Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Radnici Komunalnog Cetinje tužili firmu

Kovačević navodi da nijesu računali koliko iznosi ukupna razlika ali da se prema njegovoj procjeni radi o neto iznosu ne manjem od 250.000 eura. On je potvdio da su četiri radnika već dobila spor, da su još četiri sudska procesa pri kraju, zakazana još tri ročišta, a da se 12 predmeta nalazi u aktivnom postupku medijacije

Tridesetak radnika Dioničarskog društva „Komunalno“ – Cetinje podnijelo je tužbu za nadoknadu razlike prilikom obračuna plata. Kako za Radio Cetinje kaže pravni zastupnik dijela radnika Komunalnog, advokat Aleksandar Kovačević, od jula 2012. umjesto po 121 euro , koliko iznosi obračunski koeficijent po granskom kolektivnom ugovoru, radnicima je pogrešno obračunavata plata po obračunskom koeficijentu od 99 eura.

Kovačević navodi da nijesu računali koliko iznosi ukupna razlika ali da se prema njegovoj procjeni radi o neto iznosu ne manjem od 250.000 eura. On je potvdio da su četiri radnika već dobila spor, da su još četiri sudska procesa pri kraju, zakazana još tri ročišta, a da se 12 predmeta nalazi u aktivnom postupku medijacije.

Kovačević navodi da se u ovom slučaju ne radi samo o trenutno zapošljenima već da ima i radnika koji su u nekom ranijem periodu radili u „Komunalnom“.

Radio Cetinje saznaje da za sve one kojima je u „Komunalnom“ plata obračunata po obračunskom koeficijentu od 99 eura, a koje zastupaju i drugi advokati ukupni iznos prelazi milion eura. U to su uračunati i troškovi advokata, kamate i ostali troškovi.

Sagovornik Radio Cetinja iz komunalnog preduzeća, čije ime je poznato redakciji, rekao je da su tužbe neki od radnika podnijeli ranije i da su ostali radnici kada su pomenutoj grupi isplaćene pare odlučili da i oni traže svoja prava. Naš sagovornik je negirao da se radi o politički motivisanoj odluci.

Poslovanje D.o.o. „Komunalno“ Cetinje bilo je i predmet revizije, a u nalazu revizora stoji da se „uvidom u analitičku karticu poreskog obveznika – Društva kod uprave prihoda i carina, evidencija prijavljenih poreza i doprinosa razlikuje od evidencije u poslovnim knjigama Društva.

U dokumentu u koji RTC ima uvid se kaže da su „obaveze u poslovnim knjigama Društva prikazane u ukupnom iznosu 1.632.307 eura, dok je u Upravi prihoda i carina stanje na ukupnom iznosu 2.737.053 eura kao i kamate u ukupnom iznosu 13.825 eura na porez na dohodak fizičkih lica.“

U nalazu se konstatuje da su „obaveze na porez i PDV usklađene ali i kamate na porez i dobit u poslovnim knjigama iznose 75.124 eura, a prema evidenciji Uprave prihoda i carina 107.904 eura kao i kamate na pdv u poslovnim knjigama 14.188 e, a prema evidenciji Uprave prihoda i carina 41.851e

Prijstonica Cetinje je preuzela dug po osnovu neizmirenih poreza i doprinosa. Uvidom u analitičku karticu kod Prijestonice Cetinje za reprogram stanje obaveze iznosi 1.268.913 eura. Na osnovu obavještenja Uprave prihoda i carina o rezultatima ispitnog postupka broj 03/8-2-12518/2 od 10.12.2021. godine ukupan dospio dug Društva po osnovu poreza i doprinosa iznosi na dan 1.12 2021.g. 1.593.971 euro.“

Na kraju se kaže da „stanje evidencije poreza i doprinosa treba uskladiti“.

Razlike koje su konstatovane ne znače nužno nelegalno poslovanje, one mogu biti rezultat i neevidentiranja preuzimanja duga Prijestonice od strane Uprave prihoda i carina, odnosno da Uprava „duži“ Komunalno za ukupan iznos poreza i doprinosa.

D.o.o. „Komunalno“ – Cetinje došlo je u žižu javnosti sredinom jula ove godine kada je odlukom novih organa upravljanja dotadašnji direktor Saša Zvicer smijenjen, između ostalog i zbog objelodanjivanja dijela ugovora prema kojemu bi mu se u slučaju prekida mandata isplatilo 50.000 eura. Prema nezvaničnim saznanjima Zvicer je svoj zahtjev za isplatu podnio Agenciji za mirno rješavanje sporova.

U sindikatu D.o.o. „Komunalno“ Cetinje nijesu željeli da komentarišu aktuelnu situaciju, na pitanje Radio Cetinja da li sindikat može da posreduje kako bi se postigao eventualni dogovor i izbjegne blokada firme samo je rečeno „da se uskoro očekuje sastanak radnika.“

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve