Uprava Željezare Tosčelik donijela je odluku da se privremeno ukine treća smjena u pogonu Kovačnica, a rad se do daljnjeg odvija samo u prvoj i drugoj smjeni. Prema riječima predsjednika Sindikata te kompanije, Željka Rabrenovića, to indirektno ima značajne posljedice, kao što su smanjenje zarada zaposlenima u visini od 50 do 100 eura.

„Ako se ima u vidu da su ove zarade ovakve kakve jesu na sadašnjem nivou – veoma male, to je značajan udar na budžet svih zaposlenih. Svi znamo da smo ljudi koji imaju porodice, koji imaju djecu, koji moraju da žive. Ali kako, sa kojim primanjima?“, kazao je on.

O odluci rukovodstva fabrike da ukine treću smjenu radnici su razgovarali na zboru.

„Na tom sastanku je odlučeno da će radnici i dalje dolaziti u treću smjenu. Iako im je prethodne noći bio zabranjen ulazak u fabriku od radnika obezbjeđenja, poslije kraćeg razgovora im je dozvoljeno da uđu. Mi smo o tome obavijestili poslovodstvo fabrike“, dodao je Rabrenović.

Pojašnjenja o novinama u radu Sindikat je već zatražio od rukovodstva Željezare. Rabrenović tvrdi da su problemi evidentni ne samo u Kovačnici, već i u ostalim pogonima, naročito u Čeličani.

„Tu je problem manjak radne snage, a i ovo što radi je preopterećeno. Plate su male, nikakve i tražimo njihovo povećanje. Obećanje za to smo dobili od izvršnog direktora, na sastancima koje smo imali sa radnicima Kovačnice i Čeličane prije nekoliko mjeseci. Rečeno je da ćemo dobiti povećanje početkom godine, znači nakon Nove godine. Kako da očekujemo povećanje, ako se sad radnicima na ovaj način smanjuju plate od 50 do 100 eura? Mišljenja smo da se ovako pravi vještački višak zaposlenih, konkretno u pogonu kovačnice u kojem radi oko 70 radnika“, naglašava Rabrenović.

Iz uprave Tosčelika su pojasnili da, kao proizvođači legiranih čelika, većinu proizvoda plasiraju na tržišta Njemačke i Italije. Međutim, kako je u tim zemljama u prvoj polovini godine registrovan veliki pad potražnje koja je vezana za 70 odsto evropske industrije alatnih strojeva, kažu da je njihovo poslovanje time direktno pogođeno.

„S obzirom na trenutnu situaciju, kao i zbog nedostatka narudžbi, prinuđeni smo da ukinemo noćnu smjenu u pogonu Kovačnica. To je razlog zbog čega smo otkazali noćnu i zamolili sve radnike da rade u prvoj i drugoj smjeni. Želimo napomenuti da je noćna smjena ukinuta samo u Kovačnici, dok će drugi pogoni nastaviti da rade kao i do sada. Takođe, želimo napomenuti da je ukidanje noćne smjene u Kovačnici trenutno, a trajaće do poboljšanja stanja na trižištu“, zvanični je stav kompanije Tosčelik koja upravlja ovim pogonima.

Takođe su istakli da u obzir ne dolazi nikakvo otpuštanje radnika te da se ukidanje noćne smjene odnosi samo na pogon Kovačnica i njegovih 67 radnika, dok će ostali raditi kao i do sada bez ikakve promjene. U Željezari Tosčelik zaposlena su 302 radnika, od čega je oko 30 na ugovor o djelu, a plata u prosjeku varira od 380 do 400 eura.

Traži se rješenje

Nakon sastanka sa upravom, Rabrenović je istakao da nisu došli do zajedničkog rješenja.

„Nema napretka u razgovorima. Svi su ostali na dosadašnjim stavovima – i menadžment i radnici Kovačnice. menadžment je kazao da će pokušati da nađe alternativno rješenje. ali, za sada smo u pat poziciji. radnici će i dalje nastaviti da dolaze i rade u trećoj smjeni“, kazao je on za Dnevne novine.

 

Komentari

avatar