Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

PROPAO POKUŠAJ GAŠENJA PORTALA AKTUELNO: Medijski reketaši se povlače!

Jasno je da reketaškom koncernu, njegovim političkim saradnicima i nalogodavcima, nije uspjela namjera da tužbama ugase konkurenciju – portal Aktuelno. Takođe je jasno da su i oni postali svjesni da sudovi od sad neće donositi presude pod pritiskom straha od medijskog reketiranja. Stoga su odlučili da povuku tužbe za koje su i sami znali da su neosnovane.

Medijskim reketašima iz režimskog, tabloidnog koncerna Vijesti jednostavno ne ide u zadnje vrijeme.

Nakon što je juče kao bomba u javnom prostoru odjeknula informacija da će se o pomenutim paramedijskim djelatnicima poznatim kao ”medijska mafija” snimati dokumentarni film, advokatski tim portala Aktuelno dobio je informaciju da je ovaj režimski koncern povukao više tužbi koje je ranije podnio protiv naše medijske kuće.

Medijski koncern Daily press u čijem su vlasništvu tabloid, portal i TV Vijesti, povukao je tri tužbe za naknadu nematerijalne štete koje su ranije podnijeli protiv portala Aktuelno zbog tekstova ”CENZURA Uklonjen serijal “Voajer i Balerina”, Radončić: Poštenom presudom sudija bi stavio glavu ispod sjekire medijskih dželata”, ”Licemerje kapricioznih lidera SDP-a: Nejaki, nedosljedni i slab temelj za “Jaku Crnu Goru”, ”Krivokapić i “Vijesti” stari poznanici: Promovisali apoteke Rukoljubove svastike, a sad izdaju naloge za sastav vlade!”.

Ova odluka uslijedila je nakon što je sudija Osnovnog suda u Kolašinu Jadranka Pavlović, prije desetak dana, donijela prvostepenu presudu kojom je odbila tužbu za naknadu nematerijalne štete koncerna Daily press zbog teksta  ”Parlamentarni diletant u novoj ulozi: Bečić kao portparol reketaških medija i NVO neznalica”.

Portal Aktuelno nije htio da objavljuje, niti komentariše prvostepenu presudu, ali nakon što je reketaški koncern Vijesti povukao ostale tužbe koje su kao pravno lice podnijeli protiv portala Aktuelno, predočićemo obrazloženje sudije za odbijanje tužbe povodom gore navedenog teksta.

U obrazloženju sutkinja Pavlović navodi da ”sporni tekst sadrži oštar način izražavanja vrednosnih sudova” ali da ”sud nije mogao da izvuče zaključak da je tužiocu narušen poslovni ugled”.

Nakon presude Suda u Kolašinu medijski reketaši povukli tužbe

”Okolnosti da je tužioc nazvan ‘reketaškim i ucjenjivačkim’ medijem ne znači da je taj mediji počinio krivično djelo, jer protiv njega nije pokrenut postupak ni za jedno krivično djelo. Otuda po mišljenju ovog suda nema osnova za zaključak da je tuženi prekršio pretpostavku nevinosti. Nema osnova za zaključak da je tužiocu povrijeđen poslovni ugled, u mjeri koja bi opravdala dosuđivanje nematerijalne štete”, navodi se u obrazloženju presude.

Dalje se ističe da je u fokusu teksta tadašnji predsjednik Skupštine.

”Nazvati predsjednika skupštine portparolom medija samo po sebi nije uvredljivo za medij, bez obzira da li medij afirmiše stavove predsjednika Skupštine ili ne. Iz provedenih dokaza Sud nije mogao da izvuče zaključak da je tužiocu narušen poslovni ugled. Sa tih razloga Sud je tužbeni zahtjev tužioca odbio kao neosnovan”, navodi se u obrazloženju prvostepene presude nakon koje je koncern Daily press povukao i ostale tri tužbe za naknadu nematerijalne štete koje je podnio zbog gore pomenutih tekstova.

Nakon ovakvog postupka jasno je da reketaškom koncernu, njegovim političkim saradnicima i nalogodavcima, nije uspjela namjera da tužbama ugase konkurenciju – portal Aktuelno.

Takođe je jasno da su i oni postali svjesni da sudovi od sad neće donositi presude pod pritiskom straha od medijskog reketiranja. Stoga su odlučili da povuku tužbe za koje su i sami znali da su neosnovane.

Povlačenje ovih tužbi je veliki korak ka dostizanju pravnog balansa kada je u pitanju ovaj reketaški koncern, ali treba podsjetiti da se protiv portala Aktuelno i dalje vodi preko 15 postupaka po pojedinačnim tužbama doskorašnjih suvlasnika koncerna Vijesti Miodraga Miška Perovića i Željka Ivanovića, kao i po tužbama novinarki zapošljenim u nedjeljniku Monitor koji je takođe dio koncerna – Milke Tadić Mijović i Milene Perović Korać.

Pritisak na Aktuleno

Kako smo već pisali, jasno je da je takozvanoj ”medijskoj mafiji” bilo stalo da izvrše što veći pritisak na portal Aktuelno čija uređivačka politika je trn u oku devijantnim i korumpiranim segmentima društva.

U antologijskom književnom djelu ”Miško Kesedžija i njegove bize – esej o montenegrinskom zlu”, koje je portal Aktuelno morao da ukloni nakon brojnih tužbi, književnik i pjesnik Marko Vešović i novinar i publicista Šeki Radončić medije u vlasništvu koncerna Daily press – štampani proizvod, televiziju i portal Vijesti kao i propali nedjeljnik Monitor koji su do skoro bili u vlasništvu Miodraga Miška Perovića i Željka Ivanovića, nazivaju između ostalog “medijskom mafijom”.

Treba podsjetiti da su Perović, Ivanović i njihovi saradnici iz koncerna Dialy press odavno krenuli u hajkački pohod na portal Aktuelno koji su duže vremena, tužbama i pritiskom na  sudove, pokušavali da ugase. U prilog ovoj tvrdnji najbolje govori da su oni i njihovi saradnici iz takozvane ”medijske mafije” u periodu od nešto više od godinu i po podnijeli 20 tužbi protiv portala Aktuelno. Četiri su povučene.

Posljednje tužbe na adresu Ski Resorta Kolašin 1450 u čijem je vlasništvu portal Aktuelno, stigle su u novembru 2020. godine. Tada su u sinhronizovanom napadu na našu medijsku kuću podnijete četiri tužbe za naknadu nematerijalne štete od strane koncerna Daily press i njegovih bivših suvlasnika Perovića i Ivanovića.

Ova organizovana grupa medijskih reketaša tada je kao odštetu za nanesenu nematerijalnu štetu tražila ni manje ni više nego 30.500 eura, kao i da se u brutalno cenzorskom maniru uklone tekstovi portala Aktuelno u kojima je iznesena samo istina!

Saradnike SPC  i subverzivne političke djelatnike zaboljeli su tekstovi portala Aktuelno u kojima se u potpunosti razotkrivaju njihove zakulisne parapolitičke radnje, stoga su preko  sudova koji su godinama u strahu od njihovog reketiranja, sprovodili brutalnu hajku protiv naše medijske kuće.

Suvlasnik Vijesti Miodrag Miško Perović – “Lupež iz Morače”, “Ser lupež”, “Miško prisrbica”, “Miško reketaš”, “Don Mikeli”, “Miško mafija”, “kradljivac donacija” kako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize/ esej o montenegrinskom zlu”, zovu Marko Vešović i Šeki Radončić

Patologija i nastranost medijskih reketaša

Daily press, Perović i Ivanović tužili su tada portal Aktuelno zbog sledećih tekstova “Medijski tajkun priprema teren za izdaju Crne Gore: Preko svojih kadrova namješta Luku Bar Vučiću!?” za koji su tražili 6.500 eura odštete i “Parlamentarni diletant u novoj ulozi: Bečić kao portparol reketaških medija i NVO neznalica” za koji su Ivanović i njegova firma Daily press tražili odštetu u iznosu od ukupno 7.000 eura.

U njihovom pomamnom cenzorsko sadističkom naletu, tužbu smo dobili i za tekst pod naslovom “CENZURA Uklonjen serijal “Voajer i Balerina”, Radončić: Poštenom presudom sudija bi stavio glavu ispod sjekire medijskih dželata”, gdje novinar i publicista Šeki Radončić iznosi svoje viđenje nakon brutalne cenzure i uklanjanja njegovih tekstova sa našeg portala. Takvo sumanuto iživljavanje nad slobodom govora od strane medijskih reketaša zasigurno predstavlja presedan!

Tužba za tekst objavljen prije više od godinu dokaz da Ivanović i Perović ne žele moralnu satisfakciju već obračun sa konkurencijom i neistomišljenicima

Ali i od ovoga ima gore, pa je Ivanović, u javnosti poznat kao Govedo, podnio tužbu za tekst pod naslovom “Ivanović i Perović u problemu: Proruska TV Vijesti u gubitku preko 7,8 miliona eura!”, koji je na našem portalu objavljen više od godinu prije podnošenja tužbe i tražio je nadoknadu od 6.500 eura!? Tužba za tekst koji je objavljen prije toliko dugog vremenskog perioda govori prije svega da Ivanović ima patološku potrebu koja se graniči sa nastranošću da tuži svakoga ko kritikuje njegov lik i djelo.

Ova okolnost takođe govori da je u pitanju klasični obračun sa neistomišljenicima i da više nije bilo bitno zbog čega će ova nastrana reketaška grupa da nas tuži, sve dok se tužbeni zahtjevi nagomilavaju i dok postoji pritisak da se portal Aktuelno finansijski uništi i ugasi.

Smeta im istina

U gore pomenutim tekstovima za koji medijsko-reketaška družina navodi da su neistiniti iznijete su samo gole činjenice o djelovanju ove subverzivne grupe.

Željko Ivanović (LIJEVO, BEZ ŠEŠIRA), suvlasnik “Vijesti”, medijski reketaš i pokrovitelj SPC, mrzitelj Crne Gore – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić”

Navode se činjenice o kadriranju Ivanovića u preduzeću Luka Bar, o gubicima njihove nekad pro-ruske TV Vijesti, o vezama sa vlašću koja je došla nakon 30. avgusta 2020. godine, uz apsolutno opravdane kvalifikacije da je “mrzitelj Crne Gore” i podsjećanja na nadimke koje su mu u dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize – esej o montenegrinskom zlu” dali autori Marko Vešović i Šeki Radončić.

Ugledni i poštovani kao Čaušesku u Rumuniji 1989. godine

U tužbama se navodi da su kvalifikacije iznesene u pomenutim tekstovima nanijele “duševne bolove i patnje, ugrozile psihički integritet i lično dostojanstvo” tuženih. Takođe navode da je njima narušen “ugled u društvu koji imaju kao nezavisni istraživački novinari”.

Ugled na nivou: Centar za distribuciju režimskog tabloida Vijesti i fanzina Monitor

Ta izjava se graniči sa bezobzirnim apsurdom jer Ivanović, Perović i njihov reketaški režimski medijski proizvod u Crnoj Gori uživaju ugled kakav je imao Nikolae Čaušesku u Rumuniji 1989.godine. Zbog toga su optužbe za narušavanje ugleda od strane naše redakcije apsurdne, jer ta medijska kuća i njihova vlasnička struktura ne mogu da se pohvale bilo kakvim ugledom, ako se ne računa ogorčenost gotovo čitave crnogorske javnosti na njihov rad. U prilog tome nije neka muka iznijeti niz tendencioznih tekstova koje su godinama objavljivali.

Nastavak sinhronizovane hajke

Tužbe koje smo pomenuli kao primjer progona portala Aktuelno bile su samo nastavak sinhronizovane i orkestrirane serije beskrupuloznih napada vlasničke strukture i dijela novinara medijskog koncerna Daily press, putem zloupotrebe sudskih organa, isprepadanih sudija i činovnika. Iza čitave operacije, kako se sumnja, stojali su i djelovi Srpske crkve koji sarađuju sa ovim režimskim tabloidom i njegovim vlasnicima, kao i dijelovi nove vlasti o čemu smo više puta pisali.

Treba podsjetiti da su Perović i Ivanović takođe krajem marta 2019. godine tužili portal Aktuelno zbog prenošenja tekstova iz serijala “Voajer i balerina” autora Šekija Radončića koji je objavljen u Dnevnim novinama.

Sudovi, isprepadani od reketaškog medijskog koncerna, već su donijeli presudu na štetu portala Aktuelno, koji je pod naletom brutalne cenzure morao da povuče pomenuti Radončićev serijal.

Crna trojka i poziv na linč slobodnih medija

Nakon što smo opisali hajku koju je proživljavala naša medijska kuća, svima koji to žele da vide postalo je kristalno jasno da se od 30. avgusta 2020. godine kada su svetosavske stranke došle na vlast vršio brutalni pritisak sa ciljem gašenja portala Aktuelno koji se istakao kao najveći kritičar antidržavnih, zakulisnih i kriminalnih radnji nove, ali i stare vlasti.

Miško Perović, Dritan Abazović i Gojko Perović u periodu kada su dogovarali detalje oko konstituisanja nove vlasti

Sezonu progona naše medijske kuće od strane nove vlasti zvanično je otvorio predsjednik Skupštine Aleksa Bečić. On je od određenih struktura, samo par dana od preuzimanja funkcije u oktobru 2020. godine, na brzinu zloupotrebljen da bi komentarisao sudski proces koji je po privatnoj tužbi biznismena i jednog od osnivača portala Aktuelno Zorana Bećirovića pokrenut pred Osnovnim sudom u Podgorici protiv Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i reketaških medija Vijesti i Dana.

Ovoj bizarnoj praksi crtanja meta na čelo vlasnika i uredništva medija, priključili su se još dvije perjanice nove vlasti – budući mandatar Zdravko Krivokapić i lider URA-e Dritan Abazović, koji su u naručenom tekstu reketaško-režimskog glasila “Vijesti” napali Bećirovića zbog izjave pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Kada dodamo tužbe i konstantne direktne, indirektne, zvanične i nezvanične pritiske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori na naš portal, onda slobodno možemo reći da su nova vlast i njihovi pokrovitelji bili odlučni da u periodu dok su na pozicijama moći realizuju projekat obračuna sa slobodnim i kritički nastrojenim medijima – prije svih portalom Aktuelno.

Motive za ovakav sinhronizovani napad možda treba tražiti i u aspiracijama trenutnih nalogodavaca medijskog koncerna Daily press – dijelu Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) kojima očigledno smeta uređivačka politika Portala Aktuelno, jer se bavi demistifikacijom uloge ove parapolitičke privredne organizacije na prostorima Crne Gore, ali i raskrinkavanjem prikrivanja zločina vezanih za pedofiliju i ostale kriminalne radnje.

Aktuelno “trn u oku”

Na osnovu svega što je napomenuto, jasno je da je portal Aktuelno “trn u oku” reketaškim-ucjenjivačkim medijskim, ali i subverzivnim političkim i NVO strukturama.

Kad na to dodamo crkvene krugove koje bi najradije u maniru srednjevjekovnih inkvizitora spalili našu medijsku kuću, a onda i kontroverzne činovnike za koje se vezuju brojne koruptivne i nečasne radnje, jasno je da je naša redakcija na meti “probrane ekipe” društveno devijantne udružene grupe hajkača.

Međutim, nakon povlačenja tužbi od strane medijskog koncerna Daily press, postalo je jasno da je portal Aktuelno odolio svim udarima kojima je bio izložen i da je uprkos pritiscima i opstrukcijama postao dominantna medijska sila kojoj vjeruje sve veći broj crnogorskih građana.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Palestinska ljutica
12.04.2022-12:50 12:50

Druge dimenzije ne komentarisem.Potral Aktuelno je osvezenje na nasoj medijskoj sceni,patriotski orijentisan,objektivan,daje prostora i drugim stranama da kazu sta imaju.U samom vrhu su medjuntri po meni u nasoj drzavi.

BZekovic
12.04.2022-13:04 13:04

Portal Aktuelno jeste daleko najbolji medijski subjekt u Crnoj Gori. Srdacni pozdravi, cestike divljenja i puno zelja za dalji, sjajan put za pravo,cast i slobodu Crne Gore. Srdacan ozdrav sjajnim saradnicima i urednistvu Portala Aktuelno, svijetli, hrabri, psteni, ljudski , pametni zrak nade za Crnu Goru.

RIR
12.04.2022-14:11 14:11

Portal Aktuelno i Antena M , pravi izvori informacija —nebi oni “kidisali “ -paščad da nijeste dobri…
SVAKA ČAST ! Najbolji ste ! Rado čitam i Hravtske portale i jako su dobri !
Što bi Crna Gora i crnogorci da vas ovi novi “oslobodioci “ugase !
SAMO NAPRIJED KAO VAZDA !

Andjela
12.04.2022-15:55 15:55

Samo naprijed,! Puno uspjeha u radu!

Tihana
12.04.2022-17:11 17:11

Bravo! Istina je nepobjediva

vvvv
12.04.2022-19:15 19:15

hoćemo AKTUELNO TV i radio stanicu!! POdrška!!

Rimini
12.04.2022-20:20 20:20

Bravoooo
Tako tako
Dosta je više mafije gadovske

Kole
12.04.2022-20:43 20:43

Bravo za Aktuelno! Sad neka cita pravu presudu sudija Bulatović V. miljenik Vijesti i Carevića!