Predsjednik Nove srpske demokratije i član predsjedništva DF-a Andrija Mandić juče je šokirao javnost  ko zna kojom po redu skandaloznom izjavom usmjerenom na omalovažavanje države, te izazivanje panike uz elemente subverzivnog i ratnohuškačko-podaničkog jadikovanja.

Profesor Mandić u srdačnom razgovoru sa svojim Predsjednikom

Mandić se, kako je saopšteno iz PR službe njegove stranke, obratio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom “da u što kraćem roku uputi pomoć Crnoj Gori”, koja se, kako je konstatovao Madnić, “nalazi u veoma teškom stanju”!?

Ovo obraćanje, osim snishodljivosti i podaničkog manira, kao i mimo svih državnih institucija, zapravo predstavlja kršenje mjera koje su donijete u cilju suzbijanja širenja panike usljed pandemije koronavirusa.

Mandić je još napomenuo da je “zbog dugogodišnjeg ekonomskog zaostajanja i siromaštva, sjever Crne Gore ovih dana posebno suočen sa nedostatkom neophodne medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa”, a takođe se tom prilikom, u najboljem duhu sluganstva prema vlastima u Beogradu, srdačno zahvalio “za to što Srbija snabdijeva Crnu Goru prehrambenim proizvodima”, koje, da usput napomenemo, debelo plaćamo i koje možemo nabavljati od bilo koje države u regionu, možda i pod povoljnijim uslovima.

Previše čak i za Madnića

Većina građana Crne Gore je navikla na Mandićeve skandalozne izjave zasnovane na neistinama, ali je pokušaj širenja panike, subverzivnog političkog djelovanja za vrijeme opšte globalne pometnje i straha zbog epidemije koronavrisa, previše čak i za njegove visoke standarde društvene destruktivnosti.

Da izjava lidera NOVE nema nikakve veze sa realnošću potvrdio je i prije nekoliko dana direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu dr Hans Kluge koji je kazao da je “Crna Gora zemlja sa zapaženim rezultatima u suočavanju sa COVID19” i predložio da “pokrene regionalnu inicijativu na nivou šefova Vlada”. Ali očigledno da priznanja SZO za napore i rezultate naše države u borbi protiv globalne pandemije, nijesu validan parametar za Mandića, koji očigledno više vjeruje sudu vračeva SPC i političko-obavještajnim krugovima iz Beograda. Ili jednostavno samoinicijativno nastoji da, iz dosade ili frustracije medijskom nezastupljenošću, širi paniku.

Takođe treba napomenuti da je Mandić ovakvim oportunističkim potezom, usmjerenim na pokušaj revitalizovanja posrnule političke karijere, doveo u nezgodnu situaciju i zvanični Beograd koji se grčevito bori sa pandemijom korone i sugurno nije u mogućnosti da riješava probleme sa kojima se Crna Gora sasvim dobro nosi.

Nastavak kampanje protiv Crne Gore

Mandićeva izjava je samo nastavak propagande koju protiv Crne Gore vode politički i obavještajno-informativni krugovi bliski Beogradu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Suvlasnici “Vijesti” Miodrag Perović i Željko Ivanović: Prvi pokrenuli priču o “srpskom brašnu”

Nakon što je danima, dok nijesu registrovani prvi slučajevi koronavirusa u Crnoj Gori, društvenim mrežama i pojedinim medijima kružila informacija da “Milo Đukanović krije oboljele od koronavirusa po nalogu NATO-a”, uz slične besmislene i apsurdne teorije, propaganda širenja straha kulminirala je prije nekoliko dana kroz članak dnevne novine Vijesti koja radi pod okriljem Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Isto kao što je Mandić aludirao u svom saopštenju Vučiću, tako je i u pomenutom članku usmjerenom na širenje panike insinuirano da će građani Crne Gore ostati gladni zbog nedostatka srpskog brašna.

Takođe treba podsjetiti i na skandaloznu izjavu, kada je početkom mjeseca patrijarh SPC Irinej, nagovijestio da bi u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti moglo doći do fizičkih obračuna, “čak i prolivanja krvi”. Nakon što su tada državni zvaničnici umirivali javnost izjavama da “ne postoji šansa da u Crnoj Gori dođe do krvoprolića”, javio se Mandić, uvijek raspoložen za rekreativnu ratnohuškačku propagandu.

Čuvari vjere u krvoproliće

Tada su iz Mandićeve stranke saopštili “da su predstavnici Srba u Crnoj Gori iz DF-a šokirani što bi neko mogao čak i da pomisli da nijesu spremni na krvoproliće”.

Kod prosječnog čovjeka sa makar gramom zdravog razuma, ovakve izjave bi izazvale gnušanje, ali s obzirom da se radi o prvacima ratnohuškačke politike 90-ih, svaki zdravorazumski koncept pada u vodu. Uostalom, Mandić je i prilikom glasanja za Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore pozvao “sve svoje ratne drugove iz 1991. i 1999. godine da budu spremni”.

Interesantno je da su i kada je upitanju Irinejeva izjava i Mandićevo javno soliranje nakon nje, Vijesti pokušale da “ispeglaju” situaciju. Njihovi novinari zvali su urednika Radio Svetigore, podgoričkog paroha Nikolu Pejovića, koji je, čini se, bio prinuđen da kaže da “nema sukoba, nema krvi, nema mržnje”.

Specijalni tužilac Milivoje: “Polakote” – Da li će Tužilaštvo reagovati?

Da li će Mandić odgovarati?

Na kraju treba podsjetiti da je tivatska policija juče uhapsila Ruskinju A.G. (35) zbog širenja panike, jer je na profilu jedne društvene mreže objavila da je “u Crnoj Gori oboljelo oko 1.000 ljudi od koronavirusa, da je šestoro umrlo i da Crnu Goru očekuje scenario kao u Italiji”.

Ovakvo postupanje nesavjesne Ruskinje je zanemarljivo u odnosu na posljedice koje može da izazove Mandićeva izjava, pa ostaje da se vidi da li će lider DF-a biti priveden, saslušan ili bar opomenut od strane nadležnih institucija.

B. Knežević

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ćipur
ćipur
24.03.2020-14:26 14:26

uhapsit i procerat