Ko otvara novi front prema Crnoj Gori, ovoga puta udarajući direktno u njene temelje multietnički i multivjerski sklad, koji je izdržao sve izazove u turbulentnoj i krvavoj prošlosti Balkana? Za koga ovakve slobodno se može reći ratno huškaške analize radi takozvani međunarodni institut Ifimes i njegov izvršni direktor Zijad Bećirović, koji je nekad uglednu organizaciju sveo na promociju preko Sputnjika, In4s, Informera, Kurira i ostalih tabloidnih medija?

Iako ovaj podatak dovoljno govori o mentorima Bećirovića i instituta, kao i o njegovoj “respektabilnosti”, ne bi se nikako smjelo preći preko tvrdnji u najnovijoj “analizi” objavljenoj 1. avgusta koja pokazuje da prljava kampanja protiv Đukanovića nema granica.

U toj “analizi” pod nazivom: “Zapadni Balkan 2020: Pokušaj ponavljanja istorije” stoji da je crnogorski predsjednik Milo Đukanović povezan sa ratnim zločinima i da na prostoru Crne Gore ima najmanje jedna masovna grobnica Bošnjaka za koju je on odgovoran.

Ko je Zijad Bećirović ?

Ko je Zijad Bećirović i ko ga plaća da gotovo pune dvije godine pljuje po Crnoj Gori i njenim zvaničnicima, uporno pokušavajući da diskredituje crnogorskog predsjednika, posebno nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti?

Sagovornici Dnevnih novina, kažu da je Bećirović čovjek koji bi za novac sve uradio. Uostalom, Avaz je još 2013. godine pisao da se radi o “mizernoj kreaturi” i “reketašu”, o “izdajniku”, “pobjegulji”… Ovaj list je tada objavio da je IFIMES pokušao da reketira političare u Crnoj Gori, navodno i Đukanovića, ali da je “raskrinkan kao običan prevarant”.

Podsjetimo i na riječi nekadašnjeg saradnika IFIMES-a, publiciste Muhameda Borogovca, koji je u intervjuu Dnevnim novinama Bećirovićevu pristrasnost doveo u vezu sa posjetom srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću u februaru prošle godine.

“Analize su od tada postale još pristrasnije. Kada je IFIMES 30. maja 2020. objavio analizu posvećenu Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori pod naslovom: “Dodik i Đukanović destabilizirajući faktor na Balkanu i u Evropi?”, ja sam im sarkastično odgovorio da se radi o primitivnoj direktnoj srbijanskoj propagandi. Bilo je veoma mnogo srpskih agenata u svim jugoslovenskim narodima i sada je očigledno da su se infiltrirali i u IFIMES. Istina je potpuno suprotna,

Đukanović je stabilizirajući faktor mira na Balkanu, jer je on jedini koji zna kako da se bori protiv srpskog ekspanzionizma miroljubivim sredstvima” kazao je ranije za DN Muhamed Borogovac.

Raspirivanje mržnje

Za Bećirovićev Institut, međutim, Đukanović je odjednom postao kriv za ratne zločine koji po “obimu i sadržaju daleko nadmašuju Tačijeve zločine”.

“Posebno će biti zanimljiva izborna kampanja za parlamentarne izbore u Crnoj Gori u kojoj se očekuje, između ostaloga, da Milo Đukanović biračima Bošnjacima ali i ostaloj javnosti otkrije gdje se nalazi najmanje jedna skrivena masovna grobnica ubijenih Bošnjaka… Đukanović se nikada nije usprotivio ili bilo na koji drugi način suprotstavio počinjenim zločinima i genocidu u Srebrenici…” napisano je u skandaloznoj “analizi” IFIMES-a.

Kome Zijad Bećirović misli da proda ovakve laži? Svi dobro znaju da je upravo Crna Gora prva u regionu usvojila Rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se osuđuje masovni zločin u Srebrenici. Ove godine, na 25. godišnjicu od masakra, crnogorski predsjednik je u poruci saopštio da se genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila, i da takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama.

“One su postojale i danas nažalost postoje na našim prostorima. One su izvorište zla i stradanja, i platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sljedbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja”, poručio je Đukanović.

Vučić mu otvorio oči

I istraživanje Digitalnog forenzičkog centra (DFC) pokazalo je da analize IFIMES-a obiluju nedosljednim tvrdnjama, pristrasnošću prema pojedinim regionalnim liderima, kao i nagloj promjeni stavova u određenim temama.

“Promjenu, odnosno različit ton u analizama uslijedio je nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora IFIMES-a Zijada Bećirovića 12. februara 2019. godine.

Prije tog sastanka, analize IFIMES-a uglavnom su kritikovali politiku Aleksandra Vučića, nazivajući je nasljednicom Miloševića i Šešelja… Vučić je predstavljen kao faktor nestabilnosti regiona. S druge strane, Crna Gora je, od 2016. do sastanka Bećirovića i Vučića, predstavljena pozitivno, a Milo Đukanović lider koji uspostavlja harmonične odnose sa svim etničkim zajednicama i čija država je postala snažan faktor stabilnosti u regionu… Međutim, već u prvoj analizi nakon sastanka direktora IFIMES-a i srbijanskog predsjednika, objavljenoj 18. juna 2019. ton pisanja se mijenja i javljaju se novi narativi. Vučić je sada predstavljen kao faktor mira i stabilnosti na Balkanu, a Crna Gora, nekada faktor mira i stabilnosti, u posljednje tri analize IFIMES-a objavljene 2020, postaje zemlja u kojoj vlada virus korupcije i kriminala… Predsjednik Đukanović, ranije faktor izgradnje mira sa svim etničkim zajednicama, sada u analizama IFIMES-a igra na kartu manipulacije, nacionalizma i religije, i kao bivši učesnik u ratnim zločinima predstavlja prijetnju ugledu NATO”, rezultat je istraživanja DFC-a.

Podsjetimo, od Bećirovićevih analiza distancirali su se članovi Instituta Stjepan Mesić i Budimir Lončar. Kome je, nakon ovakvog razobličavanja Instituta potrebna analiza jedne “mizerne kreature”, “reketaša”…kako je svojevremeno opisan Bećirović? Treba vidjeti ko promoviše analize, pa ni odgovor neće biti teško naći.

DPS: Gnusne laži o Đukanovićevoj povezanosti sa ratnim zločinima

DPS apsolutno odbacuje bestidne i gnusne laži, ocjene i insinuacije o povezanosti predsjednika Mila Đukanovića i Crne Gore sa ratnim zločinima i navodnim saznanjima o postojanju masovnih grobnica bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, objavio je juče na Twitteru portparol te partije Miloš Nikolić.

On je reagovao na optužbe koje su sadržane u propagandističkom tekstu takozvanog istraživačkog Instituta IFIMES Zapadni Balkan 2020: Pokušaj ponavljanja istorije”.

Crna Gora će istrajati na svom putu uprkos ovakvim kontinuiranim napadima i lažima koje, kako kažu, plaćenički IFIMES širi očigledno u sklopu koordinisane akcije regionalnih i širih aktera i sponzora”, navodi se u objavi Nikolića.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve