Osmo izdanje projekta ”Ljetnji kamp” za kamernu muziku čiji cilj je popularizacija kamerne muzike među domaćim muzičarima različitih generacija predstavljen je danas u Multimedijalnoj Sali KIC-a ‘’Budo Tomović’’.

Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ već šest godina nosilac je projekta i glavni organizator Ljetnjeg kampa za kamernu muziku.

Ovogodišnje izdanje realizuje se uz podršku Glavnog grada, Ministarstva kulture, Ambasade SR Njemačke, Prijestonice Cetinje, Turističke organizacie Cetinje, Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” i Nacionalnih parkova Crne Gore.

Kamp će tradicionalno biti održan od 30. jula do 7. avgusta na Ivanovim koritima, u rekreativno- edukativnom centru “Lovćen”.

Preko 40 muzičara učestvovaće u radu kampa, 30-tak kompozicija za različite kamerne-instrumentalne ansamble (i ukuse) su na programu.

Pored redovnih KIC je predstavio i nove mentore – među kojima su oboista Bojan Pešić iz Beograda, violončelistkinja Maria Di Meglio iz Kolumbusa, SAD, i hornistkinja Naomi Atherton iz Mančestera.

Dugi niz godina stalni mentori  Ljetnjeg kampa na kampu su ugledni muzičari i profesori kako iz naše zemlje, tako i iz regiona i inostranstva: Anton Martinov, Veljko Klenkovski, Žana Lekić, Nataša Popović, Marko Simović i saradnici Slađana Cvejić, Petar Obradović i Ana Cerović Zvicer.

Urednica muzičkog programa KIC-a Maja Popović kazala je da će osmo izdanje projekta Ljetnji kamp za kamernu muziku okupiti 35 polaznika i 11 mentora i saradnika.

Takođe će se nastaviti tradicija Ljetnjeg kampa koja uključuje veći broj polaznika u kamerni orkestar.

Iz KIC-a naglašavaju da će ljetos predstaviti dvije premijere: Sonata za kvartet klarineta srpskog klarinetiste i kompozitora Ante Grgina doživjeće svjetsku premijeru na jednom od završnih koncerata a Bachianas Brasileiras br. 5. za ansambl violončela i glas, brazilskog kompozitora Heitora Villa-Lobosa, biće premijerno izvedena u Crnoj Gori.

Na listi repertoara je oko 30 muzičkih djela, u izvođenju raznovrsnih ansambala. Najbolji će imati priliku da se predstave na završnim koncertima na Cetinju (6.avgust, Ministarstvo kulture) i u Podgorici (7.avgust, KIC „Budo Tomović“).

Zamjenik ambasadora SR Njemačke Christoph Breunig je istakao da je Ambasada SR Njemačke od samog početka bila uz kamp i da će tako biti i ubuduće, kao i da će kroz svoju podršku pružiti doprinos daljem razvoju kamerne muzike u Crnoj Gori, u cilju promocije Crne Gore kao muzičke destinacije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve