Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

Podignuta optužnica protiv Petra Lazovića, produžen mu i pritvor

''Optužnica je dostavljena Višem sudu u Podgorici radi kontrole i potvrđivanja'', kazao je specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića i Ljuba Milovića zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji Radoja Zvicera, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja. Lazoviću je produžen pritvor,  a o jemstvu po žalbi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) još nije odlučeno.

“Optužnica je dostavljena Višem sudu u Podgorici radi kontrole i potvrđivanja”, kazao je specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Pritvor je osim Lazoviću produžen Nikši Peroviću i Radovanu Pantoviću zbog opasnosti od bjekstva. Pritvor je produžen i dugogodišnjem specijalnom tužiocu Saši Čeđenoviću.

Odluke je donijelo krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici.

Podsjetimo, rješenjem sudije za istragu Suzane Mugoše krajem prošle godine prihvaćeno je jemstvo dato za uhapšenog  Petra Lazovića. Njegova odbrana ovoga puta, ponudila je jemstvo od 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu da bi se on branio sa slobode.

Specijalno državno tužilaštvo odmah je izjavilo žalbu na rješenje sudije za istragu, kojim je određeno prihvatanje jemstva od 6,2 miliona eura za okrivljenog Petra Lazovića.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici prihvatilo je žalbu SDT-a.

Suzana Mugoša: Dva puta prihvatila jemstvo za Petra Lazovića, i oba puta Vijeće oborilo tu odluku. Ne smije da odbije Lazoviće?

Odluka sudije za istragu Višeg suda da prihvati jemstvo za okrivljenog Petra Lazovića od 6,2 miliona eura ponovo je u fokus vratila temu imovine i bogatstva bivšeg kontroverznog uticajnog operativca policije i tajne službe Zorana Lazovića, Petrovog oca. 

Podsjećamo, vanraspravno vijeće Višeg suda ranije je usvojilo žalbu Specijalnog tužilaštva i preinačilo rješenje kojim je sutkinja za istragu Suzana Mugoša prihvatila jemstvo od 1.640.300 eura da se Lazović brani sa slobode.

Lazović je uhapšen 18. jula nakon čega je pred tužiocem negirao optužbe da je kao pripadnik kriminalne grupe počinio niz teških krivičnih djela i pozvao tužilaštvo da preispita dokaze koje ima protiv njega.

Petar Lazović, sin kontroverznog bivšeg zamjenika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, se sumnjiči da je učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja. Detaljnije o ovom slučaju i povezanim osobama čitajte na OVOM LINKU.

Petar Lazović se nalazi i među licima protiv kojih je Specijalno državno tužilaštvo SDT donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića.

Petar i Zoran Lazović

Podsjetimo, prema dokumentima Europola objavljenim na portalu Libertas, službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) označeni su kao članovi kavačkog kriminalnog klana, uz napomenu da bi ”istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“.

Takođe se navodi da su Petar Lazović (u SKY aplikaciji, imao šifru “Junior”) i Ljubo Milović (koristio je nadimak “Zli poručnik“), ”koristeći svoje pozicije, pružali zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, davali osjetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema“.

Obavještajni podaci Europola, između ostalog, ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića, za koga se sumnja da se u SKY aplikaciji pojavljuje pod nadimkom ,,Kardinal”, inače važi za kontroverznog bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, a u kumovskim vezama je sa bivšim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

U maju nakon objavljivanja dokumenata Europola, iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) saopšteno da je ponovo formiran predmet povodom podataka koja im je Europol dostavio prošle godine, o vezi crnogorskih policajaca sa kavačkim klanom.

Nakon objave teksta na portalu Libertas, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović je naložio da se formira novi predmet.

Portal Aktuelno duže vremena je pisao o ovoj organizaciji koja ima svoje pipke u svim sferam društva, od političke pa sve do medijske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Aurelije
09.01.2023-18:09 18:09

Vise vjerujem (u procjene,ocjene i utvrdjenim cinjenicama ) Suzani Mugosi,koja je pokazala da ima strucnost potkrijepljenu pravnom i ljudskom odvaznoscu,nego za javnost anonimnom Vijecu…i do laicke javnosti dolaze prce o tome kako su neke sudije preinacavale prvobitne odluke(i u ovom predmetu) nakon dvosatnog brifovanja od strane Dritana i njegove “grupe” koja mu je (zapisano na Skaju) diktirala zadatke..,

Fokusima
09.01.2023-18:13 18:13

Medju advoatima kola misljenje : dje se pojavi Fuksan tamo nema objektivnosti nego samo poslusnost….