Odbor za obnovu manastira Podlastva – Grbalj saopštio je danas da se privode kraju pripreme za proslavu 1.500 godina postojanja manastira Rođenja Presvete Bogorodice i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve 27. i 28. septembra.

Foto: CdM

“Programom proslave 27. septembra u 18 časova predviđena je večernja služba sa svečanim dočekom patrijarha srpskog Irineja. U 19 časova biće održana svečena akademija na kojoj će besjediti književnik Dragoslav Bokan. 28. septembra u 9 časova održaće se Sveta patrijaršijska liturgija sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Laza i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom”, naveli su u Odboru za obnovu manastira Podlastva – Grbalj.

U 12 časova biće priređena trpeza ljubavi, uz kulturno-umjetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pjevačko društvo Grbalj.

“Vjernicima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, Stanko Magud i Marko Bato Carević. Uoči proslave, na manastiru su postavljene ukrasne zastavice, a postavljena je i posebna rasvjeta koja će ga osvjetljavati sve do datuma proslave. Odbor je za sve vjernike obezbijedio parking prostor ispod manastira kod autobuskog stajališta u Lastvi Grbaljskoj. Za sve slabopokretne osobe biće obezbijeđen kombi prevoz od parkinga do manastira”, naglasili su u Odboru za obnovu manastira Podlastva – Grbalj.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments