Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Protest građana ispred CETINJSKOG MANASTIRA: Nema dozvole, a prave toalete u manastiru zbog gostiju; Inspekcija naložila da SPC traži dozvolu

Na lice mjesta došao je i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan

Ispred Cetinjskog manastira građani protestuju zbog radova koji se izvode unutar manastira. Kako je rečeno Radio Cetinju prave se toaleti zbog gostiju koji dolaze u manastir.

Odsjek za inspekciju za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine Uprave za inspekcijske poslove izvršili su inspekcijski pregled u Cetinjskom manastiru povodom adaptacije sanitarnog čvora, koji je na tom mjestu napravljen prema revidovanom i odobrenom projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture od 15. juna 1984. godine, saopšteno je iz Mitropolije Crnogorsko-primorske.

Tom prilikom, predstavnik Mitropolije je izjavio da nije bio upoznat da je potrebno obratiti se Upravi za zaštitu kulturnih dobara radi redovnog održavanja sanitarnog čvora.

Inspekcija je naložila Mitropoliji, odnosno Cetinjskom manastiru, da podnese zahtjev za izdavanje konzervatorskih uslova Upravi za zaštitu kulturnih dobara i da o tome u roku od tri dana obavijesti nadležnu inspekciju.

– U konkretnom slučaju se, dakle, nije radilo niti je postajala namjera bilo kakve devastacije prostora Cetinjskog manastira, već se Mitropolija i Uprava Cetinjskog manastira neprestano trude na njegovom održavanju i očuvanju. Ne vidimo razloga da ovaj događaj izaziva bilo kakvu uznemirenost u javnosti, osobito imajući u vidu činjenicu da će dobiti svoj institucionalni epilog u skladu sa zakonom – kazali su u MCP-u.

Građani su tražili da se radovi obustave dok se nadležne institucije ne izjasne da li uopšte ti radovi mogu da se izvode i dok se ne objavi da li postoji dozvola. Kako Radio Cetinje saznaje dozvole nema i radovi se izvode samoinicijativno.

Ispred manastira je u jednom momentu došlo do verbalnog sukoba između građana Cetinja i zaposlenih u SPC koje je predvodio pop Gojko Perović.

FOTO: Cetinjski list

Intervenisala je Komunalna policija Cetinje i tražila po hitnom postupku da dođe inspektor nadležan za te poslove, koji je navodno na putu prema Cetinju.

FOTO: Cetinjski list

Na lice mjesta, došao je i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan.

FOTO: Cetinjski list

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
18.06.2021-08:13 08:13

Prave klozete..da se pisaju i seru u crnogorski manastir..Klozeti moraju biti..napolje..i to malo dalje od istoriske crnogorske svetinje.

HHBB
18.06.2021-11:10 11:10

Cetinjani za sve vam je kriva URA-CETNICI- ADZIC I JELUSIC ONI OCE DA NAS UNISTE PRIMILI SU OGROMNO MITO OD SRBIJE I RADE SVE PROTIV CRNOGORACA !