Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
Rubrika:

Provjeriti novopostavljene direktore, ali i sve zaposlene

Nadamo se i da će se desiti nova razrješenja gdje god se ustanovi da je neko zaposlen mimo poštovanja zakona ili nema odgovarajuću diplomu. Naravno, ne želimo da to bude odluka bilo čijeg revanšizma

Upravni odbor Prosvjetne zajednice Crne Gore kazao je Pobjedi da očekuju da se provjere sve diplome i radna mjesta, naročito novopostavljenih direktora obrazovnih ustanova, ali i svih zaposlenih u zavodima i samom resornom Ministarstvu prosvjete.

Oni su to rekli odgovarajući na pitanja kakve poteze očekuju od novog ministra prosvjete Miomira Vojinovića, koji su sve problemi i izazovi sa kojima treba da se suoči.

“Nadamo se i da će se desiti nova razrješenja gdje god se ustanovi da je neko zaposlen mimo poštovanja zakona ili nema odgovarajuću diplomu. Naravno, ne želimo da to bude odluka bilo čijeg revanšizma”, rekli su oni.

Svjesni su, kako kažu, da ove krovne institucije u obrazovanju broje veliki broj zaposlenih, a ne vide njihovu efektivnost u radu.

“Decenijama doživljavamo da se u školama i vrtićima sa velikim brojem učenika smanjuje broj stručnih saradnika, vaspitača, asistenata i osoblja, a povećava broj zaposlenih u drugim institucijama obrazovanja u kojima nije zastupljen neposredni rad sa učenikom”, kazali su iz Upravnog odbora.

Dodaju da ne bi voljeli da se nastavi sa praksom partijskih imenovanja, te zahtijevaju da se prekine sa tom praksom, naročito, u resoru prosvjete.

“Nije nam drago ni što su u ovoj novoj vladi ministarska mjesta i mjesta ,,po dubini“ raspoređena zavisno od partijske pripadnosti, pa tek onda od stručnosti. Partijskim zapošljavanjem neminovno u drugi plan dovodimo kompetencije, omogućavaju se korupcije, ucjene i nepoštovanja zakona, tako imenovane osobe se ponašaju kao svemoćne i nedodirljive jer iza njih stoji politička partija”, naveli su oni.

Prije nego išta uradi ministar prosvjete, preporučuju da detaljno sagleda u kakvom je trenutnom stanju školstvo u Crnoj Gori. Smatraju da će to najbolje uraditi uvidom u rezultate istraživanja „Analiza obrazovnog sistema“ koje su sproveli Ministarstvo prosvjete i UNICEF u januaru 2020. godine, i da inicira da se sa tim rezultatima upozna i javnost.

“Ukoliko se utvrdi da su rezultati validni i primjenjivi, na osnovu njih i u saradnji sa nastavnicima praktičarima, ostalim akterima i organizacijama koje ih predstavljaju, krenuti u reforme, osmisliti strategije”, poručili su iz Upravnog odbora.

Ono što već uočavaju kao problem i vjeruju da će otežavati realizovanje brojnih promjena u školstvu jeste nedovoljan broj škola i vrtića u centralnom dijelu Crne Gore i na Primorju, neopremljenost škola, partijsko zapošljavanje, nemotivisanost nastavnika i njihov loš status, neusklađen rad Univerziteta i škola, što je dovelo do deficita određenih nastavnih profila.

NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore uputiće ponovo Vladi, Skupštini i resornim ministarstvima iste zahtjeve koje su u oktobru i decembu 2021. godine slali sada već bivšim predstavnicima institucija. Požalili su se da ih do danas niko od njih nije udostojio odgovora.

“U zahtjevu koji smo proslijedili u oktobru, a koji je potpisalo 680 nastavnika i vaspitača, tražili su pravo na plaćeni prevoz koje im je ukinuto 2005. godine. Nastavnicima/vaspitačima koji putuju je tako dodatno opterećena i onako skromna plata jer sami plaćaju prevoz koji često na mjesečnom nivou košta i više od 150 eura”, objasnili su oni.

Zahtjevom od decembra tražili su povećanje koeficijanta na 12.56 gdje su se pozvali na Zakon o zaradamo zaposlenih u javnom sektoru, član 5. Kroz peticiju zahtjev je podržalo preko 7.500 prosvjetnih radnika.

“Nadamo se da nova postavka Ministarstva prosvjete na čelu sa Miomirom Vojinovićem neće nastaviti sa ovom praksom, da će imati sluha za probleme nastavnika, da će uvažavati rad i mišljenje nastavnika iz učionice”, istakli su oni.

Kako kažu, kao jedino strukovno udruženje koje okuplja sve prosvjetne radnike i koje se godinama bori za unapređenje školstva, tražiće prijem kod ministra Vojinovića i priliku da detaljno izlože kako njihov dosadašnji rad, tako i viziju budućnosti prosvjete u Crnoj Gori.

“Nadamo se da će ministar Vojinović i njegovi saradnici imati bolju komunikaciju sa nastavnicima iz učionice, da će radna grupa za obrazovanje redovno da se okuplja, da će među članovima radne grupe biti i predstavnik udruženja koje zastupa interese nastavnika, kao što imamo udruženja sa predstavnicima roditelja i učenika”, naveli su oni.

Prije svega, nadamo se da Ministarstvo prosvjete neće više funkcionisati kao potpuno centralizovani sistem obrazovanja već da će raditi transparentno, a škole će dobiti autonomiju, kako u radu, tako i pri zapošljavanju.

Ministar najavio da će pratiti rad aktuelnih direktora škola

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da nije nimalo lijepo što su smijenjeni direktori škola prinuđeni da putem tužbe ostvaruju prava. Upitan gdje će direktori koji dobiju spor biti raspoređeni, odgovorio je da je olakšavajuća okolnost to što je 90 odsto njih koji su smijenjeni radilo ili rade u prosvjetnim ustanovama. Smatra da ne bi trebalo da postoji problem da zasnuju radni odnos, da se vrate na radna mjesta koja su prije toga pokrivali.

“Moje informacije govore da su direktori koji su poslije toga postavljeni, postavljeni na zakonit način”,  rekao je Vojinović, gostujući u ,,Bojama jutra“, na TV Vijesti.

Kazao je da će pomno pratiti da li direktori obavljaju profesionalno posao, u skladu sa zakonom.

Na pitanje hoće li postavljati nove direktore, odgovorio je da garantuje da jedino što ga interesuje jeste maksimalni profesionalizam u poslu. Vojinović tvrdi da politička, niti bilo koja druga pripadnost neće biti ulazna karta za rukovodeće mjesto.

Komentarišući što đaci ostvaruju loše rezultate na PISA testiranjima, što postoje loši udžbenici, rekao je da je obrazovanju potrebna goruća reforma i da se ništa ne može uraditi preko noći. Rekao je i da je prevaziđen tradicionalni način učenja u školama.

Vojinović je kazao i da vjeruje da ima prostora da se poboljša materijalni status prosvjetnih radnika. Naredne sedmice sastaće se sa predstavnicima sindikata i govoriće o svim problemima.

Najnovije

Mladi DPS Zeta uručili donaciju Dnevnom centru u Golubovcima

Predstavnici Savjeta mladih DPS Zeta uručili su donaciju Centru za usluge dječije i socijalne zaštite, prikupljenu iz sopstvenih sredstava članova. “Tom prilikom, predstavnici Savjeta mladih...

Od 1. jula zabrana saobraćaja od 17 do 22 časa za teretna vozila mase...

Od 1. jula do 1. septembra 2022. godine privremeno se zabranjuje saobraćaj teretnih motornih vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi 7,5 tona, saopšteno je...

UŽIVO: Crna Gora – Japan 3:1 (prva četvrtina)

UŽIVO: PRVA ČETVRTINA: 3:1- Dušan Matković daje pogodak u prvoj situaciji na meču sa igračem više. 2:1 – Averka iz peterca, brzo su naši preokrenuli. 1:1 – Vasilije...

Upozorenje ljekara: Srbija već ušla u sedmi talas, vratiti obavezno nošenje maski

Aktuelna epidemiološka situacija zahtijeva donošenje bar minimuma mjera kao što je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, gradskom prevozu i naročito u zdravstvenim ustanovama,...

Moskovski Komersant: Ukrajina vratila EU na Balkan

Sastanak lidera Evropske unije i Balkana, koji je održan krajem nedjelje u okviru samita EU u Briselu, potvrdio je spremnost Evrope da se ponovo...

Najčitanije

Povezano

Počeo upis učenika u prvi razred srednjih škola

Danas je počeo Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Crnoj Gori za školsku 2022/2023. godinu. “Na Konkurs za upis u I...

Gradnja sale u OŠ Lovćenski partizanski odred očekuje se naredne godine

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović održao je sastanak sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Nikolom Đuraškovićem, direktorom Direkcije za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje Vukom Latkovićem, sekretarkom Sekretarijata za...

Zirojević o imenovanju Vukotić-Jelušić: Može snaha, može svekrva

Može snaha, može svekrva. Tako je portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević prokomentarisao to što će Milijana Vukotić Jelušić biti državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete. “Kakav transfer, kakav vrtoglavi uspon...

Ministarstvo prosvjete će podržati sve programske inicijative koje imaju za cilj vraćanje francuskog jezika na nivo koji zaslužuje

Ministarstvo prosvjete će podržati sve programske inicijative koje imaju za cilj vraćanje francuskog jezika na nivo koji zaslužuje, poručio je ministar prosvjete Miomir Vojinović tokom sastanka...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve