Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Pročitajte na kojim putevima su od danas obavezne zimske gume

Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je 4mm

U Crnoj Gori će od danas, 15. novembra, pa do 1. aprila naredne godine biti obavezne zimske gume na vozilima koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme sniježnih padavina ili kad se na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica. Na ovim LINKU pročitajte na kojim putevima su obavezne zimske gume.

“Članom 132 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisano je, da u periodu od 15. novembra do 1. aprila, sva vozila kategorija M i N (vozila za prevoz putnika i vozila za prevoz tereta) koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu”, saopšteno je iz Uprave policije.

Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je 4mm.

Za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili dijelu puta, u određeno vrijeme, obaveza upotrebe pneumatika za zimsku upotrebu može se utvrditi bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

Shodno zakonu objavljena je Naredba o vremenskom periodu i putu odnosno djelovima puta na kojima je obavezna upotreba pneumatika za zimsku upotrebu, u periodu od 15. novembra do 1. aprila, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

To znači, kada se vozač kreće ne dijelu puta koji je obuhvaćen Naredbom, na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima minimalne dubine šare 4 mm.

Takođe, kada na ostalim djelovima i dionicama puta, koji nisu obuhvaćeni Naredbom, postoje zimski uslovi (sniježne padavine, na kolovozu snijeg, led ili poledica), na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu, na svim točkovima.

Ukoliko se vozač kreće putem ili dionicom puta, koji nije obuhvaćena Naredbom, a na kolovozu nijesu zimsku uslovi, na vozilu ne moraju biti zimski pneumatici.

Za vozila kategorije M2, M3, N2 i N3 ( lake i teške autobuse, srednja i teška teretna vozila) obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu. Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa klinovima.

Imajući u vidu trenutne meteo uslove, relativno visoke temperature za ovo doba godine, te da na putevima u Crnoj Gori još uvijek nijesu zimski uslovi, službenici saobraćajne policije će u narednim danima, dok se meteo uslovi ne promijene, kroz preventivne aktivnosti, upozoravati vozače, na obavezu posjedovanja i korišćenja zimske opreme.

“Apelujemo ne sve učesnike u saobraćaju, da iskoriste trenutne povoljne vremenske prilike i svoja vozila pripreme za vožnju u zimskim uslovima i na taj način, pored obaveze poštovana Zakona, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učenika u saobraćaju”, zaključuju u Upravi policije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve