Pomor ribe na Ćehotini karakteriše se kao katastrofa i vjerovatno je nastradao kompletan živi svijet. Oporavak prirodnim putem može trajati dugo, čak pet godina, uz redovan monitornig, kazao je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Drago Marić. Poribljavanje se, kako kaže, ne može raditi dok se voda potpuno ne očisti.

„Očito da nije nastradala samo riba, vjerovatno je nastradao kompletan živi svijet, da bi to moglo da se zna mora se provjeriti sa istraživanjem, ovdje su vidljivi krupni organizmi, sitni nisu, kao ni oni prvi kako mi to zovemo u lancu ishrane – to je obrštaj na kamenu, to su alge… nestale su i sve druge životinje. To je pretpostavka, ali to bi trebalo provjeriti“.

Ribe uginu od trovanja ili od nedostatka kiseonika, dodaje profesor Marić.

„Očito je da je neka materija, ne samo otpadne vode od termoeklektrane, nego neka materija koja je promijenila i hemijski sastav vode. Moguće da  je postala sasvim drugačijeg hemijskog sastava koja je izazvala trovanje ili je izazvalo gušenje, što bi moglo  biti vidljivo na ribama na licu mjesta, izazvalo gušenje nedostatka kiseonika“.

Ne isključuje mogućnost pojave ogromnog mulja na dnu rijeke.

„To smeta obnovi živog svijeta i to je jedan veliki krug koji će trajati više godina dok se sve to ne očisti i ne sredi, ali bez preciznih podataka ne možemo govoriti ni kolika je šteta, ni šta bi sve trebalo uložiti  – i sredstava i  truda – da se sve vrati u prirodno stanje“.

Treba, kako kaže, otkriti stvarni uzrok trovanja, otkriti zbog čega je riba uginula.

„Oporavak prirodnim putem izuzetno je dug period, a zavisi od toga koliko je dužnih metara ili km oštećeno biljne i životinjske zajednice koju je pogodila jedna takva katastrofa, može biti 3, može biti 5 godina i da se sve vrijeme radi monitoring“.

Osnovne analize, kako je kazao profesor Marić, mogu biti gotove u narednih sedmicu do deset dana, a analize živog svijeta traju do 15 dana.

Podsjetimo, nakon što je stigla informacija o pomoru ribe, iz Elektroprivrede su saopštili da niko od nadležnih u Termoelektrani nije sprovodio nikavu aktivnost na ventilima koji kontrolišu ispuštanje materija u rijeku Vežišnicu, a od nadležnih inspekcija očekuju precizne informacije o razlogu zamućenja i procesuiranje slučaja. Ministar poljoprivrede Milutin Simović razgovarao je sa menadžmentom Eletroprivrede, a dogovoreno je da, do pronalaženja lica odgovornog za incident, kompanija nadoknadi štetu i izdvoji neophodna sredstva za poribljavanje.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve