Nedjelja, 5 Februara, 2023
Rubrika:

Provjereno postupanje i ponašanje policajaca u Plavu, sumnja na zataškavanje nepravilnosti

Savjet za građansku kontrolu rada policije je, radeći na ovom predmetu, prvenstveno pozdravio anonimno obraćanje većeg broja građana

Savjet za građansku kontrolu rada policije primio je nekoliko potpisanih i anonimnih pritužbi koje se odnose na postupanje i ponašanje policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti (OB) Plav. Odlučeno da se sve pritužbe koje se odnose na OB Plav objedine u jedan predmet, a Uprava policije pozove da informiše o navodima iz istih.

Savjet je, radeći na ovom predmetu, prvenstveno pozdravio anonimno obraćanje većeg broja građana.

“Podrška anonimnom prijavljivanju različitih nepravilnosti u policijskoj praksi i primjera koji podrivaju policijski moral su od značaja za ukupnu izgradnju povjerenja. Savjet polazi od toga da su rješavanja problema, otklanjanje propusta, uspostavljanje bolje policijske prakse značajnija i važnija pitanja od identifikovanja onog ko prijavljuje neku nezakonitost ili propust. Imajući u vidu prirodu i koncept rada građanskog nadzora policije, Savjet ima obavezu i odgovornost, pred javnošću Crne Gore, da podrži i osnaži mehanizme i anonimnog prijavljivanja lošeg policijskog postupanja i ponašanja”, saopšteno je iz Savjeta.

Savjet je iskazao zahvalnost građanima na podnijetim pritužbama koje su se u značajnoj mjeri pokazale osnovanim.

Savjet je ocjenio da povodom uočenih i potvrđenih nepravilnosti pretpostavljane starješine OB Plav i Uprave policije nijesu osigurale blagovremenost u postupanju, što može da doprinosi sumnji na postojanje interesovanja da se iste tolerišu i/li zataškavaju.

Savjet je izjavu jednog policijskog službenika povodom neprimjerene aktivnosti na privatnom veselju, u koju je uključio i maloljetnu osobu, prepoznao kao izostanak odgovornosti i potpunu relativizaciju jednog nedopustivog ponašanja, a posebno je zabrinut što to tolerišu načelnik OB Plav kao i druge nadležne starješine u Upravi policije.

“Savjet je ocjenio da u konkretnom slučaju primjena policijskih ovlašćenja nije bila adekvatna i da su službenici OB Plav po saznanju za događaj protiv policijskog službenika, uz iniciranje postupka pred Etičkim odborom, trebali podnijeti i zahtjev za vođenje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz člana 13 Zakona o javnom redu i miru. Preporuka je Savjeta da se i sada to učini”, navode iz Savjeta.

Savjet očekuje da načelnik OB Plav, neposredno ili preko direktora Uprave policije, informiše o statusu a potom i o ishodu krivičnih, prekršajnih, disciplinskih i postupaka pred Etičkim odborom Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore a koji se odnose na policijske službenike OB Plav.

Savjet je, konačno, uputio preporuku direktoru Uprave policije i načelniku OB Plav da, odgovarajućom instrukcijom ili na drugi način, skrenu pažnju svim policijskim službenicima da pauzu tokom radnog dana, kao i slobodno vrijeme izvan posla, ne provode u ugostiteljskim objektima koji ne posluju u skladu sa pozitivnim propisima i dobrom poslovnom praksom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve