U Malesiji su tri kompanije juče počele otkup poljoprivrednih proizvoda od proizvođača čime se pokušava koliko toliko suzbiti šteta koju trpe vlasnici plastenika. Prvi šleperi iz Tuzi izašli su uz pratnju policije.

Iz Opštine Tuzi saopštili su da poljoprivrednici mogu pozvati poljoprivredne apoteke i naručiti šta im je potrebno od preparata koji će im biti dostavljeni na kućnu adresu.

U pitanju su apoteke Tritucum na brojeve telefona 069-138-700 i 069645-500, Agro centar na 069334-043 i 067-344-043, Hona na 069-626-533 i Agropromos na 068-021-911 i 067-021911. Kada je u pitanju snabdijevanje naftom za kontakt je zadužen Agron Gojčaj na broj 069-082-875.

Poljoprivrednik iz Pothuma Željko Milić poziva ministra poljoprivrede da pomogne proizvođačima hrane koji u ovim teškim danima mogu da naprave mnogo dobrog društvu i državi.

“Nijedno slovo o pomoći poljoprivrednicima ministar nije rekao. Sjetio se frizera, taksista, kuvara, koje ja naravno poštujem, ali ne i nas. Sada hranu uvozimo bukvalno glavom bez obzira, a imamo poljoprivrednike koji mogu svakog građanina Crne Gore da nahrane”, ističe Milić.

Život u karantinu nije lak i jednostavan. U Tuzima su u ponedjeljak veče imali problem da do grada prevezu trudnicu.

“Nismo znali šta da radimo, jer preko Cijevne nijesmo mogli da je prevezemo. Zvali smo Hitnu pomoć da je preuzme i došli su posle sat vremena. Dok smo ih čekali već smo bili u kontaktu sa babicama iz Malesije da pomognu ukoliko bude moralo. Po ovom pitanju se, mislim, mora nešto bolje riješiti”, kaže Redžep Čunmuljaj, načelnik Komunalne policije.

Direktor Komunalnog Nikola Camaj kaže da je najbitnije da se sve dobro završilo.

“Bitno je da je porodica Lekić dobila zdravu djevojčicu. Međutim, u tom dijelu ima nejasnoća koje mora Štab da riješi za ubuduće, jer mi nemamo ni Hitnu pomoć ni porodiljsko”, kaže Camaj.

On je istakao da život u Malesiji teče mirno, bez panike sa puno brige jednih o drugima.

“Životi i zdravlje ljudi su nam na prvom mjestu. Donacije i pomoć stižu redovno”, ističe Camaj.

Doktor u Domu zdravlja Tuzi Halil Duković ponavlja apel da se poštuju mjere i naredbe Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

“Svim građanima jedinstvena poruka perite ruke, držite socijalnu distancu i pratite naredbe NKT-a. Zajedno i solidarno čuvajmo zdravlje”, kaže Duković.

Koordinator volontera za Sukuruć Zef Dedvukaj kaže da hljeb, pakete sa hranom i higijenom, kao i mlijeko dijele svaki dan.

“Danas dijelimo razne vrste sireva, konzerve sa ribom, so… Juče smo poljoprivredncima dijelili naftu, prihranu i sredstva za zaštitu bilja, sisteme za navodnjavanje, hranu za stoku. Za bebe smo podijelili hranu, pelene i sredstva za higijenu”, kaže Dedvukaj.

Potpredsjednik Opštine Tuzi Ivan Ivanaj zahvalan je svim donatorima koji pomažuu ovoj situaciji.

“Dijaspora iz SAD-a do sada je donirala 62.000 dolara i to Udruženje Malesija iz Njujorka, Udruženje Malesija iz Detroita i Udruženje Koja. Svim donatorima smo zahvalni”, ističe Ivanaj.

 

 

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments