Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Protest zbog prepisa Cetinjskog manastira na MCP

Danas u 18 sati ispred Vlade Crne Gore

Protestni skup zbog odluke Uprave za katastar da Cetinjski manastir kao svojinu upiše na Mitropoliju crnogorsko primorsku Srpske pravoslavne crkve (SPC) biće održan danas ispred zgrade Vlade u Podgorici u 18 sati.

”Samo se u ovakvoj nesretnjoj Crnoj Gori može desiti da direktor Uprave za katastar i državnu imovinu svojom odlukom prepisuje u vlasništvo druge države najveće svetilište crnogorske državne slobode – Cetinjski manastir”, navodi se u saopštenju koji potpisuje grupa građana Cetinja.

Uprava za katastar i državnu imovinu Crne Gore upisala je Cetinjski manastir kao svojinu Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC), potvrđeno je iz uprave.

Koordinator pravnog savjeta Mitropolije Igor Balaban kazao je juče za TVCG da su prije nekoliko dana uputili zahtjev kako bi se ispravila greška u listu nepokretnosti koja je napravljena 1996. godine.

Sagovornik TVCG kaže da je tada, umjesto prava svojine, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj dato samo pravo korišćenja Manastira Svetog Petra.

Po njegovim rečima, rješenjem iz 1996, Cetinjski manastir je bio svojina Mitropolije, ali je “kompjuterskom greškom” u bazu podataka, umesto prava na svojinu, unesen pojam korišćenje.

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo Prestonice Cetinje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve