Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Procjena sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore pomoći će institucijama da što bolje izgrade sistem zašite i spašavanja

Prema njenim riječima, izradom ovog dokumenta Crna Gora će na jednom mjestu imati procijenjene sve kapacitete koji su vezane za dominatne rizike koji je pogađaju

Dokument „Procjena sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore“, koji će biti završen do oktobra naredne godine,  pomoći će nadležnim institucijama da što bolje izgrade sistem zašite i spašavanja u Crnoj Gori.

To je ocijenjeno na sastanku radne grupe za izradu dokumenta „Procjena sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore“, koji je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Koordinator projekta, mr Ljuban Tmušić, je učesnicima sastanka, predstavio sadržaj dokumenta koji se izrađuje, kao i sažetak Procjeni sposobnosti upravljanja rizicima koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji (EK).

On je istakao da je suština dokumenta da budu identifikovani kapaciteti sa kojima Crna Gora raspolaže, da se ukaže na njihove dobre strane, kao i na mogućnosti za unapređenje.

“Često čujemo da neko štetu od požara procjenjuje na nivou miliona, desetina miliona, a pri tom to nema nigdje evidentirano. Sve to ide u prilog činjenici da donosioci odluka raspolažu netačnim podacima prilikom donošenja odluka”, ocijenio je Tmušić.

Kada je u pitanju 51 pitanje iz smjernica Evropske komisije na koje radne grupe treba da odgovore, Tmušić je konstatovao da su odgovori sveobuhvatni, ali da bi u kvantitativnom dijelu trebalo da budu malo detaljniji.

Koordinatorka radne grupe za epidemije, Kristina Palajsa, kazala je da su sve dosadašnje aktivnosti završili planiranom dinamikom.

“Naša radna grupa je odgovorila na 51 pitanje i kvantitativno i kvalitativno, uvod je fazi završne realizacije, a trenutno radimo na dijelu dokumenta koji se tiče administrativnih i finansijskih kapaciteta”, kazala je Palajsa i dodala da će uskoro početi i sa detaljnom analizom teničkih kapaciteta

Ona je istakla da je u ovom projektu fokus na sve epidemije u Crnoj Gori.

Prema njenim riječima, izradom ovog dokumenta Crna Gora će na jednom mjestu imati procijenjene sve kapacitete koji su vezane za dominatne rizike koji je pogađaju.

Koordinatorka radne grupe za tehničko-tehnološke nesreće, Aida Dizdarević, pojasnila je da tehničko-tehnološke nesreće predstavljaju iznenadne i nekontrolisane događaje, koji uglavnom nastaju usljed djelovanja čovjeka, ali i zbog prirodnih nepogoda, kao što su npr. zemljotresi.

“Posljedice događanja ovakvih nesreća imaju veliki uticaj na život i zdravlje ljudi, kao i životnu sredinu i materijalna dobra“, rekla je Dizdarević.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju izrada dokumenta, radna grupa za tehničko – tehnološke nesreće je odgovorila na 51 pitanje iz Smjernica Evropske komisije i shodno tome izvršila adekvatnu analizu administrativnih, tehničkih i finansijskih kapaciteti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve