Četvrtak, 4 Marta, 2021
Rubrika:

Pritisci na Daku bez rezultata, svi će morati da se izmjere

Za sada je poznato da će samostalno nastupiti GP URA i Narodni pokret Crne Gore, čiji je osnivač poznati biznismen Miodrag Daka Davidović. Još nije poznato ko sve čini koaliciju oko Demokratskog fronta (DF) ''Za budućnost Nikšića'', kao ni kako će na izborima nastupiti vladajuće DPS i Socijaldemokrate (SD). O načinu nastupa na izborima još ne govore i Demokratska Crna Gora, Socijaldemokratska partija (SDP) i Demos.

Za lokalne izbore u Nikšiću od juče je počeo da teče rok za predavanje izbornih listi koji ističe 16. februara, a za sada je poznato da će samostalno nastupiti GP URA i Narodni pokret Crne Gore, čiji je osnivač poznati biznismen Miodrag Daka Davidović.

Još nije poznato ko sve čini koaliciju oko Demokratskog fronta (DF) “Za budućnost Nikšića”, kao ni kako će na izborima nastupiti vladajuće DPS i Socijaldemokrate (SD).

O načinu nastupa na izborima još ne govore i Demokratska Crna Gora, Socijaldemokratska partija (SDP) i Demos.

Upravo ova tišina kada su predizborne koalicije u pitanju nastala je zbog Davidovića i njegovog Narodnog pokreta. U posljednje vrijeme se, naime, sve češće govorilo o formiranju zajedničke liste partija koje imaju prosrpsku profilaciju, pa se u razgovore uključila i Mitropolija crnogorsko-primorska. Prema nezvaničnim saznanjima Dnevnih novina, i episkop budimljansko-nikšićki, trenutno administrator Mitropolije, Joanikije pokušao je da posreduje u dogovoru opozicionih partija u Nikšiću, ali, sva je prilika, neuspješno.

NEUSPJEŠNA MISIJA BEOGRADA

Ova misija je bila neuspješna zato što je podrazumijevala ravnopravan odnos Narodnog pokreta i Demokratskog fronta, prije svih, ali to ni vladika Joanikije nije uspio da obezbijedi. Poznato je da Davidović više nije u ljubavi sa liderima DF i on, ovoga puta, nije dozvolio da njegove ideje prođu nezapaženo. Poznat je Davidovićev uticaj u Nikšiću, i to je bio povod da počnu pritisci na njega i njegov N arodni pokret, jer se očekuje njegov, kada je opozicija u pitanju, veoma dobar rezultat.

“Na Svetoga Savu objavljujemo da ćemo učestvovati na izborima u Nikšiću i sa Gospodom izvojevati pobjedu na još uvijek neslobodnim izborima u našem gradu. Pozivamo sve slobodoumne radnike, seljake, penzionere, studente i intelektualce da nam se pridruže da vratimo naš grad gdj e je bio prije sotonskih vremena. S vjerom u Boga” jasan je Davidović.

Očigledno je da Narodni pokret ima velika očekivanja od izbora u Nikšiću.

“Davidović ne vidi u čemu je problem. Ne radi se ni o čemu drugo već o želji da se svi na izborima izmjerimo i da nam građani kažu koliko ko vrijedi. Treba doći do pobjede, a Narodni pokret to može. Lako se nakon izbora dogovarati”, rekao je izvor DN iz Narodnog pokreta.

Na drugoj strani, Demokratski front je, očigledno, nezadovolj an razvoj em situacij e, pa se pritisci na Davidovića, naročito iz Beograda, nastavljaju.

KO JE POSLAO VUČIĆEVE FUNKCIONERE

Ovih dana u Nikšiću se nalazi veliki broj funkcionera vlasti iz Srbije.

Zbog toga je Socijaldemokratska partija pozvala potpredsjednika Vlade i koordinatora bezbjednosnih službi Dritana Abazovića da javnost informiše o tačnosti medijskih informacija o učešću funkcionera Srbije u izbornom procesu u Nikšiću.

Član Glavnog odbora SDP Bojan Zeković podsjetio je da su mediji izvijestili o boravku partijskih fukcionera Srpske napredne stranke i bezbjednosno interesantnih osoba iz Srbije u Nikšiću, te da su policijski službenici na granici zaustavili i oduzeli novac od funkcionera SNS, koje mediji označavaju kao osobe za prljave poslove predsjednika Srbije.

Prema riječima Zekovića, nepotrebno je obrazlagati potrebu da javnost bude obaviještena o eventualnim pokušajima druge države da određuje vlast i u Nikšiću.

“Ukoliko su medijski navodi tačni, imamo otvoreno podrivanje ustavnog poretka, sada i neskriveni pokušaj da nam iz komšiluka određuju vlast u Crnoj Gori. I suprotno, ukoliko funkcioneri SNS u Nikšić sa novcem dolaze nevezano od izbora, Abazović treba ‘relaksirati’ javnost i obavijestiti da je nosilac liste Demokratskog fronta, nj egov izbor za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, sve provjerio i da nećemo imati nezakonitosti u izbornom procesu”, kazao je Zeković.

Kako je dodao, u oba slučaja javnost mora od koordinatora bezbjednosnih službi Crne Gore biti obaviještena o aktivnostima crnogorskih državnih organa i osnovanosti ovih prijetnji.

“Vlada koja je formirana u manastiru uz posredovanje Srpske pravoslavne crkve, a koj a crkva je prema tvrdnjama lidera vaše koalicione vlasti imala presudan uticaj u izbornom procesu, ima posebnu obavezu da pokaže da nije ekspozitura SNS u Crnoj Gori, da nije marionetska, već i suštinski Vlada Crne Gore”, rekao j e Zeković.

I NVU Crnogorski zbor pita Vladu Zdravka Krivokapića da li će i šta preduzeti da se spriječe akti miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ali i, kako su saopštili, direktnog atakovanja na njenu suverenost.

DA LI SMO LJUŠTURA OD DRŽAVE?

U tom udruženju pitaju da li je Crna Gora više država sa atributima suverenosti ili se pretvara u državni provizorijum, “u ljušturu od države”

“Da budemo potpuno jasni imamo, pored ostalog, baš ovih dana sasvim transparentan, vrlo uvjerljiv, povod da postavimo ovakvo pitanje, a to je bestidno djelovanje političkih agentura iz Srbije i takozvane Republike Srpske uoči lokalnih izbora u Nikšiću. Mediji su već više puta objavili neka imena stranih agenata i tvrdnje da u Crnu Goru donose velike količine novca radi kupovine glasova za interese ‘srpskog sveta’ na predstojećim izborima u Nikšiću. I sama policija je na Graničnom prelazu Ranče kod Pljevalja upravo presrela nekoliko državljana iz Srbije koji su se sa pozamašnom svotom novca uputili u Crnu Goru”, stoji u saopštenju Crnogorskog zbora.

U Crnogorskom zboru ističu da, prema onome kako se Vlada ponaša, imaju ozbiljne razloge da sumnjaju u njenu namjeru da štiti državni integritet Crne Gore.

“Štaviše, pretpostavljamo da će ona, u najmanju ruku, zažmuriti pred ovim nasrtajima. U tom smislu, kad smo već pomenuli presretanje državljana Srbije na graničnom prelazu kod Pljevalja, ispratićemo do kraja kako će se odvijati taj slučaj, da li će policija procesuirati pokušaj ilegalne agenture druge zemlje u našoj državi. Ili je, možda, pomenutim presretanjem samo režirana politička predstava da bi se prikrila predizborna kampanja Beograda i Banjaluke na području Nikšića”, ističe se u saopštenju.

ZEKOVIĆ: DRITAN IMA POSEBNU OBAVEZU

Bojan Zeković iz SDP-a je ocijenio da, kada je u pitanju prisustvo funkcionera vlasti iz Srbije u Nikšiću, posebnu obavezu ima Dritan Abazović, koji nije “glasove dobio kao Vulinovi vojnici, već na tvrdnjama da Crnu Goru ugrožavaju ‘dvije struje prva klero-nacionalistička, koja negira Crnu Goru i druga kompromitovana vlast koja se čuva anahronim metodama'”.

“Nadam se da nam kao i za istorijsko i kulturno blago simbole našeg trajanja, čijeg vlasništva ste lišili državu, nećete objasniti ‘ne bojte se, neće ponijeti Nikšić u Srbiju'”, poručio je Zeković.

 

 

Najnovije

U četvrtak sunčano, krajem dana naoblačenje

U četvrtak će biti pretežno sunčano, a krajem dana mjestimično se očekuje umjeren razvoj oblačnosti. Na sjeveru ujutru moguća kratkotrajno magla ili sumaglica. Vjetar slab do...

Pirlo: Do kraja ćemo se boriti za Skudeto

Trener Juventusa Andrea Pirlo kaže da njegov tim neće odustati od Skudeta dokle god za to ima šanse. Poslije pobjede nad Specijom (3:0), devetostruki uzastopni...

Italija zatvara škole u rizičnim područjima

Italijanska vlada naredila je zatvaranje svih škola u rizičnim područjima, nakon što su najnoviji podaci pokazali da je više od 50 odsto slučajeva zaraze...

MUP Srbije provjerava informacije o najavi masovnog samoubistva i upozorava roditelje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da, nakon informacija koje kruže na jednoj društvenoj mreži a tiču se poziva na grupno samoubistvo, provjerava potencijalno...

Brazil prijavio 1.641 smrtni slučaj od koronavirusa u jednom danu

Brazil je prijavio 1.641 smrtni slučaj od koronavirusa u jednom danu, čime je oboren negativni rekord u trenutku kada je epidemija u novoj fazi...

Najčitanije

Povezano

Davidoviću poklonila sliku mitropolita Amfilohija

Simpatizerka i aktivistkinja Narodnog pokreta Zorana Jelovac poklonila je lideru tog pokreta Miodragu Daki Davidoviću sliku pokojnog mitropolita Amfilohija. Slika sadrži motive Sabornog hrama Hristovog...

Davidović: Dva spomenika Amfilohiju, mi ne planiramo da prevarimo ljude

Lider Narodnog pokreta Crne Gore Miodrag Daka Davidović govorio je na tribini u Kličevu, gdje se osvrnuo na medijske napade koje partija na čijem...

Davidović: Ako ne pomognemo ugostiteljima, više će ljudi u Nikšiću umrijeti od gladi nego od korone

Miodrag Daka Davidović, osnivač i lider Narodnog pokreta koji će na predstojećim lokalnim izborima u Nikšiću nastupiti pod rednim brojem 2, osvrnuo se na...

Davidović: Krivokapića sam doveo tu gdje je sada, izgradio sam više crkava nego što su oni vidjeli

Nosilac liste Narodni pokret - "Za vaskrsenje Nikšića", Miodrag Daka Davidović posjetio je porodiću Božović u Rastocima. Poručio je da ga nije briga za politiku...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
nenad mne
27.01.2021-13:27 13:27

“Neće niko ponijeti Crnu Goru” – pa što smo ratovali protiv Turaka, oni su bili zadovoljnim i sa minimalnim porezima, samo da priznamo njihovu vlast ?
Provjeriti na kojem je fakultetu ovaj doktorirao! Floskule koje ni na stočnoj pijaci ne mogu proći!