Četvrtak, 19 Maja, 2022
Rubrika:

PROPAGANDA PROTIV CRNE GORE I SLUČAJ M:TEL Da li će istraga o industrijskoj špijunaži završiti u nekoj od Milivojevih fioka?

SDT izviđa prijavu M:tela protiv Aleksandre Radojević, koja je preko svog supruga Nemanje, odnosno takozvane 'KBC linije' povezana sa OTG. Veza sa OTG je doktor Ranko Lazović, koji je bio na čelu NKT-a, a inače je u bliskim rodbinskim relacijama sa istaknutim članom ove organizacije. Aleksandri Radojević je preko takozvane 'rasovske' veze, koja ima jak uticaj u Beogradu, obećano da će biti direktor M:tela Crna Gora. Kada nijesu usjeli da je postave na tu poziciju krenuli su u rušenje Vladimira Lučića. Tako je i došlo do čitave ove ''afere''

Oprobana praksa u svijetu politike kad je u pitanju ubiranje jeftinih poena kod biračkog tijela, već godinama unazad je bombastično napadanje visokopozicioniranih državnih funkcionera i njihovo dovođenje u vezu sa navodnim kriminalnim i koruptivnim radnjama.

Iznošenje dokaza je manje bitna stvar u praksi političkog blaćenja, koje garantuje pažnju glasača – samo je bitno pustiti propagandu o ”kriminalnoj državi”, ”kriminalnoj vlasti” i ako je moguće u čitavu priču dodati neku veliku kompaniju.

Medijski spektakl je zagarantovan!

Otrovna retorika usmjerena na kriminalizaciju putem kleveta i neargumentovanog etiketiranja, radi ubiranja jeftinih političkih poena često se koristi na balkanskoj političkoj sceni. Crna Gora i njen državni vrh vrlo dobro znaju kakve posljedice kampanja laži i kleveta može da proizvede.

Besplatni politički poeni

Nedavni navodi potpredsjednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić najskoriji su, i najeksplicitniji primjer propagandnog blaćenja Crne Gore i jedne kompanije radi sticanja  naklonosti birača.

Marinka Tepić: Blaćenjem Crne Gore i kompanije M:tel krenula u ranu predizbornu kampanju

Tepić je krajem decembra u klasičnoj populističkoj tiradi na konferenciji za medije kazala da je ”aktuelni direktor Telekoma Vladimir Lučić, dok je bio direktor M:tela u Crnoj Gori, plaćao porodicu Mila Đukanovića, Vladimira Bebu Popovića, Bratislava Gašića, a milioni eura su se ispumpavali na lažne i fiktivne ugovore”.

Jasno je da je Tepić u ovom slučaju samo prihvatila matricu koju decenijama koriste propagandisti, nekritički i bez argumenata blateći Crnu Goru.

Kompanija M:tel je takođe targetirana u ovoj tiradi političkog populizma čija je glavna meta i ovoga puta bio državni vrh Crne Gore i Milo Đukanović.

Izvršna direktorica M:tela Crna Gora Tatjana Mandić odmah je demantovala navode Tepić i njene optužbe usmjerene protiv direktora kompanije Vladimira Lučića, istakavši da su iz te kompanije podnijeli više krivičnih prijava protiv više lica zbog krivičnih djela kriminalnog udruživanja, narušavanja poslovnog ugleda, odavanja poslovne tajne, kao i drugih djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore.

Tatjana Mandić ekspresno demantovala sve medijske navode

Međutim, kako to najčešće biva, mediji u Srbiji su na sva zvona prenijeli bombastičnu konferenciju za medije nove perjanice velikosrpske propagande Marinike Tepić, tako da su reagovanje M:tela, iako blagovremeno objavljeno u svim medijima, i izričiti demantiji ostali u drugom planu. Kada je Crna Gora u pitanju, demanti M:tela prenio je tek poneki medij.

Spinovi sa tužilaštvom

Pojedini mediji objavili su informaciju da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo predmet u vezi sa tvrdnjama Tepić o M:telu.

Portal Nova S je tendenciozno objavio, u stilu ranijih spinova srpskih medija, da im je iz crnogorskog SDT-a rečeno da je ”povodom navoda koji su iznijeti od strane Tepić u ovom tužilaštvu formiran predmet i u postupku izviđaja biće prikupljeni svi neophodni podaci i dokumentacija radi rasvjetljavanja predmetnog krivično pravnog događaja”.

U ovom šturom tekstu ipak nije objašnjena suština istrage koju je pokrenulo SDT i sve se svelo na još jedan medijski spin u kojem SDT navodno ”istražuje kriminlne radnje crnogorskog državnog vrha” u koje je upletena jedna velika kompanija.

Radojević prodavala informacije Marinki Tepić?

Kako portal Aktuelno saznaje u ovom slučaju ne radi se o pokretanju postupka po navodima Marinike Tepić, već po prijavi M:tel-a koji je podnio krivičnu prijavu za krađu podataka i industrijsku špijunažu!

Aleksandra Radojević sa istaknutim članom ”rasovske grupe” i bivšim direktorom KCCG Jevtom Erakovićem

Kako su nam rekli izvori iz Tužilaštva, SDT izviđa prijavu ove kompanije protiv zaposlene u M:telu Aleksandre Radojević, inače supruge doktora Nemanje Radojevića koji je široj javnosti postao poznat nakon nedavne izjave da bi ukinuo testiranja i sve mjere protiv korona virusa.

”Sumnja se da je Radojević uzimala dio dokumentacije iz M:tela i prodavala je Tepić, a to nijedan medij u Srbiji nije potencirao. Bitno je bilo da u javnost izađe proizvoljna i ničim utemeljna priča o navodnim milionima koje je velika kompanija, opet navodno davala crnogorskom državnom vrhu i još nekim  licima često pominjanim  u kontekstu negativne propagande protiv Crne Gore”, rekli su naši izvori iz Tužilaštva.

Kako navode, postoji sumnja da su propagandisti koji su lansirali ovu priču namjerno zanemarili činjenice i demantije M:tela, da ”njihov najnoviji medijski spin ne bi propao i da bi se fama o umješanosti velikih kompanija i državnog vrha Crne Gore u korupciju održala makar još malo”.

KBC veza

S obzirom da je slučaj predat SDT-u na čijem je čelu duboko kompromitovani glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, pitanje je da li će se stvari pokrenuti dalje od njegove čuvene fioke.

Nemanja Radojević i Ranko Lazović

Kako su kazali izvori portala Aktuelno iz Tužilaštva, Katnić pokušava da zaštiti Aleksandru Radojević, koja je povezana sa takozvanom Organizovanom tužilačkom grupom (OTG), o kojoj smo pisali, i to preko takozvane ”KBC linije”.

”Radojević je preko svog supruga Nemanje, odnosno takozvane ‘KBC linije’ povezana sa OTG. Veza sa OTG je doktor Ranko Lazović, koji je bio na čelu NKT-a, a inače je u bliskim rodbinskim relacijama sa istaknutim članom ove organizacije. Aleksandri Radojević je preko takozvane ‘rasovske’ veze, koja ima jak uticaj u Beogradu, obećano da će biti direktor M:tela Crna Gora. Kada nijesu usjeli da je postave na tu poziciju krenuli su u rušenje Vladimira Lučića. Tako je i došlo do čitave ove ‘afere”’, kazali su naši izvori iz Tužilaštva.

Da li će slučaj završiti u Milivojevoj fioci?

U čitavoj ovoj priči veoma je simptomatično da SDT nije izašlo u javnost sa detaljima slučaja, koji bi razjasnili medijske spinove i razotkrili još jedan pokušaj blaćenja Crne Gore i to preko jedne ugledne kompanije.

Milivoje ”Fioka” Katnić: “Polakote: Ovaj tužilac će sve to dokazati”, “Zamislite da se košarka igra rukama”, “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, ”I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”

Izvori portala Aktuelno navode da ”SDT tako ne funkcioniše već da ovakvi slučajev često završe u čuvenim fiokama glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića”

”Katnić i u ovom slučaju kao i u dosadašnjoj praksi rada, kreira problem pa ga rješava da bi to naplatio na neki način. Spekuliše se da je Aleksandra Radojević ucijenjena od strane OTG i Katnića da ukrade dokumenta iz M:tela vezana za pomaganje medija da bi joj u ovom slučaju progledali kroz prste”, rekli su naši izvori.

S obzirom na način na koji funkcioniše SDT na čelu sa Katnićem, ne bi bilo začuđujuće da čitav ovaj slučaj završi u nekoj od prašnjavih fioka, gdje će se čuvati kao kapital za buduće ucjene, čak i nakon odlaska garniture povezane sa OTG iz tužilačkih struktura.

U.P.A.

Najnovije

Tužna priča

Piše: Milutin Cerović Izvesna bahata verska organizacija koja nije registrovana u Crnoj Gori, verovali ili ne imala je svoju političku vladu u sred te iste...

Foreign Affairs: Bosna na opasnom putu

Na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, slike iz opkoljenih gradova Ukrajine, pokolja i masovnog raseljavanja retraumatizuju društvo koje se nikada nije smjelo...

Latinka Perović: Crna Gora je prošla složen put udaljavanja od velikosrpskog projekta

Ono što se događa u Crnoj Gori je proces učenja demokratije. Crna Gora je prošla složen put udaljavanja od velikosrpskog projekta, preko dvočlane federacije,...

UŽIVO Nova evakuacija iz Azovstala, Svjetska banka odobrava 30 milijardi dolara za hranu

Ulazimo u 85. dan rata u Ukrajini. U srijedu veče evakuisano je još ukrajinskih boraca iz Azovstala. Nekoliko autobusa u pratnji ruske vojske napustilo...

Tri profesora dobila spor na sudu zbog revanšizma direktora ministarke Bratić

Mnogi profesori su, posebno ove godine, bili žrtve nezapamćenog revanšizma, te su bez ikakvog razloga, iz čiste osionosti i inata novih rukovodilaca obrazovnih ustanova,...

Najčitanije

Povezano

Dopuni prepaid račun sa najmanje 5 eura ili plati MTEL račun na vrijeme i postani vlasnik automobila Renault Captur

Kompanija MTEL povodom proslave 15 godina uspješnog poslovanja za svoje korisnike (prepaid i postpaid korisnike i korisnike Interneta, fiksne i multimedije) organizuje nagradnu igru...

MTEL: Za 15 godina prijateljstva dopune vrijede 15 odsto više

Kompanija MTEL je povodom 15 godina poslovanja odlučila da za sve prepaid korisnike prepaid dopune vrijede 15 odsto više. Naime, dopunom prepaid računa svaki...

UTIHNULA GOVEČAD I KUČKE: Dokle se stiglo?

Vidjeli smo inkriminišuću dokumentaciju, transkripte koji duboko kompromituju čitavu crnogorsku policiju i sektor bezbjednosti, uvjerili se u komunikaciju kriminalaca i policajaca. Sve to nije...

Abazović: Katnićeva bezbjednost nije ugrožena, priča nebuloze, Petar Lazović u Crnoj Gori

Premijer Dritan Abazović je, nakon hapšenja predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, kazao da su rezultati krenuli i da očekuje da se ovaj trend nastavi. - Policija...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ćomi
10.01.2022-11:46 11:46

Znači zauzeli ste stranu u Dps razvodu?

Novinar
10.01.2022-14:13 14:13

Ne napadajte Marinku i ne branite Mtel! Ovo su vam sve dezinformacije