Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Protest prosvjetnih radnika iz Nikšića: Na odgovore da nema novca ne pristajemo

Profesor Darko Terić rekao je da ne pristaju na mrvice koje nude sa svojih trpeza

Prosvjetni radnici iz Nikšića danas se okupili ispred Gimnazije “Stojan Cerović” nezadovoljni najavljenim povećanjem zarada.

Protestu je prisustvovao dio prosvjetnih radnika Gimnazije i drugih vaspitno-obrazovnih i predškolskih ustanova u gradu. Poručuju da na ponuđeno ne pristaju i nastaviće da se nadaju, ali i da se bore svim raspoloživim sredstvima da dostojanstvo odbrane, onako kako im priliči.

Profesor Darko Terić rekao je da ne pristaju na mrvice koje nude sa svojih trpeza.

“Dugo smo trpjeli i ćutali, imali razumijevanja za svakoga i sve, bili u sjenci i zapećku sa željom da nas se neko sjeti. Međutim, došlo je vrijeme da kažemo da i mi postojimo, ali i sijaset problema koje smo nemoćni sami da riješimo. U vrtoglavom rastu cijena i devalvaciji eura prinuđeni smo da se borimo za osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na egzistenciju”, kazao je Terić.

Profesorica Gimnazije Marija Vujošević, pred okupljenima je pročitala otvoreno pismo upućeno ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, ističući da su na ovakav korak podstaknuti, prije svega, sviješću o značajnoj, ako ne i odlučujućoj ulozi njegovog resora u rješavanju aktuelnog pitanja, a s druge strane, razočaranošću reakcijom jednog dijela crnogorske javnosti.

Pismo prosvjetnih radnika prenosimo integralno

Poštovani ministre Damjanoviću,

Povodom najavljenih pregovora oko povećanja plata prosvjetnim radnicima obraćamo Vam se ovim putem, čime upoznajemo i javnost, našim nedvosmislenim i jasnim Zahtjevom o povećanju plata u skladu sa uvidima i zahtjevima Prosvjetne zajednice Crne Gore.

Od Vas i Vašeg resora u velikoj mjeri zavisi ekonomska situacija u zemlji, kao i egzistencija hiljada članova prosvjetnih radnika i njihovih porodica. Možda baš Vi držite ključeve rješenja problema u kojem smo se našli i sigurni smo da ćete čuti naš glas.

Na ovakav korak podstaknuti smo, prije svega, sviješću o značajnoj, ako ne i odlučujućoj ulozi Vašeg resora u rješavanju ovog aktuelnog pitanja, a s druge strane, razočaranošću reakcijom jednog dijela crnogorske javnosti. Naime, čini nam se da nikad do sada (i u ni u jednoj sferi društvenog života) na slične zahtjeve javnost nije reagovala toliko negativno i potcjenjivački. Nemamo ništa protiv da bilo koja profesija bude izložena kritičkoj misli i sudu javnosti, ali bez kvaziargumenata i diletantskih insinuacija, kao u našem slučaju.

Da bismo se bolje razumjeli podsjetićemo Vas, iako vjerujemo da Vama to nije nepoznato, na značaj koji naš poziv ima u svakom, pa i u našem društvenom miljeu. Na pitanja koja su postavljena ne očekujemo odgovor. Naravno, ona su retorička!

Da li u našim javnim diskursima postoji iole zdrav, ljudski, moralni potencijal koji će se zapitati koliko je human posao koji radimo!? Čime je to mjerljiv doprinos prosvjetnih radnika u ukupnom razvoju, održanju i napretku naše društvene zajednice? U kojoj mjeri moramo ujedno biti uzorni nastavnici, pronicljivi psiholozi, inventivni i predani pedagozi, svestrani i korelativni predavači (koji na razne načine i u kontinuitetu moraju usavršavati svoja znanja),„roditelji“ izoštrenog sluha za sve i svakog, često stojeći na raznim vjetrometinama obespravljenosti i pod stalnom lupom i nadzorom javnosti? Da li se svjesno minimizira energija, i psihička i fizička, koja je na svim nivoima obrazovanja potrebna prosvjetnom radniku da tokom čitave školske godine, pa i mimo toga, izdrži nalete mnoštva preporuka, zahtjeva, zakonskih i podzakonskih akata – pa smo se pored poziva nastavnika i predavača, istovremeno, i u hodu, pretvorili i u administrativne radnike? Ko to i zašto guši kreativnost i originalnost ovog poziva? Ko je i zašto dozvolio da polako u vremenu i s vremenom izgubi kredibilitet jedan od nekada najrespektabilnijih poziva?

Mi imamo razumijevanja za trenutak u kojem se nalazi naše društvo, ali nemamo razumijevanja za selektivna povećanja! Svako doprinosi na svoj način: medicinski radnici na jedan, univerzitetski na drugi… i tako redom. Ne znamo na koji način se mjeri prednost jedne u odnosu na drugu profesiju, veći doprinos jedne u odnosu na drugu, zaslužnost jedne u odnosu na drugu! Dosta dugo je naša prepoznatljiva osobina bila trpeljivost, ali se i ona potrošila u moru kontinuiranih promjena, krajnosti, pritisaka i eksperimenata. Sada nam gola egzistencija, i naše porodice, ne dozvoljavaju ništa drugo do da dignemo glas jer nam nema više gdje pod kožu!

Ne dozvolite da nas pokoljenja pamte kao ponižene ili oportuniste, jer mi, nastavnici, predavači, sa svojim učenicima ( prošlim, sadašnjim i budućim) činimo jaku spregu, a često i uzore!

Jasno je da na mnogim adresama, relevantnim za naš položaj, postoje oni koji ne shvataju, ili neće da shvate, stepen poniženja predlogom davanja „na rate“, sve do, iz ovog ugla, daleke 2025. A svi smo svjedoci da su u januaru, na primjer, narodni poslanici, kao braća složni, prećutno i svi do jednogdigli ruku da sebi i svojima dodaju još finansijskog komoditeta, uz mnoštvo priviligija koje svi već imaju (što ovom prilikom nećemo nabrajati).

A mi se pitamo: dokle!

Razuvjerite nas, i Vi i svi oni u čijim rukama su naše sudbine, da obećanja nijesu samo kalkulantska igra političkih subjekata, manipulativna shema ovih i mnogih drugih izbora, jer ova snaga, naša snaga, vjeruje i vjerovaće samo onima koji pokažu sluha za rješavanje problema u najtežim trenucima, onda kada visprenost i stručnost suštinski dokazuju da li neko zaslužuje određenu poziciju ili ne, da li je tu zarad ličnog ili boljitka cjelokupne zajednice.

Na ponuđeno ne pristajemo i nastavićemo da se nadamo, ali i da se borimo svim raspoloživim sredstvima da naše dostojanstvo odbranimo, onako kako nam priliči.

Prosvjetni radnici se neće obavezati na jezik tišine ili zavjet ćutanja, pa na odgovore da nema novca ne pristajemo, jer i za to ima rješenje: nek se odlije đe je prepunano!

NE IDE NIKAKO DRUGAČIJE I NEĆE MOĆI DRUGAČIJE!

I za podsjećanje: svaka etika na ovom svijetu je ETIKA ODGOVORNOSTI!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
04.11.2022-04:13 04:13

Većinom ste podržavali Litije i Evropa sad pa neka vam oni obezbijede. Za crkvenu školu su imali milion € ne ljutite se jer ipak crkva srbije je crkva srbije i njima se moralo dati…