Problem plutajućeg drvnog i ambalažnog otpada na rijeci Drini, koji je prekograničnog karaktera, kao i divlje deponije u tom regionu glavni su problemi u oblasti životne sredine, zaključeno je u Višegradu na trilateralnom sastanku ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića, ministarke za prostorno uređenje, građevinu i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić i ministra zaštite životne sredine Srbije Gorana Trivana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, Golić, Radulović i Trivan saglasni su da taj problem, koji obuhvata 13 lokalnih samouprava u tri države, mora biti hitno riješen i da su potrebne interventne mjere koje opštine u saradnji sa lokalnim preduzećima treba da preduzmu.

“Prvi korak biće formiranje dva radna mješovita tima koji će izaći na teren i dostaviti izvještaj sa predlogom rješavanja problema do kraja juna ove godine. Prvi tim, koji će činiti stručnjaci iz nacionalnih parkova, šumski inženjeri i hidrolozi iz Crne Gore i Republike Srpske obilaziće sliv rijeke Tare zbog velike količine drva, trupaca i plutajućeg drvnog otpada koji se nalazi u ovom slivu”, navodi se u saopštenju.

Drugi tim, kako se dodaje, biće zadužen za identifikaciju količina i vrsta otpada koje dolaze na HE Višegrad slivom Drine i njenih pritoka.

“Za Crnu Goru je, u okviru aktivnosti ovog tima, značajan obilazak sliva Lima i mapiranje lokacija divljih deponija”, ističe se u saopštenju.

Radulović je posebno ukazao na važnost izmjene navika građana u vezi sa odlaganjem otpada tj. podizanje svijesti o pravilnom odlaganju i unapređenju kulture življenja. On je predstavio aktivnosti koje je Crna Gora preduzela u oblasti upravljanja otpadom, prvenstveno postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda koja se grade u nekoliko crnogorskih gradova, ali i sanacijom deponije Vasove vode i remedijacijom industrijskog zagađenja.

“Sagovornici su kao pozitivan primjer posebno istakli zajednički projekat opština Bijelo Polje i Priboj sa ciljem rješavanja problema 80.000 m3 otpada, za koji će aktivnosti započeti krajem narednog mjeseca”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U delegaciji Crne Gore, osim Radulovića, bili su i direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović i direktor Direkorata za upravljanje otpadom Dragan Asanović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve