Molebani i litije, u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, u organizacijai Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori održavaju se večeras u više gradova.

foto: RTCG, arhiva

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služiće moleban u crkvi Svete Petke u Pljevljima i predvoditi litiju gradskim ulicama. Prethodno se obratio sveštenstvu i građanima u Mojkovcu, koji su krenuli u litiju od crkve Sv. Đorđa iz Dobrilovine do hrama Hristovog Roždestva.

“Niko nije podstakao ni vas da danas hodate po ovom snijegu, nego je narod darnut u živac, u njegovo biće. Mnogo šta je pretrpio, naročito od 1945. godine, i na kraju su, očevidno, pukla trpila. I što je najvažnije, narod je prestao da se plaši”, kazao je Amfilohije.

U Beranama je molitveni hod krenuo iz centra grada, od Hrama Svetog Simeona Mirotočivog, ka Đurđevim Stupovima, katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke, gdje je služen moleban. Ispred manastira je besjedio Mihailo Čikvin iz Poljske pravoslavne crkve, a blagoslov je donio i arhimandrit Teoktist iguman Sopoćana, navodi se na sajtu MCP.

Berane (foto: CdM)

Litije su danas održane i u Andrijevici i u Petrovcu, nakon molebana u Crkvi Svetog Proroka Ilije.

Andrijevica (foto: CdM)
Mojkovac (foto: CdM)

Moleban u sabornom hramu u Podgorici, u 18 sati je služio Episkop zahumsko-hercegovački i primorski g. Dimitrije, a litiju će predvoditi u 19 sati.

Litije se od Božića organizuju dvaput nedeljno, četvrtkom i nedjeljom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve