Utorak, 30 Novembra, 2021
Rubrika:

Protest zbog Šejlinog ubistva: Ni kuća više nije sklonište, pokrenuti hitnu istragu!

Građanski bunt usmjeren je na činjenicu da je ubijena devojka tokom avgusta prijavljivala bivšeg nevjenčanog supruga za direktne prijetnje po život što je po nalogu tužilaštva policija prekršajno procesuirala.

Više stotina građana okupilo se ispred objekta policije u Tuzima na poziv Centra za ženska prava jer smatraju da su organi reda i pravosuđe propustili da preventivno djeluju i spriječe ubistvo Šejle Bakije (19) i ranjavanje njenog oca Šabana (42) za koje je sumnja se odgovoran odbjegli Ilir Đokaj (28).

Građanski bunt usmjeren je na činjenicu da je ubijena devojka tokom avgusta prijavljivala bivšeg nevjenčanog supruga za direktne prijetnje po život što je po nalogu tužilaštva policija prekršajno procesuirala.

Organizatori protesta traže od Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i potpredsjednika Vlade za bezbjednost, Dritana Abazovića, pokretanje hitne istrage o ovom slučaju nasilja nad ženama, koje je završilo tragičnim gubitkom mladog života, uprkos činjenici da je nasilje prijavljivano policiji i pravosuđu.

“Ovim protestom želimo da podržimo Šejlinu porodicu u potrazi za pravdom i da spriječimo da još života bude izgubljeno usljed porodičnog nasilja i nasilja nad ženema”, naveli su iz Centra za ženska prava.

Okupljeni, među kojima je mnogo omladine, nose slike Šejle Bakije, kao i transparente. Na jednom od njih piše “Ovdje nema sigurnosti, ni kuća više nije sklonište”.

Na protestu je prisutan i predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

Foto: Pobjeda

U tome vide nastavak neadekvatnog tretmana nasilja u porodici koje je na Karabuskom polju imalo fatalne posljedice po mladi život.

Iz ODT Podgorica juče je saopšteno da tužilaštvo nema ingerencije da preventivno deluje već da goni počinioce krivičnih djela a za konkretno prijavljene prijetnje navedeno je da po zakonu potpadaju pod prekršajni odgovornost.

Sa druge strane, nevladine sektor izričit je da se mora pooštriti kaznena politika i preventivno djelovanje kako bi se spriječilo nasilje u porodici i ugrožavanje prava i života žena.

Protiv Đokaja je 26. avgusta podnijeta prekršajna prijava zbog prekršaja iz čl. 36 stav 2 shodno Zakonu o zaštiti nasilja u porodici, a prijavu je podnijela njegova bivša nevjenčana supruga Šejla Bakija, u kojoj je navela da joj je Đokaj upućiva prijetnje napadom.

Raičević je tokom jučerašnjeg gostovanja na TVCG kazala da je Đokaju izrečena mjera zabrane uznemiravanja koju, prema tvrdnjama Raičević, kasnije niko nije provjeravao.

Iz policije su naveli da su odmah po zaprimljenoj prijavi u službenim prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica na okolnosti događaja prikupljena obavještenja od ova dva lica.

Predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj ranije juče je saopštio da tužilaštvo nije preventivno reagovalo da spriječi ubistvo Bakije.

Sinoć se tim povodom oglasio portparol i državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorici Vukas Radonjić, koji je kazao da je tužilac u tom slučaju postupio pravilno i zakonito.

“Postupanje državnog tužioca je u potpunosti pravilno i zakonito, a posebno ističem da Državno tužilastvo nije organ koji preventivno djeluje, kao sto je to, recimo, u jednom dijelu policija, koja vrši poslove obezbjeđenja i zastite, već represivni državni organ, koji goni učinioce krivicnih djela i prekrsaja za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, naveo je Radonjić u reagovanju.

Đokaj je u bjeksvtu i za njim se intenzivno traga, a policija sumnja da je isplanirao ubistvo.

IzvorPobjeda

Najnovije

ČUVENI BRITANSKI LIST ANALIZIRA: Dodik raspiruje strah kod žrtava genocida

Izvor: Slobodna Bosna U autorskom tekstu za Daily Mail Ian Birell, nekadašnji saradnik britanskog premijera Jamesa Camerona, analizirao je političku krizu u Bosni i Hercegovini kroz razgovor...

Uskoro potpisivanje ugovora o izgradnji žičare Kotor-Lovćen vrijednog 20 miliona eura

Ministarstvo ekonomskog razvoja uložilo je dodatne napore kako bi se uspješno okončali pregovori u vezi sa izgradnjom žičare, koja će povezivati Kotor sa lokalitetom...

Ovo je prognoza za sjutra

Na jugu uglavnom u jutarnjim, a u sjevernim i istočnim predjelima tokom prijepodneva, očekuje se prestanak padavina, u južnim i centralnim predjelima djelimično ili...

Predstavnici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore posjetili Nacionalnu službu za zapošljavanje Srbije

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Goran Folić, predsjednica Upravnog odbora Zavoda Hadži Vesna Vujošević i VD pomoćnica direktora u Sektoru za evidencije, analizu u...

Premijer liga: Siti zove Modrića

Luka Modrić bi mogao lako na ljeto da pređe u Mančester Siti. Engleski mediji donose ovu vrlo neobičnu vijest, pošto je prije neki objavjeno da...

Najčitanije

Povezano

Protest u Loznici zbog najavljenog rudnika litijuma

Građani su se okupili danas u Loznici, u Zapadnoj Srbiji, kako bi zahtevali povlačenje prostornog plana tog grada, kojim se predviđa izgradnja rudnika litijuma...

POBUNA U AUSTRIJI: Gotovo 40.000 demonstranata protiv obavezne vakcinacije,

Gotovo 40.000 ljudi izašlo je na ulice više gradova u Austriji u znak neslaganja s mjerama protiv koronavirusa i planova da vakcinacija postane obavezna. Najveće...

U SUBOTU NOVA BLOKADA PUTEVA I MOSTOVA U SRBIJI Ćuta: Vučiću, svaka kuća u Srbiji ima bar po čekić

Aktivista Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je na protestu na Trgu republike u Beogradu da će i sljedeće subote biti organizovane blokade mostova...

Beograd: Protest ekoloških aktivista završio pred RTS-om

Protest ekoloških aktivista u Beogradu, sa koga je zatraženo da uhapšeni na subotnjim protestima u Šapcu budu pušten, a oni koji su tukli građane...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve