Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zloupotrebljavao je položaj za lične obračune, nije birao sredstva i štedio resurse SDT-a, kršio je zakonske procedure, a uz sve to je koristio medije za ličnu promociju, javni progon ali, kako se sumnja, i za obavljanje prljavih poslova za koje nije mogao da angažuje specijalni policijski tim.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Moja krv je krv pravednika, ne bi valjalo da se prolije kao što je Pilat prolio Isusovu krv”, “Prihvatio bih Nobelovu nagradu, ali nema u mom zanimanju”

Zloupotreba medija od strane samoproklamovanog tajnovidca za progon neistomišljenika postala je očigledna nakon protivzakonitog hapšenja biznismena Zorana Bećirovića izvedenog zloupotrebom specijalnog policijskog tima. O toj temi smo opširno pisali u seriji tekstova, a takođe smo obimno dokumentovali način na koji je vršena medijska hajka protiv Bećirovića od strane, kako smo ih nazvali, medijskih ispostava SDT-a za javno pendrečenje – dnevnih novina Vijesti, Dan i Nova Pobjeda.

Stoga je nakon što su Osnovni, a zatim i Viši sud u Podgorici odbacili apsurdne optužne predloge tužilaštva protiv Bećirovića, njegov zastupnik advokat Branko Čolović uputio dnevnim novinama „Vijesti“, “Dan” i “Nova Pobjeda” zahtjev za objavljivanje informacije o pravosnažnom odbijanju optužbe protiv njegovog klijenta, kao i za uklanjanje sadržaja (tekstova) o nezakonitom hapšenju sa internet portala.

Zahtjev za uklanjanje spornih članaka je, kako navodi Čolović, upućen ovim dnevnim novinama, jer su u svojim štampanim izdanjima i na internet portalima posvetili značajnu pažnju lišenju slobode i optuženju Bećirovića, za koje je u daljem postupku utvrđeno da nijesu bili ni zakoniti ni osnovani.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana Nikola Marković: Da li će smoći snage da kaže NE Katniću?

Na zahtjev advokata Čolovića za sad je odgovorila samo redakcija dnevne novine Dan koja je pristala da ukloni sporne sadržaje koji se odnose na izvještavanje o podnošenju optužnog predloga.

“Shodno Vašem zahtjevu za objavljivanje informacije o pravosnažnom odbijanju optužbe i zahtjevu da se ukloni opasnost od nastupanja dalje štete, a imajući u vidu rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je potvrđeno rješenje Osnovnog suda u Podgorici gdje se odbija optužni predlog,  obavještavamo Vas da ćemo ukloniti sadržaje koji se odnose na izvještavanje o podnošenju optužnog predloga. Inače, objavljivanje informacije o pravosnažnom odbijanju optužbe je objavljeno u Dnevnom listu Dan. Molim Vas da precizirate koje sadržaje želite da se uklone?”, navodi se u odgovoru redakcije hronike dnevnog lista Dan na zahtjev advokata Čolovića, koji je dostavljen portalu Aktuelno.

Ovakav odgovor redakcije Dana ukazuje da su priznali grešku, što potvrđuje pisanje portala Aktuelno da su pojedini novinari ovog lista, uz blagoslov uredništva, bili oružje čelnika SDT-a u obračunu protiv Bećirovića, a kasnije su korišćeni za kreiranje “afere Delta”. Pitanje koje se ovdje nameće je da li će uredništvo i vlasnici ovog dnevnog lista uspjeti da naprave otklon od “pouzdanih izvora” iz SDT-a koji su preko njih vodili lične medijske ratove, ili je stisak (čitaj – kompromitujući materijal) isljednika Katnića prejak da bi do tog otklona došlo?

Željko Ivanović, suvlasnik “Vijesti” i Katnićev medijski pendrek za jednokratnu upotrebu – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” -tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

Za razliku od redakcije Dana, koja je pokazala da ima određen stepen profesionalne odgovornosti i pored toga što dio te redakcije radi u službi hajkača iz SDT-a (o čemu smo pisali u više tekstova), dnevne novine Vijesti i Nova Pobjeda, nijesu se oglašavale povodom zahtjeva advokata Čolovića.

To je veoma simptomatično s obzirom da su dnevna novina Vijesti i istoimena televizija i portal, prednjačili u medijskoj hajci koju, uostalom, već godinama vode protiv Bećirovića i portala Aktuelno. Treba napomenuti da je u ovom slučaju PR služba Specijalnog državnog tužioca – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a, a tekstove zasnovane na potpunim lažima potpisivao je novinar D.Đ.

Iako smo mislili da se radi o mladom pripravniku željnom dokazivanja po cijenu objavljivanja lažnih informacija, ispostavilo se da se iza gore navedenih inicijala krije direktor i glavni i odgovorni urednik Nove Pobjede Draško Đuranović! To samo govori da je ova operacija medijske kompromitacije Bećirovića bila toliko važna da Đuranović nije imao povjerenja da zaduži nekog nižerangiranog novinara da se njome bavi, već je sav posao preuzeo na sebe.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Nove Pobjede Draško Đuranović: Da li će kazniti novinara D.Đ. koji je izvještavao o slučaju hapšenja Bećirovića?

Dok iščekujemo odgovore od Vijesti i Nove Pobjede, treba postaviti pitanje da li će uredništvo ova dva lista konačno priznati da su objavljivali notorne laži, ili će još čekati da od nalogodavaca dobiju direktive za dalje postupanje? Takođe je interesantno pitanje da li će Đuranović kazniti novinara D.Đ. za objavljivanje laži, kao što je to radio u dosta slučajeva kada su u pitanu novinari tog medijskog koncerna?

Podsjetimo, portal Aktuelno već mjesec piše da ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve