Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Program koji je dogovorila prethodna Vlada: CG odobrene 84.000 vakcina AstraZeneca

Na potezu je Ministarstvo zdravlja na čelu sa ministarkom Jelenom Borovinić Bojović

Crnoj Gori je putem Covax programa odobreno 84000 vakcina AstraZeneca, a prvi kontigent bi trebalo da stigne u drugoj polovini februara, saznaje CdM koji je imao uvid u dokument koji je Covax poslao Ministarstvu zdravlja.

U dokumentu kojem se navodi da Crna Gora može očekivati da će prvi kontigent vakcina dobiti u narednih nekoliko nedjelja.

Predviđeno je da u prvom kvartalu stigne 25 do 35 odsto, a ostatak u drugom kvartalu.

Dolazak vakcina putem Covax programa dogovorila je Vlada Duška Markovića, preko Ministarstva zdravlja.

Napominjemo da je Stalna Misija Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama i ostalim međunarodnim organizacijama, u Ženevi početkom jula, dostavila Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu vanjskih poslova, informaciju u vezi pristupa Covax mehanizmu za vakcine protiv Covid19.

Crna Gora je 10.jula potvrdila zainteresovanost za nabavku vakcina.

U dokumentu koji je Covax proslijedio Ministarstvu zdravlja ističu zadovoljstvo što mogu Crnu Goru da obavijeste da Crna Gora može očekivati distribuciju doza vakcina AstraZeneca AZD1222.

Covax savjetuje da Ministarstvio zdravlja preduzme potrebne korake što je prije moguće, kako bi se izbjegla potencijalna kašnjenja u prijemu ove vakcine.

”Ako ne budete spremni da to učinite u zadatom roku, obavijestite nas kao što je prije moguće kako bismo mogli ponovo da distribuiramo ove doze drugom učesniku Programa.

Redovno ćemo slati novosti o očekivanim dozama”, navodi se u dokumentu koji je proslijedio Covax, a u koji je CdM imao uvid.

Na potezu je Ministarstvo zdravlja na čelu sa ministarkom Jelenom Borovinić Bojović, koje treba da odgovori na pismo koje je putio Covax, a kako bi se realizovalo dopremanje vakcina.

Nova Vlada ni resorno Ministarstvo do sada zvanično nijesu dali preciznu informaciju kada bi mogle stići vakcine, kao ni koliko doza od proizvođača sa kojima su oni u stalnom kontaktu.

Javnost je negativno reagovala na to što je Ministarstvo zdravlja negativno odgovorilo na ponudu grčkog biznismena Petrosa Stathisa da Crnoj Gori donira 10.000 vakcina, uz rezervisanih još 40.000 koje bi država kupila. Riječ je o kineskoj vakcini Sinofarm.

Pobjeda je pisala da je Ministarstvo zdravlja odbilo donaciju ruskog biznismena Olega Deripaske od 100.000 doza ruskih vakcina protiv korona virusa, ali su iz ovog resora demantovali ovu informaciju.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Džondžo Šelvi
30.01.2021-20:56 20:56

Mi smo najludja Zemlja na Svijet, ovdje se dobijaju politički poeni tako što odbijaš donaciju vakcina i time direktno ugrožavaš zdravlje nacije i postoji dobar dio gradjana koji to odobravaju.

Tihana
31.01.2021-02:05 02:05

Nijesmo mi najluđa zsmlja no su kod nas najluđi na vlasti! A ti što odobravaju odbijanje vakcine, kad dobiju prve simptome zaśednu na telefon da maltretiraju zdravstvene radnike da im se odmah kući dolazi da se spašava život!