Četvrtak, 1 Decembra, 2022
Rubrika:

Prosvjetari u Budvi prekinuli štrajk glađu da bi mogli da rade

Prosvjetara koji spavaju pod šatorima na livadi ispred Opštine je 20. Od subote su prekinuli štrajk glađu, jer su morali da se vrate svojim obavezama u školi i prema učenicima

Niko od nadležnih se juče nije obratio prosvjetarima Budve koji više od deset dana protestuju, a očekivali su da će dobiti poziv skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, koji je zakazan za 16. avgust, piše Pobjeda.

Prosvjetari su prekjuče poručili da predsjednik Odbora Damir Šehović odlaže sjednicu i da je trebalo da se održi danas, a ne za nedjelju dana.

Dragana Jelić, zamjenica direktora Druge osnovne škole u Budvi, kazala je Pobjedi da su očekivali da će biti pozvan organizacioni tim protesta, ali da se to nije dogodilo.

Na dnevnom redu sjednice Odbora je jedna tačka: Stambena problematika prosvjetnih radnika Budve.

Božena Jelušić, poslanica URE, i sama prosvjetni radnik iz Budve se juče oglasila.

“Sazivanjem sjednice Odbora za sljedeći utorak, 16. avgusta, u trenutku aktuelnog štrajka prosvjetnih radnika, predsjednik odbora Damir Šehović je pokazao nesenzitivnost za egzistencijalne probleme prosvjetnih radnika, dok je njenim sazivanjem na dan održavanja vanredne sjednice crnogorskog parlamenta pokazao i da ovim pitanjem ne želi suštinski da se bavi, te u cilju podsticanja konstruktivne i svestrane diskusije predvidi dovoljno vremena ovim povodom”, kazala je Jelušić.

Ona je upitala i zašto na sjednicu Odbora nijesu pozvani predstavnici svih nosilaca imovinskih prava nad objektima u izgradnji, odnosno predstavnici četiri legitimna sindikalna odbora ili barem Koordinacionog odbora za rješavanje stambenog pitanja prosvjetnih radnika u Budvi iz svih vaspitnoobrazovnih ustanova.

Jelušić je kazala da se stambeno solidarno ulaganje pretvorilo u polje profiterstva i korupcije.

I rade i protestuju

Prosvjetara koji spavaju pod šatorima na livadi ispred Opštine je 20. Od subote su prekinuli štrajk glađu, jer su morali da se vrate svojim obavezama u školi i prema učenicima.

“Posao ne smije da trpi zbog našeg protesta i zbog toga smo prekinuli štrajk glađu, u ovom trenutku”, kazala je Jelić Pobjedi.

Kazala je da bukvalno sa livade idu na posao i da se tu vrate. Prenoće pod šatorima.

“Odemo kod prijatelja da se osvježimo, spremimo za sjutra kako bi pristojni došli na posao, vratimo se, prespavamo pod šatorom. Ujutro obučem haljinu iz kofera koji mi je pored glave – i odem na posao”, opisuje jedan radni dan nastavnica Jelić.

Krsto Vuković, direktor Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“, takođe svaki dan odlazi na posao i redovno ispunjava sve obaveze – a sa posla se vraća na sunce i pod šator.

Prosvjetari Budve su kazali da neće odustati dok im se ne ispune zahtjevi.

Fali novca

Smatraju da direktor Stambene zadruge Solidarno Zoran Stanišić ne može da riješi problem jer nedostaje još 2,8 miliona eura kako bi se stanovi za prosvjetare završili. Stambena zadruga je dosad dala 11.000.000 eura, a Opština Budva 10.000.000.

Traže da im se omogući useljenje u 147 stanova u tri lamele u naselju Dubovica, koje se grade punu deceniju i po cijeni kvadrata od 650 eura, a ne 890 kako je naknadno izmijenjeno. Na stanove čekaju zaposleni Srednje mješovite škole ,,Danilo Kiš“, OŠ ,,Stefan Mitrov Ljubiša“, Druge osnovne škole, Škole za osnovno muzičko obrazovanje i Predškolske ustanove ,,Ljubica Jovanović Maše“.

Zaposleni u budvanskim školama su još 1996. godine dobili plac od Opštine Budva u naselju Lazi. Taj plac je uskoro zamijenjen novim u Dubovici, a 2010. godine je zadruga Solidarno dobila od budvanskih škola pravo na upotrebu nepokretnosti.

Tada je potpisan ugovor o izgradnji stanova između Opštine Budva, Zadruge i Cijevne komerc, koja je izvođač radova. Kamen temeljac za tri lamele je 2015. godine postavio tadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković, iako su radovi počeli u aprilu 2013. sa rokom izgradnje (ključ u ruke) od 18 mjeseci.

“Ugovorom je bilo predviđeno da Zadruga Cijevni komerc plati 6.209.398.5 eura po završetku radova (krajem 2014), a Opština reguliše 2.452.000 eura na ime komunalija uz prethodno već obezbijeđen besplatan plac. Međutim, desilo se da je Zadruga sa Cijevnom u kratkom roku podigla ugovoreni kredit od Podgoričke banke u iznosu 6,7 miliona eura iako na to nije imala pravo sve do završetka radova koje je prolongirala za oktobar 2016. godine”, objasnio je Krsto Vuković ranije medijima.

On je kazao i da je glavni projektant Goran Radović naplatio idejno rješenje 39.083.62 eura, a potom tri puta naplatio glavni projekat ukupno preko pola miliona eura te da je od početnih devet miliona sve izašlo na skoro 20 miliona eura.

Stambena zadruga Solidarno je nedavno uputila dopis ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću u kome ga obavještavaju da nakon pravnih konsultacija organi SZ Solidarno dolaze do zaključka da je cijena od 890 eura po metru kvadratnom najniža moguća i ispod koje ne mogu da idu.

“Da bi se ispoštovali zahtjevi većine zadrugara Opštine Budva na održivost cijene od 650 eura po metru kvadratnom morali bi se iznaći novi načini pomoći i subvencioniranje troškova u okviru podmirivanja navedenog kredita u iznosu od 7,8 miliona eura”, piše u dopisu SZ Solidarno.

Istakli su da su zainteresovani da iznađu rješenje za one koji su podstanari, da plate cijenu od 650 eura, ali da takav teret ne mogu sami da iznesu.

Vlada Crne Gore je izdavanjem državne garancije za Solidarno obezbijedila kredit kod CKB banke od 6,6 miliona eura, kod Prve banke 1,2 miliona eura što ukupno čini zaduženje SZ Solidarno 7,8 miliona eura.

U januaru 2020. godine je objavljeno da je SZ Solidarno po garancijama Vlade obezbijedila sredstva u vrijednosti od 1.200.000 eura za završnu fazu radova zgrade prosvjetara u Budvi, te da će 147 prosvjetnih radnika do septembra konačno useliti u svoje stanove koji su im bili namijenjeni prije 20 godina. Tada je objavljeno da je ugovorena cijena kvadratnog metra 650 eura.

Iz Sindikata su kazali da konstantno pritiskaju direktora ove zadruge Zorana Stanišića da se završe stanovi, ali da on ne poštuje rokove.

Ovaj slučaj je prijavljivan tužilaštvu jer sindikalci smatraju da je bilo malverzacija, sumnjivi su im tokovi novca. Podsjećali su na ulaganja Ministarstva prosvjete, Budve i pitali se gdje je završio novac, ali reakcije nije bilo.

Nedavno je ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao na sjednici Vlade da je predmet označen stepenom tajnosti – interno. Poručeno je da se na taj način želi obezbijediti adekvatna reakcija koja će biti u zakonskim okvirima i koja će tangirati interese prosvjetara i u Budvi i širom Crne Gore.

Liješević: Okrenuli smo im leđa

Pozorišni reditelj Boris Liješević podržao je budvanske prosvjetare i apelovao na nadležne da hitno riješe njihov problem.

“Šta smo dopustili?

Učitelji, nastavnici i profesori sjede na zemlji ispred opštine u Budvi, moleći za krov nad glavom? Može li jedan grad i jedna zemlja da padnu niže od toga? Šta smo to dopustili, da oni koji su nas dočekivali u osnovnoj školi kao djecu, potom u srednjoj kao tinejdžere, učili nas, pomagali da pronađemo i izgradimo sebe, savjetovali, podržavali, ocjenjivali; oni iz čijih ruku i sa čijim poukama smo odlazili na fakultete, sada štrajkuju glađu? Situacija djeluje kao kraj morala. Budvani, hoće li biti neprijatno na jesen, kada im budete predavali djecu. Kako ćete ih pogledati u oči? Ili kada se sa njima budemo nalazili na proslavama mature? A nismo im pomogli kada je to bilo potrebno.

Prezreli smo ih. Ignorisali. Koliku samo odgovornost tražimo od njih i oni je nose sa radošću. Svaka mlada osoba koja iz te ustanove ode na fakultet dokaz je njihovog truda i ljubavi. Puno je dokaza. Puno je Budvana po regionu i Evropi koji postižu uspjehe. Puno je roditelja u Budvi ponosnih na uspjehe svoje djece. Mnogi od tih roditelja danas okreću leđa profesorima koji njihovu djecu vode 12 najosjetljivijih godina. Ali na ovim prostorima se već odavno ne njeguje prosvjeta već zaborav.

Ipak, ne zaboravimo da okrećući leđa profesorima, okrećemo leđa svojoj djeci. Na toj livadi su nam roditelji, drugi roditelji, ostavljeni, poniženi, povrijeđeni. A mi zatvaramo oči. U svakom normalnom društvu cijeli grad bi se okupio i podržao ih, jer svako normalno društvo je zahvalno prosvjeti. Gdje smo mi? „Oprostite profesori, sezona je.“ Gdje ste, lokalni i republički političari, poslanici, odbornici, ministri, predsjednici? Na skupštinama, donosite odluke kojih sada treba da se stidite; stidite se svakog zalogaja koji progutate, sve dok profesori gladuju i provode noći u šatorima! Čujete li crveni alarm! Šta čekate? Da neko od njih iznemogne od gladi? Ili da ih ismijavate ako shvate da je pretežak korak na koji su se odlučili, te odustanu? Ne iskušavajte ih, ne puštajte ih da se bore glađu, štrajk glađu ne služi da bi se gladovalo, nego da bi se reagovalo. Reagujmo! Pomozimo, stanimo iza njih, podržimo ih! Pokažimo zahvalnost i poštovanje profesorima i prosvjeti. Čuvajmo ih jer kroz njih čuvamo svoju djecu”, napisao je Liješević u svom apelu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Konjević o naimenovanju Vulina: Nastavlja se snaženje prozapadnih snaga u regionu

- Nastavlja se snaženje "prozapadnih" snaga u regionu - ironično je komentarisao na Tviteru lider SDP-a Raško Konjević, nakon što su mediji u Srbiji...

Privrednici jačaju ekonomske veze Crne Gore i Turske

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Odborom za proizvodnju i trgovinu (UTIK) iz Turske, organizovala je 1. decembra poslovni forum i bilateralne susrete...

Đeka: Potreban snažan zakonodavni okvir koji će ženama omogućiti ostavarivanje zagarantovanih prava

Kada imamo u vidu da samo 37 odsto muškaraca u Crnoj Gori smatra da su žene i muškarci jednaki, a 74 odsto žrtava seksualnog...

Đurović i Vujović na čelu dva skupštinska odbora

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović biće novi predsjednik Odbora za ekonomiju finansije i budžet. Tamara Vujović iz Demokrata biće predajednica Odbora za turizam, ekologiju, poljoprivredu i prostorno planiranje. Administrativni...

Nosioci izbornih lista u Podgorici: Nakon izbora masovna zapošljavanja u lokalnoj upravi i preduzećima

Nosioci lista u Podgorici Jakov Milatović, Jelena Borovinić Bojović, Danilo Šaranović i Luka Rakčević podnijeli su niz zahtjeva za hitnim dostavljanjem informacija od organa lokalne uprave...

Najčitanije

Povezano

Jovanović: Zadovoljan sam što budvanski parlament većinom čine žene

Odbornici Skupštine opštine Budva jednoglasno su glasali za predsjednike i članove četiri skupštinska odbora, a apsolutnom većinom izabrani su i odbornici lokalnog parlamenta koji...

Abazović: Nakon turbulentnog perioda, vjerujemo da je pred Budvom vrijeme političke stabilizacije i privrednog napretka

Kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović čestitao je Dan opštine Budva predsjedniku Milu Božoviću, predsjedniku Skupštine opštine Nikoli Jovanoviću, odbornicima i građanima Budve. ,,Nakon ranijeg turbulentnog perioda,...

Demokarte Budva položile vijence na spomen obilježja ispred Starog grada

Delegacija Opštinskog odbora Demokrata Budve položila je vijence na spomen obilježja ispred Starog grada u Budvi, u Bečićima i na tvrđavi u Petrovcu, povodom...

Crna Gora slavi evropsku bronzu ”lavica”

Pobjedom nad olimpijskim šampionom, Francuskom, rukometašice Crne Gore osvojile su bronzu na Evropskom prvenstvu. Cetinje, srce Crne Gore!!! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤️ pic.twitter.com/HuHS7TpYPa — Borislav Zdravković (@zdravkovicb) November 20,...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve