Radonjić: Ukloniti vjerska obilježja sa grba zastave

Profesor dr Radovan Radonjić je, osvrćući se na aktuelnu polemiku o potrebi da se u crnogorski grb doda polumjesec i zvijezda, kazao da je ugrađivanje vjerskih znakova u grb zastave stvar koja tjera na ozbiljno razmišljanje, te da takva inicijativa u građanskoj državi nije potrebna.

On je to, između ostalog, istakao sinoć na tribini Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore „Ogledalo prošlosti: 70 godina od Rezolucije Informbiroa“, koja je održana u Biblioteci ,,Radosav Ljumović“.

– Mi smo višenacionalna država, u kojoj makar dva ili jedan pripadnik neke druge nacije ili vjere ima prava kao 98 odsto ostalih. Ako želimo da poštujemo princip ravnopravnosti svih građana pred Ustavom, tu nema zamjerke, ali rješenje problema nije u dograđivanju, nego u razgrađivanju, odnosno u micanju onoga krsta sa zastave – rekao je Radonjić.

Krst je, kako je naveo, potrebno ukloniti iz dva razloga.

– Prvi je da nije tačno da je crkva formirala crnogorsku državu, to je glupost. Crnogorski narod je formirao svoju državu i održao je vjekovima i trpio je vjekovima crkvu, koja je protiv njega radila i bila ruski izaslanik na ovom prostoru. I to dobro plaćeni. Drugo, mi smo u našem Ustavu kazali da je Crna Gora građanska država, a spada u bolje građanske ustave koje sam čitao. Zato ne bismo smjeli da imamo nikakva obilježja – kategoričan je prof. Radonjić.

On smatra i da nije u redu što „u sudovima, u Skupštini, organima vlasti činovnici nose vjerska obilježja oko vrata“.

– Moramo da shvatimo što je građanska država i tada ćemo jačati povjerenje i biti jedno. Nalazimo se pred ozbiljnim iskušenjima i nije Amfilohije Radović glavni problem, on je samo izvršilac radova i to vrlo angažovan i vrlo vješt – istakao je prof. Radonjić.

Komentarišući preporuke koje se tiču rješavanja problema vjerske podijeljenosti pravoslavnog stanovništva, on je rekao da su pojedina rješenja – potpuno besmislena.

– Jedna grupa traži povraćaj Crnogorske crkve na stanje kakvo je bilo prije 1918, a neće da shvati da 1993. godine nije obnovljena Crnogorska crkva, jer da jeste – danas ne bi imali spora. Tada je, zapravo, reafirmisan na jedan potreban način onaj etički i politički duh koji je prožimao crnogorsko sveštenstvo, koje se borilo zajedno sa ostalim građanima Crne Gore i živjelo jednako kao i svi ostali – kazao je prof. Radonjić.

Još jedna poruka koja se ističe u javnosti, a koja, kako je naveo, dolazi iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti tiče se suverenosti.

– Kažu da je prije 12 godina postignut konsenzus o imanju države, a da je sada potrebno napraviti konsenzus oko toga kakva država treba da bude, te da bi trebalo pomiriti Crnogorce i Srbe, jer „zašto kriti, oni su u sukobu“. Nijesu Crnogorci sa Srbima u sukobu. Srbi su u Crnoj Gori i poštovani, imaju sva prava, kao i drugi građani – naglasio je Radonjić i dodao da su „Srbi gospoda koja će imati pravo na Crnu Goru tek kad budu bili veća gospoda od Crnogoraca“.

Značaj jugoslovenskog ,,ne“ Staljinu

Govoreći o sukobu jugoslovenskih komunista i Staljina, profesor Radonjić je objasnio da je stvaranje Informacionog biroa komunističkih partija bio dio Staljinove ideje da se ojača njegova moć i moć SSSR-a u sukobu globalnih blokova, kapitalističkog i komunističkog, koji je Staljin očekivao. Vođa SSSR-a je smatrao da ruskim komunistima u tom sukobu pripada rukovodeća uloga. Ne znajući do kraja Staljinove stvarne namjere, jugoslovenski komunisti su prvi podržali ideju stvaranja Informbiroa, a Staljin je odlučio da sjedište Informbiroa bude u Beogradu. Međutim, dogmatizam iz Moskve jedino je jugoslovensko komunističko rukovodstvo prozrelo. Josip Broz Tito i KP Jugoslavije suprotstavili su se dominaciji Moskve i to je bio, kako ističe profesor Radonjić, riskantan, ali hrabar potez, koji je doveo do potpune ekonomske i političke blokade Jugoslavije od svih zemalja tadašnjeg Istočnog bloka. Odlučnost i borba protiv dogmatizma odredila je u godinama koje su proticale dalju sudbinu Jugoslavije i uzdiglo značaj Jugoslavije u savremenom svijetu.

Izvor: Pobjeda

1
Komentari

avatar
Najnoviji Najstariji Najpopularniji
John Radoncic
Gost
John Radoncic

Svaki cast Radonjicu !!