Petak, 27 Maja, 2022
Rubrika:

Radulović: Isti „šinjel“ i ideološki i politički

Premijer očigledno ne vidi ništa problematično u „nipodaštavanju sopstvene pozicije u sekularnoj državi Crnoj Gori, smatra Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske.

Želim da svi građani promovišu mir, univerzalne vrijednosti, svako je dobrodošao, svi dobronamjerni ljudi su više nego dobrodošli i politika Vlade će i u narednom periodu biti takva prema svim dobronamjernim ljudima – saopštio je juče novinarima premijer Dritan Abazović, nakon sastanaka sa patrijarhom srpskim Porfirijem Perićem u Manastiru Ostrog.

Poručio je da mu je veliko zadovoljstvo što se sreo sa Perićem i mitropolitom crnogorsko-primorskim Crkve Srbije Joanikijem Mićovićem.

– Neka se narod raduje, neka bude što više zadovoljstva, sreće, radosti i da se uvijek gledamo lijepim povodom – istakao je Abazović, koji je konstatovao i da „Crna Gora ide putem pomirenja, putem pravde“.

Istakao je da nema „nikakve dramatizacije“ u vezi temeljnog ugovora koji država treba da potpiše sa ovom vjerskom zajednicom, iskazujući očekivanje da će to biti urađeno u njegovom mandatu.

– Premijer sekularne države će se truditi da bude premijer svih građana, nezavisno da li su oni vjernici ili nijesu. Kao što sam obilazio planine i sela, vrlo sam srećan i kada obilazim manastire, crkve, džamije, katedrale. Sve što je u Crnoj Gori je naše, zajedničko – rekao je on odgovarajući na pitanje smatra li primjerenim da se premijer sekularne države sastaje u manastiru, pogotovo na mjestu koje već ima političku konotaciju zbog dogovora o prethodnoj vladi koji je tu postignut.

NIŠTA NOVO

Predsjednika Matice crnogorske Dragana Radulovića posjeta premijera Abazovića, na njegov zahtjev, patrijarhu Crkve Srbije Porfiriju u Manastiru Ostrog uopšte ne čudi.

– Vidim je kao nastavak jedne tradicije koja je uspostavljena prije skoro dvije godine formiranjem vlade u Ostrogu. To je ono što se kaže „izašlo iz šinjela“. Premijer, i prethodni i sadašnji, su upravo izašli iz tog šinjela, ideološkog i političkog, i oni će nastaviti da odrađuju dio posla – kazao je za Pobjedu Radulović.

Istina, dodaje naš sagovornik, situacija više nije takva da mogu uraditi „sve poslove koje su obećali i preuzeli na sebe“, jer globalna dešavanja, nakon ruske agresije na Ukrajinu, za njih više nijesu blagonaklona.

– Ali, veze se dakako čuvaju i poštuju. I premijer i dio Vlade, vjerujem, još računaju na podršku Crkve Srbije – smatra Radulović.

Premijer, prema njegovim riječima, očigledno ne vidi ništa problematično u „nipodaštavanju sopstvene pozicije u sekularnoj državi Crnoj Gori“.

– Navodno sekularnoj, jer je taj pojam sekularnosti kod nas veoma upitan evo tridesetak i više godina. Istomišljenici se srijeću i razgovaraju. Pa, iako su neistomišljenici vrlo brzo će pronaći saglasnost o bitnim stvarima koje ih interesuju – zaključuje Radulović.

Evropski parlament u martu je usvojio Rezoluciju o stranom uplitanju u demokratske procese u kojoj je, pored ostalog, iskazana zabrinutost zbog pokušaja Crkve Srbije da Rusiju promoviše kao zaštitnicu tradicionalnih vrijednosti. Osuđeni su i pokušaji Rusije da iskoristi napetosti među etničkim grupama na Zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podijelila zajednice, što bi, kako se konstatuje u dokumentu, moglo da dovede do destabilizacije cijelog regiona.

Istaknut je ruski uticaj u pravoslavnim crkvama, posebno u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a naročito u entitetu Republici Srpskoj, Gruziji i donekle Ukrajini, „kroz sijanje sjemena razdora među lokalnim stanovništvom, razvijanjem pristrasnog pisanja istorije i promovisanjem antievropskih programa“.

Prethodna vlada u kojoj je Abazović bio potpredsjednik konstituisana je u Manastiru Ostrog, pod patronatom sada pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Crkve Srbije Amfilohija Radovića.

I aktuelna Vlada, čiji je premijer Abazović, preko dijela njegovog kabineta pod znatnim je uticajem Crkve Srbije.

UGROŽAVANJE SEKULARNOSTI 

– Ne smatramo da je Manastir Ostrog mjesto na kojem treba održavati političke sastanke i dogovarati sastav Vlade ili donositi bilo kakve političke odluke. U tom kontekstu, sastanak sa patrijarhom Porfirijem morao je biti održan u Vladi Crne Gore kako i dolikuje sekularnoj i građanskoj državi kakva je Crna Gora – poručio je za Pobjedu portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić.

Podsjeća da „odnos prema vjerskim zajednicama mora biti zasnovan na Ustavu i na osnovnim ulogama koje izvršna vlast sa jedne i vjerske zajednice sa druge strane, imaju u svakom društvu“.

Za generalnog sekretara Socijaldemokratske partije Ivana Vujovića, „nije problem u sastanku sa patrijarhom Crkve Srbije, već je potpuno neprimjereno da premijer jedne sekularne države održava zvanične sastanke u vjerskim objektima“.

– Premijer mora voditi računa o dignitetu države, jer se ovakvim ponašanjem i protokolarnim činom stiče utisak da postoje institucije koje su iznad države, što je, inače, u slučaju ove vjerske zajednice demonstrirano bezbroj puta i za vrijeme prethodne, ali i prethodnih vlasti – istakao je on.

Podsjeća da su Crnogorska pravoslavna crkva i Crkva Srbije vjerske zajednice koja nemaju temeljni ugovor sa državom.

– Ukoliko postoji interes sa njihove strane, država može da uđe, na potpuno javan i transparentan način, u regulisanje tih odnosa. Vjerujemo da bi tim ugovorima morali i jasno da se preciziraju neki elementi kako bi se spriječilo dosadašnje, u više navrata, antipravno ponašanje Crkve Srbije u Crnoj Gori. Dakle, potpuno ravnopravno i nediskriminatorno, jer je to jedino normalno i ustavno ponašanje svake ozbiljne države. Zakulisne i tajne radnje bivše apostolske vlade oko ovog pitanja ne obavezuju novu Vladu i ovdje sva procedura mora da ide potpuno regularnim i zakonskim putem – kategoričan je Vujović.

NEGATORSKI ODNOS CRKVE SRBIJE

Posebna je tema, kaže on, negatorski i uvredljiv odnos Crkve Srbije, odnosno njenog vrha, prema državi Crnoj Gori, crnogorskom narodu, njegovoj istoriji i tradiciji.

– Vrlo važna tema je i politička i vrijednosna agenda ove vjerske organizacije, koja je u ključnim elementima suprotstavljena bazičnim vrijednostima modernog crnogorskog društva, a da ne govorimo o bilo kakvom suočavanju sa prošlošću i ratovima 90-ih, kao i jasnoj podršci datoj osuđenim ratnim zločincima. Danas je i cjelokupnoj međunarodoj javnosti jasna suština djelovanja vrha ove vjerske zajednice, kao promotera antizapadne i anti EU politike, što je nedavno konstatovao i Evropski parlament, označavajući Crkvu Srbije kao eksponenta ruskih političkih i imperijalnih interesa u regionu, pa tako i u Crnoj Gori – zaključio je Vujović.

Portparol opozicionih Socijaldemokrata Nikola Zirojević nije iznenađen, kako kaže, servilnim odnosom aktuelnog premijera prema Crkvi Srbije.

– Potpuno je očekivano da neko ko je pregovore za formiranje prethodne Vlade vodio i dogovorio u Manastiru Ostrog, sa tog mjesta postao potpredsjednik te Vlade, sada na istom mjestu, sa manje-više istim ljudima, ugovara državnu politiku. Nema tu ni S od sekularnosti, već se isključivo radi o poniznosti i dozvoljavanju da se jedna vjerska zajednica miješa u poslove Vlade jedne nezavisne države. Zamislite predsjednika jedne „evropske, građanske, sekularne“ Vlade koji na prvi sastanak odlazi, ne u Brisel, ne u London, nego u Ostrog – kazao je Zirojević.

Abazović se, dodaje on, i u prethodnom periodu češće ponašao kao zagovornik interesa Crkve Srbije, nego kao neko ko štiti interese države koju predstavlja.

– Upravo zbog toga sumnjamo u ustavnost i zakonitost ugovora sa Crkvom Srbije koji će njegova Vlada dogovarati. Da budem do kraja jasan – nemamo ništa protiv potpisivanja ugovora, ali on mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima države Crne Gore i ni u kom slučaju tu vjersku zajednicu ne smije postavljati iznad same države ili bilo koje druge vjerske zajednice – poručio je Zirojević.

Iz Građanske inicijative „21. maj“ na Tviteru su, pored ostalog, napisali da će Abazović obećati Periću „temeljni ugovor kojim bi SPC zadržala otete crnogorske svetinje“.

Mitropolija crnogorsko-primorska Crkve Srbije saopštila je u srijedu veče da je prijedlog za susret sa Perićem došao iz Abazovićevog kabineta, te da mu je odgovoreno da je „zbog nedostatka vremena susret moguće organizovati jedino u Manastiru Ostrog“.

Saopštili su i da je kabinet premijera taj prijedlog prihvatio, uz zahtjev da se uputi formalan poziv, što je i učinjeno.

Abazović: Otvorena pitanja želimo zaokružiti pravedno i u skladu sa zakonom

Premijer Dritan Abazović, kako je sinoć saopšteno iz njegovog kabineta, kazao je na sastanku u Manastiru Ostrog da će „za rješavanje otvorenih pitanja Srpska pravoslavna crkva u Vladi Crne Gore imati korektnog sagovornika, s ciljem da se priča zaokruži pravedno i u skladu sa zakonom, na obostranu korist“.

Sastanku sa patrijarhom srpskim Porfirijem Perićem i mitropolitom Crkve Srbije Joanikijem Mićovićem, kako se navodi, prisustvovali su i ministar pravde Marko Kovač i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Saopštili su i da je Perić čestitao Abazoviću funkciju uz poruku da mu želi da mu „Bog da snage“ da nosi teret i odgovornost, „imajući u vidu napor koji to nosi, naročito na našim prostorima“.

Perić je Abazoviću rekao kako crkva kojoj pripada „poštuje državu u kojoj se nalazi i njene institucije, a minimum što očekuje i želi je da svoj život organizuje tako da nikoga ne ugrožava, ali i da uživa prava i slobode propisane zakonima“.

Novi crnogorski premijer obećao mu je da „nikakvih restrikcija neće biti“.

– I mi ćemo svojim primjerom doprinositi da se zavidni vid tolerancije koji postoji u Crnoj Gori i regionu razvije u još više ispravnijem smjeru – zaključio je Abazović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

I građani Kotora najavili dolazak u Nikšić 13. jula: Jer đe se Crna Gora...

Vijest da će se centralna proslava 13. jula održati u slobodarskom Nikšiću je sa velikim odobravanjem primljena u drevnom Kotoru, pa želimo da najavimo...

Željeznički prevoz: Dnevni voz Bar-Beograd od 17. juna

Željeznički prevoz Crne Gore AD Podgorica sa zadovoljstvom obavještava korisnike svoјih usluga da će u ljetnjoј sezoni, u periodu od 17. јuna 2022. godine...

Đukanović: Crna Gora se intenzivno ekonomski i demokratski razvija i vrlo odlučno ide ka...

Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića uz najviše vojne i državne počasti ispred predsjedničke palate dočekao je predsjednik Jermenije Vahagn Khachaturyan. Nakon ceremonije, predsjednik Đukanović i...

Suočavanje sa prošlošću nema alternativu kada je u pitanju regionalna saradnja

U organizaciji Regionalne akademije za razvoj demokratije (ADD) iz Novog Sada i Centra za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba, i Centra za građansko...

U Gradskom pozorištu počele probe za predstavu 20.000 milja pod morem

Gradsko pozorište Podgorica počelo je sa probama predstave ,,20.000 milja pod morem’’ namijenjenoj Dramskoj sceni za djecu. Za poznati roman Žila Verna dramatizaciju je uradila...

Najčitanije

Povezano

Dani Dragana Radulovića u KIC-u Budo Tomović

U organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, 27. i 28. aprila, biće održana Manifestacija "Dani Dragana Radulovića". Kako se navodi u saopštenju,...

Nagrada Dragan Radulović dodijeljena Meliti Rundek

Žiri za dodjelu književne nagrade “Dragan Radulović” u sastavu Pavle Goranović, predsjednik, Svetlana Kalezić – Radonjić, Zorana Opačić, Dragana Kršenković – Brković, Šimo Ešić...

Kovačević: Jedna od ulica u Nikšiću dobiće ime po Draganu Raduloviću

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da će jedna od ulica u tom gradu dobiti ime po dječijem pjesniku Draganu Raduloviću. "Lokalna samouprava Nikšića...

Radulović reizabran za predsjednika Matice crnogorske

Matica crnogorska u subotu, 11. decembra održala je redovnu Skupštinu, na kojoj je izabrala nove članove organa i predsjednika Matice crnogorske. Novi mandat povjeren...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
13.05.2022-09:02 09:02

Ižljubiše se samo što gaće ne skinuše, a sve bratski i pošteno, pa ko koga zajebe. Za sad Prle vodi nekijeh 10: 0, zabiše nam ga deset puta, a mi njima ni jednom. No ne može ni njihova dovijeka mora i njima jednom smrknuti.

Ha20
13.05.2022-09:42 09:42
Reply to  COL

Ni to nije bas sigurno da nisu gace skidali. Ko zna sta se sve desava iza paravana, Efendija je ipak mladji i atraktivniji za stare pedofile kao sto su Profiric i Joanikic. Oni po obicaju ne propustaju ovakve prilike da se malo omrse kada im se za to pruzi sansa koju im dobrovoljno pruza Efendija Dritanka.