Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Protest zaposlenih u RTCG: Ako im ne povećaju platu, sljedeće sedmice radikalizacija

Kritikuju tamošnji menadžemnt sa kojim pregovaraju četiri mjeseca da im se uvećaju zarade

Ukoliko se zaposlenima na RTCG-u pod hitno ne uveća plata, kao što je u svim državnim organima povećana u rasponu od 20 do 45 odsto, za sljedeću sedmicu najavili su radikalnu reakciju.

Nijesu željeli na konferenciji, ispred RTCG-a, da konkretizuju šta bi taj njihov potez konkretno podrazumijevao.

Tu je bilo na desetine zaposlenih… Oni su nezadovoljni i otvoreno su govorili o tome kako nemaju novca za osnovne životne potrebe. Kritikuju tamošnji menadžemnt sa kojim pregovaraju četiri mjeseca da im se uvećaju zarade. Smatraju da ne mogu da razumiju potrebe zaposlenih upravo zato što oni primaju između 2.000 i 3.500 eura.

Prosječna zarada zaposlenih je nešto više do 700 eura, ali objašnjavaju da je suvišno isticati taj prosjek kog formiraju plate menadžmenta, te da je za većinu urednika emisija, novinara, a pogotovo za ostale zaposlene taj nivo – nedostižan. Negoduju i što je inflacija uticala da njihov položaj bude još gori. Sindikat zaposlenih je ispričao da im je još ranije ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao da ima novca da im se poveća plata za 20 odsto, ali da se to ne odnosi na rukovodice i menadžment. Smatraju da zato menadžment – ne žuri.

Predsjednica Sindikata zaposlenih RTCG Jadranka Drobnjak komentarisala je kako se povećanje ne odnosi na upravu i da oni očigledno nijesu raspoloženi da se novac iz budžeta usmjeri na zarade zaposlenih. Podsjetila je da je ove godine budžet Javnog servisa povećan za 1.280.000 eura i da ima novca za bolje zarade. Troši se umjesto toga, kako je navela, na renoviranje zgrade RTCG, luksuzna putovanja za Abu Dabi, Katar, Dubai, Las Vegas…

Menadžment je, prenose oni, obavijestio zaposlene da će im se uvećati plate – kada završe sistematizaciju. Član izvršnog Odbora Sindikata Dražen Milić kazao je da, čekajući završetak sistematizacije, koja je u RTCG ,,Sizifov posao“, radnici povećanje zarada ne bi dočekali ni do kraja godine. On je podsjetio da je na zboru njihovog Sindikata koji je održan 6.marta direktor radnicima obećao da će martovska zarada biti isplaćena po uvećanom koeficijentu.

– Ironično je da danas, kada imamo mnogo bolji, sadržajniji i kvalitetniji program, mi, koji direktno učestvujemo u njegovoj proizvodnji, nemamo za elemntarne životne potrebe – rekao je Milić.

Na pitanje Pobjede koliko je ukupno zaposlenih na RTCG-u, koliko ih je zaposlio generalni direktor Boris Raonić, a koliko predsjednik Savjeta Veselin Drljević, Milić odgovara da su dobili podatak da je na Javnom servisu oko 750 radnika.

– Za precizne podatke pitajte Drljevića i Raonića – rekao je on.

Kada je riječ o otpuštanjima, upitan da li su predviđena sistematizacijom ili kolektivnim ugovorom, odgovara potvrdno. Kaže da se uglavnom odnose na ljude koji ne dolaze na posao i koji ne ispunjavaju radne zadatke.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković na konferenciji je kazao da su od samog početka uključeni u ovaj proces progovaranja da se povećaju zarade zaposlenima i da je nezamislivo da proces ovako dugo traje. Očekuju da se hitno potpiše aneks kolektivnog ugovora kako bi im se omogućile uvećane plate. Najavio je da će maksimalno stati u odbranu fundimentalnih prava zaposlenih.

– Menadžmentu je vrlo dobro. Imaju dobre zarade. Ne vode dovoljno računa o zaposlenima. Ako ne bude pozitivnog pomaka, uslijediće sigurno radikalne mjere sindikalne borbe – najavio je Keković.

Ovo nije prva konferencija koju je Sindikat organizovao kako bi se izborio za veća primanja. Prethodni je bio 2019.godine, gdje su reagovali radi potpisivanja kolektivnog ugovora koji je pregovaran skoro tri godine. Poručili su juče da nijesu očekivali da će im danas biti gore nego tada.

Na konferenciji su negodovali zaposleni i što neće moći da konkurišu za kupovinu stana, jer je ,,stav menadžmenta da prednost treba da imaju članovi menadžmenta koji primaju neuporedivu veću zaradu u odnosu na one koji nemaju i nikada neće moći po tržišnim uslovima da riješe stambeno pitanje“.

Pored ostalih, zaposlene su podržali i predstavnici Sindikata medija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
16.03.2023-18:11 18:11

Bravo! Podrska!