Radulović: 40 godina od kada je priroda potvrdila svoju nadmoć nad čovjekom

Tog aprila oni koji su izgubili krov nad glavom, kako kažu, bili su srećni ako nijesu izgubili nekog bližnjeg

Ministarstvo održivog razvoja i turizma obilježava 40 godina od katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori u kojem je poginula 101 osoba, dok je više od hiljadu povrijeđeno.

Na skupu u hotelu Ramada ministar Pavle Radulović je kazao da je prošlo 40 godina od kada je priroda potvrdila svoju nadmoć nad čovjekom.

“Potvrdila je da ne mari ni za mostove ni za puteve. Nezapamćena prirodna katastrofa porušila je skoro cijelo naše primorje. Oko 80 000 ljudi ostalo je bez domova. Srušile su se škole, bolnice, željezničke infrasteukture su bile potpuno uništene. Ali čovjek je poput feniksa i može sve. Ali niko ne može povratiti živote koji su tog dana izginuli”, naveo je on.

Tog aprila oni koji su izgubili krov nad glavom, kako kažu, bili su srećni ako nijesu izgubili nekog bližnjeg.

“Sreća u nesreći je bila jer je bio april a ne špic sezona, nedjelja a ne radni dan jer bi bilo više žrtava. Priča o velikom zemljotresu je priča o novom početku, solidarnosti, požrtvovanosti. Tadašnje republike SFRJ su se sve udružile. Procijenjena šteta je bila 4.5 puta veća od BDP-a. Nekadašnja SFRJ je tad položila zakletvu bratstva i jedinstva”, dodaje Radulović.

Iskustvo iz te godine je, kako pojašnjava, obogatilo naš stručni kapacitet.

“Često čujemo da su najkvalitetnije zgrade izgrađene poslije zemljotresa. Posljednje dvije godine intenzivno radimo na izmjenama zakona o izradi stambenih objekata. Nije lako i prijatno kada inspekcija da nalog za rušenje ali to je jedini način da sačuvamo prostor i živote ljudi. Na svima nama je da gradimo po propisima i što više smanjimo seizmološke nepogode”, kazao je ministar.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić naveo je da živimo u području sa izraženim seizmičkim rizikom.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je niz aktivnosti u cilju preventivnih mjera. Vlada je u decembru 2017. donijela strategiju o smanjenju rizika katastrofa. Vlada je u decembru 2018. usvojila Nacionalni plan o zaštiti i spasavanju od zemljotresa. Na nivou države postoji oko 150 spasilaca za spasavanje iz ruševina. Najvažnije je da postoje jasno i precizno definisane operativne procedure kako i ko reaguje u slučaju zemljotresa većih razmjera. Crna Gora je izgradila sistem zaštite i spasavanja i na lokalnom i državnom nivou”, kazao je Nuhodžić.

Komentari

avatar