Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Prošle sedmice prijavljena dva silovanja i jedno krivično djelo nedozvoljene polne radnje

Policija je registrovala dva krivična djela silovanje i jedno krivično djelo nedozvoljene polne radnje, a u odnosu dna dva lica su podnijete krivične prijave, dok policija za jednom osumnjičenim za krivično djelo silovanje intenzivno traga

Službenici Uprave policije su od 24. juna do 1. jula na teritoriji Crne Gore registrovali 99 krivičnih djela za koja će odgovarati 78 osoba. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, i to 83 djela, dok je proaktivnim radom policije otkriveno 12 djela iz oblasti ekonomskog kriminala, saopšteno je u nedjeljnom pregledu Uprave policije.

U trenutku izvršenja 23 krivična djela su registrovana sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 12 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 52,2 odsto.

Pripadnici kriminalističke policije su lišili slobode 54 osobe, od čega njih 32 zbog učinjenih krivičnih djela, a 22 zbog učinjenih prekršaja.

Na teritroriji naše države prošle sedmice su registrovana dva ubistva u pokušaju i oba su rasvijetljena.

Policija je tokom prethodne sedmice, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, oduzela 19 komada oružja i 2.241 komad municije, od čega je 13 komada bilo u ilegalnom posjedu, kao i 1.979 komada municije.

Kada je riječ o zloupotrebi narkotika policija je podnijela pet krivičnih prijava protiv pet lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeto je i šest prekršajne prijave protiv šest lica zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe opojnih droga.

Kada je riječ o otkrivanju i sprječavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je zbog šumske krađe podnijela krivičnu prijavu protiv jedne osobe, kao i krivičnu prijavu zbog građenja objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenje.

Policija je registrovala dva krivična djela silovanje i jedno krivično djelo nedozvoljene polne radnje, a u odnosu dna dva lica su podnijete krivične prijave, dok policija za jednom osumnjičenim za krivično djelo silovanje intenzivn traga.

Tokom navedenog perioda registrovano je 16 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 26 prekršajnih prijava.

Kada je riječ o maloljetničkoh delikvenciji, policija je proti jedne maloljetne osobe podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršila krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnost.

Kriminalistička policija je lišila slobode osam lica po nacionalnim potjernicama, dok su po međunarodnom potjernicama na teritoriji naše države lišena slobode četiri međunarodno tražena lica.  

Sedmicu za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 25 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 30 lica zbog 30 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 10 je lišeno slobode.

Policija je od 24. juna do 1. jula obezbjeđivala četiri javnih okupljanja. Pripadnici policije su na području Cetinja izvršili operativno – taktičku mjeru i radnju „Racija“.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovano je 130 saobraćajnih nezgoda, u kojima su smrtno stradala tri lica, 14 osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a njih 34 lake tjelesne povrede.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 258 prekršajnih prijava, izdala 2.487 prekršajnih naloga i lišila slobode 81 lice zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 30.700 eura.

Granična policija je od 24. juna do 1. jula na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 740.214 lica, od toga 371.235 lica na ulazu i 368.979 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 179.120 motornih vozila, 357 plovila, 835 vazduhoplova i 46 vozova.

Nije dozvoljen ulaz u našu državu za 19 lica.

Službenici Sektora granične policije podnijeli su četiri prekršajne prijave i izdali 191 prekršajni nalog shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 35 rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 22 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 77 lica su izrazila namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je 10 prestanaka privremenih boravaka.

Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala 14 akcija „Stranac“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve