Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Programi za samozapošljavanje dobra prilika za Gusinjane

Aktuelni programi za zapošljavanje, koje su pokrenuli Ministrastvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje, dobra su prilika i za Gusinjane, ocijenjeno je tokom posjete ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića toj opštini

Aktuelni programi za zapošljavanje, koje su pokrenuli Ministrastvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje, dobra su prilika i za Gusinjane, ocijenjeno je tokom posjete ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića toj opštini.

Ministar rada i socijalnog staranja posjetio Gusinje

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Purišić se sastao sa rukovodstvom opštine na čelu sa predsjednicom Anelom Čekić, a razgovarano je o stvaranju optimalnih prostornih uslova za rad organa i ustanova koje su u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Dogovoreno je da Opština Gusinje do kraja godine obezbijedi adekvatnu lokaciju, a da Ministarstvo naredne godine izgradi višenamjenski objekat za područna odjeljenja Centra za socijalni rad, Biroa rada, Fonda PiO, Fonda zdravstva i Dnevnog boravka za stara lica u Gusinju”, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je uradilo projektnu dokumentaciju za poslovnu zgradu i za to obezbijedilo 250.000 eura.

Da bi se podstaklo zapošljavanje u opštini, dogovoreno je da se pojača kampanja za animiranje nezaposlenih da iskoriste bespovratna sredstva koja se plasiraju preko Zavoda za zapošljavanje za započinjanje sopstvenog biznisa u iznosu od 3.000 do 7.500 eura.

“Zavod je poziv za dodjelu grantova objavio prije 15 dana, a nezaposlenima će obezbijediti i pomoć u pisanju biznis plana i obaviti potrebne obuke za započinjanje i vođenje biznisa”, saopšteno je na sastanku.

Poziv je, kako je ranije istaknuto, posebno namijenjen mladima, ženama i dugotrajno nezaposlenima.

Takođe, prezentovan je i projekat Ministarstva rada i socijalnog staranja “Dalji razvoj inicijativa za zapošljavanje na lokalnom nivou u Crnoj Gori”.

“Radi se o projektu za samozapošljavanje, u kojem su opštine na sjeveru nosioci umrežavanja lokalnih partnera. Ovim projektom je planirano povezivanje aktera na lokalnom tržištu rada, odnosno umrežavanje jedinica lokalne samouprave sa biroima rada, poslodavcima, nevladinim organizacijama i školama”, dodaje se u saopštenju.

Na taj način, kako je istaknuto, stvoriće se timovi koji će unaprijediti socio-ekonomski ambijent u svojim lokalnim zajednicama i moći da povlače značajna sredstva iz fondova EU.

“Konstatovano je da je ključna uloga opštine u koordinaciji ovih aktivnosti. Dogovoreno je da Opština donese lokalni plan socijalne inkluzije, kojim će se prepoznati i afirmisati teme od značaja za ovu opštinu, a koje se tiču socijalne zaštite”, zaključuju u Ministarstvu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve