Uprava policije i Specijalno državno tužilaštvo rasvijetlili su ubistvo Saše Klikovca. Dvije osobe su uhapšene, a dvije su u bjekstvu koje se dovode u vezu sa tim krivičnim djelom, saopšteno je danas na zajedničkoj konferenvciji za novinare Uprave policije i SDT-a.

Foto: PR centar
Foto: PR centar

Zbog sumnje da je ubio Klikovca ranije je uhapšen Miloš Marković, dok je Marko Šuković (29) uhapšen zbog sumnje da je umiješan u ovo krivično djelo. Da su umijšeni u ubistvo Klikovca terete se i a M.J (27) i P.L (22) koji su u bjekstvu.

“Osumnjičeni za ubistvo Saše Klikovca planirali su ubistvo više visokopozicioniranih članova suprotstavljenog kriminalnog klana i članova porodica visokopozicioniranih službenika službi bezbjednosti”, rekao je Dragan Radonjić, šef Specijalnog policijskog odjeljenja na zajedničkoj konferenciji SDT-a i Uprave policije.

Na konferenciji je saopšteno da su dvije osobe, osumnjičene za ubistvo Klikovca uhapšene, a dvije su u bjekstvu koje se dovode u vezu sa tim krivičnim djelom.

Radonjić je rekao da osim dvojice uhapšenih tragaju za M.I. (27), P.L. (22) koju su bjekstvu.

Radonjić je naveo da su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja u koordinaciji sa specijalnim državnim tužilaštvom i saradnji sa kolegama iz drugih sektora, nakon ubistva Klikovca imali su operativna saznanja da se u selima Mrke i Radovče kriju osumnjičeni za ubistvo Saše Klikovca, a upravo tamo su pronašli crveni “golf 3”, garderobu korišćenu u ubistvu i oružje.

Foto: PR centar
Foto: PR centar

Specijalni tužilac Saša Čađenović objasnio je da su dvojica Kolumbijaca koji su nedavno uhapšeni u Nikšiću sa Podgoričaninom Goranom Brajovićem, ilegalno prešli granicu, preko planina između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Objasnio je da do sada prikupljeni podaci govore da je za 25.000 eura trebalo da ubiju jedog pripadnika suprotstavljenog kriminalnog klana.

Čađenović je objasnio i kako su i kuda došli iz Kolumbije, gdje su se krili u Hrvatskoj, ali i da su plaćeni da počine više ubistava u drugim državama.

Specijalni tužilac Veljko Rutović kazao je da je kriminalnu organizaciju odgovornu za ubistvo Saše Klikovca formirao je K.A.

Objasnio je da je A.K. članovima kriminalne grupe davao naloge, a da je M.M. prihvatio da ubija, učestvuje u planiranju ubistva, obezbjeđuje vozila, ukradene tablice, mjesta za skrivanje…

Rutović je rekao je da je M.Š. prihvatio da vozi ubice, krije ih, prati žrtve, a okrivljeni I.M. da pruža logistiku, prati članove suprotstavljenih kriminalnih klanova, nabavlja i krije oružje.

Foto: PR centar
Foto: PR centar

“Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je ova organizacija formirana krajem 2019 sa djelovanjem na teritoriji Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Kolumbije, Turske, a za cilj je imala vršenje krivičnih djela ubistava. Utvrđeno je do granica osnovane sumnje da su neposredni izvršioci državljani Kolumbije C.B.J.D i C.C.J.A. koji su angažovani od strane kriminalne organizacije i kojima je plaćen dolazak u Crnu Goru iz Kolumbijeisključivo radi likvidacije u Crnoj Gori, a kasnije i u drugim evropskim državama. Prikupljeni su dokazi o načinu i vremenu dolaska tih osoba iz Kolumbije, pa je tako utvrđeno da su dvojica državljana Kolumbije u februaru 2020. letom iz kolumbije došli u Istambul, pa nastavili dalje slijedeći upute, preko Bukurešta, Budimpešte, do Beča i Austrije gdje su ih preuzeli drugi pripadnici kriminalnih grupa sa prostora bivše Jugoslavije i sredinom marta 2020. transportovali ih u blizini Splita u Hrvatskoj gdje su boravili do kraja jula 2020. Tada su transportovani od Splita do BiH gdje su nelegalno prešli granicu, pa odatle takođe ilegalno došli u Crnu Goru. 02.08. su policijski službenici uhapsili ove osobe na teritoriji Crne Gore. Podaci ukazuju da je planirano da oni likvidiraju najmanje jednog pripadnika suprostavljenog kriminalnog klana u Crnoj Gori za 25.000 eura”, kazao je Čađenović.

Grupa iz 2016. nije potpuno uništena

Na pitanje da li može doći do nereda za vrijeme parlamentarnih izbora u nedjelju, Katnić je podsjetio na pokušaj državnog udara iz 2016, ističući da ta kriminalna organizacija nije u potpunosti uništena, te da i dalje funkcioniše.

“I dalje postoje grupacije koje zagovaraju ekstremizam i radiklaizam. Ima grupa koje su spremne za tako nešto, koje bi se u slučaju nekih izbornih situacija prije zvaničnih izbornih rezultata okupile se i proglasile pobjedu. Zato kažem građanima i svim mislećim Crnogorcima a njih je mnogo, da izađu, slobodno glasaju za bilo koga i da čekaju šta kaže Državna izborna komisija. Ja ću izaći na izbore, neću reći za koga ću da glasam”, naveo je Katnić.

On je kazao i da je Crna Gora demokratska država.

“Ne treba nam bjeloruski scenario, mi smo demokratska država. ko bude nečega što je krivično djelo, onda će policija i tužilaštvo reagovati”, poručio je Katnić.

O Možuri

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević kazala je da je SDT u posjedu dokumentacije o predmetu Možura, te da je u toku analiza te dokumentacije, ali i finansijskih transakcija između pravnih lica uključenih u te poslove i njima povezanih lica, kako bi utvrdili da li je počinjeno krivično djelo pranje novca i zloupotreba ovlašćenja u privredi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve