piše: Goran Popović

Koliko god se čovjek trudio da uhvati ozbiljnu ideološku, misaonu, politički starešku ili taktičku, kakvu god, nit djelovanje ovdašnje opozicije, na kraju mu ostane tek da konstatuje da ništa ozbiljno tu i ne može naći.

Taj konglomerat nacionalističke, populističke, demagoške, kvazi socijalne, radničke, kvazi-demokratske ili potpuno nedefinisane političke papazjanije, pravi je ram za sliku nedozrelih, sujetnih i infantilno egocentričnih likova.

Tragajući za političkim identitetom DF-a politički teoretičari su ga, u početku, kompromisno, definisali kao politički savez sa karakteristikama “konzervativizma, evropeizma i srpsko – crnogorskog unionizma”, šta god to značilo. Čak i dobro upućenim analitičarima teško je bilo preciznije odrediti šta je zapravo politička orijentacija tog saveza. Ostala je nepoznanica kakav stav DF ima prema strateškim državnim interesima, crnogorskoj nezavisnosti, integracionim procesima, ekonomskom razvojnom konceptu…

Nakon protjerivanja Lekića, pod vođstvom Mandića, srpski nacionalistički prefiks i rusofilija su mu postale glavne odrednice. Zajedno sa Crnogorcem Medojevićem. Kad su se Socijalistička narodna partija i SDP spustili do granice izbornog cenzusa, pojavio se mladi Bečić u novoj uniformi, ali bez prepoznatljivog političkog programa. Iako su DF-u preuzeli značajan dio biračkog tijela, Demokrate ni do danas ne otkrivaju ovdašnjoj javnosti za šta su, a protiv čega su. Bojkot parlamenta i odbijanje bilo kakve saradnje sa DPS-om bile su im osnovne političke poluge. Do juče! Zato ih frontovci napadaju da su “ušli u koaliciju sa DPS”, a Demokrate im uzvraćaju da je “DF udarna pesnica DPS”.

Svi, međutim, hoće da sruše DPS.

Zajedno sa Jankom Vučinićem, koji je nedavno rezignirano napustio DF, a oni zajedno sa njim, u znak solidarnosti, napustili sjednicu Administrativnog odbora u četvrtak. Jer nije razmatrana kandidatura “posebnog” Damjanovića, koju je, kako kaže DF-ovac Zogović, podržala i SNP. Iako je Damjanović demonstrativno napustio taj SNP, da bi postao “posebni”. Mada je poslije kod Dake potpisao sporazum sa Jokovićem?! Zogović je, usput, optužio Škrelju da u Odboru neće “nepoželjnu opoziciju” u vidu Damjanovića, a pošto DF u tom Odboru ima tri člana, ispada da je Bečić u pravu kad kaže da su frontovci “poželjni”.

U međuvremenu je Lekić, bivši Milov ministar i bivši predsjednik DF, dao ostavku na članstvo u Odboru, da bi oslobodio mjesto “posebnim”, ali je potom Danilović, bivši Mandićev prvi ađutant, a potom i Lekićev sljedbenik, razočaran što i on nije među (ne)poželjnim, pozvao svu opoziciju da napusti rad Odbora!

U priču se uključio i građanin Džemal koji je sa Bečićem konstatovao da do 1.decembra treba smijeniti Duška Markovića i formirati “vladu građanskog jedinstva”. Mada frontovci neće sa Bečićem baš zato što on ne insistira na “prelaznoj vladi”?!

U međuvremenu su, po kazivanju poslanika Fronta, “Vijesti” i “Dan” postali režimski mediji.?!

PS: Upozorenje: Ovaj tekst je nastao na osnovu istinitih događaja, ali se ne preporučuje mlađim od 18 godina, jer im, zbog količine kontradiktornosti citiranih izjava, može biti urušena kognitivna sposobnost realne stvarnosti.

Komentari

avatar