto printscreen

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara saopštili su da taj podvodni lokalitet nije evidentiran i da na njemu do sada nijesu obavljana istraživanja.

Iz Regionalnog centra navode da se još ne može sa sigurnošću reći da je u pitanju francuska podmornica koja je 1915. godine potopljena u blizini Ade Bojane.

“Nijesmo znali za olupinu u ulcinjskom akvatorijumu”

Povodom spekulacija u javnosti o pronađenom borbenom plovilu u Ulcinjskom akvatorijumu oglasio se Ronilački klub “D Olcinijum” iz Ulcinja, objašnjavajući da članovi tog kluba nijesu nikada na toj lokaciji ronili i nijesu znali za postojanje bilo kakvog plovila u tom dijelu.

Kao punopravni član Ronilačkog saveza Crne Gore, iz “D Olcinijum” su u saopštenju ukazali na godinama obavljaju djelatnost u podmorju od Ušća Bojane, pa sve do Bara, i upoznati su sa mnogim ronilačkim lokacijama i potopljenim brodovima, ali niko od njih nikada na ovoj lokaciji nije ronio niti znao o postojanju bilo kakvog plovila sve do dana kada su ribari zakačili mrežom, a ronioci Regionalnog centra otkrili plovilo na kojem su vidjeli torpedno naoružanje.

“Iz arhivske građe i posredstvom interneta već dugo je poznato da je negdje u našoj zoni 1915. godine potonula francuska podmornica ‘Fresner’ i vjerovalo se da je potpuno uništena od Austro-ugarskog razarača ‘Warasdiner’. Kao dio ekipe koja je pratila rad ronilaca na terenu upoznali smo da su ronioci Regionalnog centru drugog dana istraživanja upoređujući arhivsku građu, položaje torpeda, dimenzije plovila došli do pretpostavke da se radi upravo o franscuskoj podmornici, što je i prezentovano u Ulcinju 2. avgusta. Tada su jasno naveli da se bez detaljnih arheoloških istraživanja ništa ne može sa sigurnošću tvrditi, ostvaljajući konačnu potvrdu na Ministartsvu kulture, kao nadležnoj instanci”, pojašnjavaju u ovom Ronilačkom klubu.

Kako dodaju, zahvalni su na brzoj reakciji ronilaca i državnih organa na otkriću predmetnog plovila.

“Smatramo da današnje pojedine medijske spekulacije nikako ne mogu umanjiti pronalazak predmetnog plovila, već ukoliko se utvrdi da se radi zaista o francuskoj podmornici to za naš akvatorijum predstavlja veliko otkriće, zahvaljujući kojem bi se u budućnosti ovaj lokalitet mogao valorizovati u smislu razvoja ronilačkog turizma”, ističe se u saopštenju Ronilačkog kluba “D’Olcinijum” koje je potpisao Ibrahim Mila.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve