Nakon što su sinoć nepoznati počinioci na istorijskom spomeniku Trojica iznad Kotora, crnom bojom ispisali grafit “Srbija” i na više mjesta nacrtali krst sa četiri slova “S”, tragovi noćnog rada prosrpskih vandala više ne postoje.

Crnogorska zastava se ponosno vijori, a uklonjeni su i grafiti.

Mogli su je odnijeti u mraku, jer jedino znaju da djeluju u pomrčini, ali njene čuvare, one kojima je Crna Gora i njena znamenja u srcu, nikada ne mogu pokolebati.

Čišćenje zidova i vrata na Domu omladine obavili su omladinci sa Trojice koji su brzo uklonili sramne tragove provokacije.

Foto: Skala Radio

Kako prenosi Skala radio, nepoznati počinioci su na istorijskom spomeniku crnom bojom ispisali Srbija i na više mjesta nacrtali krst sa četiri slova “S”. Skinuta je i crnogorska zastava sa objekta. Kotorska policija je izašla na lice mjesta i obavila uviđaj.

Već više godina Dom omladine Trojica je mjesto okupljanja za snažnu ljudsku riječ, muziku, sliku, ali i istorijski čas, besjedu ili izvornu pjesmu.

Sjećalo se na ovom mjestu i na  tragove istorije – Kustudije sa Majstora, Trojičindanske svečanosti posvećene obilježavanju 200 godina ujedinjenja Crne Gore i Boke i 200 godina od rođenja Njegoša, pa 130 godina od završetka puta Kotor-Trojica-Njeguši-Cetinje, obilježavanju 70 godina pobjede nad fašizmom, 10 godina obnove nezavisnosti Crne Gore.

Mjesto je ovo na kome se izvorno čuje njeguški govor crnogorskog jezika i sve to entuzijazmom, poštenim ljudskim odnosom, ali i dugom prema precima mještana naselja Trojica i Vidikovac Crveni brijeg.

Ljudskom širinom, domaćinskom toplinom, okupljaju se aktivisti – mještani, predvođeni eruditom Gojkom Kustudićem, uz afirmisane umjetnike, naučnike, istoričare iz Kotora i Crne Gore.

Dom omladine Trojica radi zahvaljujući ogromnom pregnuću, entuzijazmom i energijom mladih ljudi bez kojih se ni jedan progam ne bi mogao realizovati. Oni su na braniku crnogorske istorije i tradicije. Oni su kadri pomaći samu tvrđavu. Zato ih treba pozdraviti iskreno i čojski, jer to zaslužuju. I pomoći im. Zaslužili su.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve