Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Projekat Zaštićena i sigurna – Borba protiv seksualnog nasilja: Objavljen spot Izvini

Kako su kazali iz sigurne ženske kuće, Cilj spota/animacije je da skrene pažnju javnosti da su djevojke i žene u Crnoj Gori izložene seksualnom nasilju, a da osobe koje su preživjele seksualno nasilje još uvijek nemaju adekvatnu podršku i zaštitu nadležnih institucija i državnih službi

U okviru projekta ,,Zaštićena i sigurna – Borba protiv seksualnog nasilja u Crnoj Gori”, NVO Sigurna ženska kuća kreirala je spot/animaciju ,,Izvini”.

Kako su kazali iz sigurne ženske kuće, Cilj spota/animacije je da skrene pažnju javnosti da su djevojke i žene u Crnoj Gori izložene seksualnom nasilju, a da osobe koje su preživjele seksualno nasilje još uvijek nemaju adekvatnu podršku i zaštitu nadležnih institucija i državnih službi.

“Država Crna Gora se ratifikacijom Istanbulske konvencije, koja je stupila na snagu još 2014. godine, obavezala da će osnovati centar za žrtve seksualnog nasilja, obezbijediti žrtvama usluge za oporavak od nasilja i adekvatno kazniti počinioce. Nažalost, čak sedam godina kasnije, država Crna Gora još uvijek nije ispunila svoju ne samo moralnu već i zakonsku dužnost da adekvatno zaštiti žrtve seksualnog nasilja”, piše u saopštenju.

Takođe, ističu, cilj spota je i da utiče na percepciju javnosti i da ukaže da je za seksualno nasilje uvijek odgovoran isključivo nasilnik. Nažalost, istraživanje Sigurne ženske kuće http://szk.co.me/2021/10/08/sprovedeno-istrazivanje-o-percepciji-seksualnog-nasilja-nad-djevojkama-i-zenama-u-crnoj-gori/ pokazalo je da gotovo svaki peti muškarac (18,8 odsto ispitanika) i svaka deseta žena (11,3 odsto ispitanica) smatraju da ukoliko je žena silovana, najčešće je uradila nešto što je dovelo do toga.

Autorka spota je poznata crnogorska ilustratorka Andrijana Vešović Zombijana.

“Projekat ,,Zaštićena i sigurna – Borba protiv seksualnog nasilja u Crnoj Gori” podržali su Ministarstvo inostranih poslova Norveške i Balkanski fond za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve