Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
Rubrika:

Pustoš u raju!

Kako je potvrđeno iz Crnogorskog duštva ekologa, od Frutka do mosta u Danilovgradu učesnici regate su imali priliku da osjete i vide predivne ambijentalne čari Zete, ali i neobičnu pustoš - odsustvo živog svijeta rijeke, koja je od 2019. godine zvanično proglašena parkom prirode.

Mrtve ribe, žabe i rakovi, jedini su tragovi „živog“ svijeta koje je krajem septembra na pojedinim djelovima rijeke Zete zabilježilo tridesetak građana i učesnika ekološke regate održane povodom svjetskog dana rijeka.

Kako je potvrđeno iz Crnogorskog društva ekologa, od Frutka do mosta u Danilovgradu učesnici regate su imali priliku da osjete i vide predivne ambijentalne čari Zete, ali i neobičnu pustoš – odsustvo živog svijeta rijeke, koja je od 2019. godine zvanično proglašena parkom prirode.

Krivolov strujom?

– Na tom dijelu toka sve zabilježene vodene životinje bile su mrtve! Znajući njihovu biologiju sa sigurnošću se da zaključiti da nijesu uginule prirodnim putem. U ovom dijelu toka, za razliku od dijela od Spuža do Rogama u kom je stanje alarmantno, nema puno primjetnih pritisaka povezanih sa ispustima otpadnih voda, ali smo zato naišli na nekoliko uginulih odraslih jedinki raznih životinja – od slatkovodnog raka do riba, što ukazuje na poguban lov strujom. Prema riječima mještana, ovo je jedan od najvećih pritisaka na živi svijet rijeke Zete, koji uprkos nedavnoj zaštiti, i dalje cvjeta – naveli su iz CDE.

Ističu da je ambijent Zete mamac za posjetioce koji ima neslućene potencijale za ekoturizam, ali su iskusni kajakaši, upoređujući Zetu sa drugim sličnim rijekama Crne Gore, izrazili zabrinutost i tugu zbog jako niskog stepena zaštite ovog plavo-zelenog bogatstva.

Nema kontrole 

Iz CDE podsjećaju da je odlukom Vlade, kojom je rijeka Zeta proglašena Parkom prirode, ukinut svaki vid ribolova na rijeci Zeti izuzev na dva mjesta, i to pored gradskih mostova u Spužu i Danilovgradu.

– Ovo je moglo zaživjeti samo u slučaju da je uspostavljena služba zaštite koja bi 24 sata bila na terenu i primjenjivala sve ono što je predviđeno Odlukom. Ribolov je zabranjen i sportskim ribolovcima i krivolovcima, a bilo kakva kontrola je izostala, pa je zbog toga krivolov danas veći nego što je bio prije uspostavljanja Parka prirode – upozoravaju iz CDE.

Kako navode iz ove organizacije, sportski ribolovci, kao iskreni ljubitelji prirode su samim svojim prisustvom na rijeci otežavali razvoj krivolova.

– Njihovo isključivanje, a neangažovanje službe zaštite prirode je povećalo krivolov i smanjilo biološku raznovrsnost rijeke Zete – kategorični su iz CDE.

Oni upozoravaju da se prirodom ne upravlja iz kancelarije, niti je moguće da očuvanje prirode počiva samo na jednoj instituciji, već treba sinhronizovati aktivnosti tj. potrebni su: dijalog, odgovornost i kaznene mjere.

– Opština Danilovgrad je pokrenula zaštitu i prihvatajući rokove potrošila novac na izradu studije, ali nakon toga ostala je razočarana javnost, iznevjereni ribolovci, a kaznena politika je izostala – zaključuju iz CDE.

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Sjutra malo do umjereno oblačno, do 22 stepena

U južnim i centralnim predjelima malo do umjereno oblačno uz duže sunčane periode. Na sjeveru, ujutu ili prijepodne magla ili povećana niska oblačnost, a...

Njukasl kreće po asa Juventusa

Nakon što su bogati Saudijci kupili Njukasl, engleski klub sprema se za ljetnji prelazni rok. Engleski mediji prenose da će čelnici ''svraka'' ponuditi 120 miliona...

Twitter donosi tab Spaces za iOS

Još u septembru, Twitter je objavio da radi na posebnom tab-u Spaces kako bi korisnicima olakšao pronalaženje relevantnih razgovora koje mogu slušati. Sada je...

Dodjela nagrada Zlatni Globus odložena za januar

Udruženje holivudskih stranih novinara, koje organizuje godišnju dodjelu nagrada Zlatni globus, saopštilo je da će danas u januaru ipak uručiti nagrade za televizijska i...

Novi ugovor: Salemakers na San Siru do 2026.

Aleksis Salemakers potpisao je novi ugovor sa Milanom, potvrđeno je iz kluba sa ''San Sira''. Belgijanac je stavio paraf na vjernost ''rosonerima'' do juna 2026....

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve