Petak, 27 Maja, 2022
Rubrika:

Pripreme za Cetinje u ,,Dražinom štabu“

Sastajalište je u lokalu ''Bingo'', u centru Nikšića, koji srpski ekstremisti nazivaju ,,Dražin štab“ i ponosno na Fejsbuku objavljuju fotografije sa pripremnih dogovora.

Uz podršku predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića i logistiku pojedinih sveštenika Crkve Srbije, grupa bezbjednosno interesantnih osoba okuplja se svakodnevno u centru grada pripremajući se da bude na Cetinju 4. i 5. septembra kao ,,kordon zaštite“ prilikom ustoličenja mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića, saznaje Pobjeda iz više izvora iz nikšićke policije.

Sastajalište je u lokalu ,,Bingo“, u centru Nikšića, koji srpski ekstremisti nazivaju ,,Dražin štab“ i ponosno na Fejsbuku objavljuju fotografije sa pripremnih dogovora.

KOVAČEVIĆ OKUPLJA, KNEŽEVIĆ ,,TRENIRA“

Pobjeda je već objavila da predsjednik nikšićke opštine, preko svog vozača Stanka Aleksića, sastavlja spisak zainteresovanih koji bi vozilima trebalo da ,,zaštitnike ustoličenja“ prebace na Cetinje.

Sada se, kako kažu izvori našeg lista iz nikšićke policije, organizuje i druga grupa koja broji dvadesetak ,,žestokih momaka“, predvođenih Mitrom Kneževićem, bezbjednosno interesantnom osobom.

Četrdesetogodišnji Knežević je, kako su to regionalni mediji zabilježili, dva puta hapšen u Bosni i Hercegovini. Prvi put još 2010. godine, kada je Knežević, skupa sa bosansko-hercegovačkim policajcem Nebojšom Novićem iz Kotor Varoši i osuđenikom na dopustu iz Doboja Vanjom Panićem uhapšen nedaleko od graničnog prelaza Deleuša u BiH. Sva trojica su osumnjičena da su opljačkali poslovnicu Prve banke i odnijeli 27.500 eura.

Šest godina kasnije, ime Kneževića se pominje kao uhapšenog pljačkaša benzinske pumpe ,,Nastro“ u naselju Srpske toplice u Banjaluci. Nakon što je uzeo neznatnu količinu novca iz kase (446 konvertibilnih maraka – oko 223 eura) Knežević je u bijegu sletio autom sa ceste. U tužilaštvu je priznao djelo i ,,izrazio kajanje“.

Da li je i koliko Knežević odležao za ova djela, Pobjeda nije uspjela da provjeri. Izvjesno je, međutim, da je gonjen i procesuiran zbog nasilničkog ponašanja jer je u dva navrata u Nikšiću pretukao i mučio svoju djevojku (ime i prezime poznati redakciji).

Da li zbog obimnog kriminalnog dosjea, ,,tvrde“ pripadnosti Demokratskom frontu i četničkom pokretu ili vezanosti za Srpsku pravoslavnu crkvu, Kneževiću je od predsjednika opštine Kovačevića dato puno povjerenje da organizuje grupu koja će biti mobilna i spremna, ako zatreba, da ide na Cetinje?

VEZE SA SPC i ,,PADOBRANCEM“ BACKOVIĆEM

Mitar Knežević, vođa grupe nikšićkih ,,srpskih zavjetnika“, mogao bi biti od koristi u akcijama na Cetinju, jer ima najbolju moguću logističku podršku: njegov brat Ostoja Knežević, sveštenik Crkve Srbije u Crnoj Gori, nedavno je postavljen za cetinjskog paroha.

Donedavni nastojatelj Hrama Svetoga Vasilija Ostroškoga u Nikšiću, Knežević je godinama bio desna ruka tadašnjeg episkopa Nikšićko-budimljanske eparhije, sadašnjeg mitropolita Joanikija. Bio je angažovan tokom litija koje je organizovala SPC 2020. godine, a skupa sa Joanikijem i još nekoliko sveštenika privođen je maja prošle godine jer su organizovali javna okupljanja uprkos zabrani javnih skupova zbog epidemije kovid-19.

Kako sada službuje na Cetinju, Ostoja Knežević bi mogao da bude najbolji domaćin grupi koju predvodi njegov brat.

Prethodno bi u brdsko-brzinskom uvježbavanju srpskih ekstremista mogao značajno da doprinese i pop Mihailo Backović, kojeg je Joanikije nedavno postavio za sekretara episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija Ostojića.

Pop Backović je za vrijeme Amfilohija Radovića dugo bio vođa tzv. Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore. Član te paracrkvene organizacije, kako je napisao novinar i publicista Vladimir Jovanović, bio je prije zamonašenja i već pominjani Ostojić, izbjeglica iz Sarajeva.

Široj javnosti Backović je postao poznat tokom spora države Crne Gore sa SPC nakon izgradnje nelegalne krstionice na Miholjskoj prevlaci. Sredinom 2020. godine Backović, nekadašnji pripadnik 63. padobranske brigade, bio je aktivni učesnik i koordinator protesta Demokratskog fronta u Budvi.

Kontroverzno ponašanje nekadašnjeg padobranca, sadašnjeg sveštenika SPC, postalo je poznato i van granica Crne Gore kada je dokumentovano njegovo intenzivno druženje sa, kako se to kolokvijalno kaže, starletom Sorajom Vučelić, koja prema zvaničnim policijskim ocjenama Srbije i Crne Gore slovi za bezbjednosno interesantnu osobu.

SAMO DA VUKŠIĆ NE SAZNA

Grupa iz ,,Dražinog štaba“ u Nikšiću ima, dakle, svu potrebnu logistiku za djelovanje.

Prema informacijama iz nikšićke policije, vlasnik ugostiteljskog objekta đe se okuplja grupa blizak je prijatelj – prema pojedinim izvorima kumovski su povezani – izvjesnog Predraga Krcunovića, zvanog Krcko Bil, koji je u bjekstvu i traži se zbog više teških krivičnih djela, kako to policajci klasifikuju, sa ,,elementima organizovanog kriminala“.

Činjenica da je Krcunović u bjekstvu, prema izvorima iz policije, ne znači da i nije aktivan u formiranju grupe: operativni podaci ukazuju da preko kriptovanog telefona koordinira grupom i daje uputstva Kneževiću. Ova je ekipa bila aktivna i tokom parlamentarnih izbora, kao i lokalnih u Nikšiću, mobilna je i spremna na akciju.

Uprkos kriminalnim dosjeima i prilično bučnom ponašanju, za sada nema nikakvih akcija policijskog nadzora ili kontrole, premda su informacije proslijeđene vrhu policije a i za njih znaju operativci ANB-a u Nikšiću.

Prema informacijama Pobjede, značajnu ulogu u minimiziranju procjene opasnosti ima upravo spominjani sveštenik-padobranac Mihailo Backović. Javna je tajna da je Backović u veoma dobrim odnosima sa prvim čovjekom ANB-a Dejanom Vukšićem koji je svojevremeno, kao advokat, zastupao Backovića! Backović je u ime SPC presudno uticao da Vukšić počne političku karijeru, imenovanjem za nosioca liste oko DF-a za Kotor.

Polovinom septembra prošle godine, u vrijeme kada se nova vlast tek formirala, portal ,,Udar“ – za kojeg se nikada nije utvrdilo ko ga je osnovao – objavio je u nekoliko nastavaka tekstove, ,,senzacionalno“ otkrivajući pripadnike raznih obavještajnih službi koji žive i rade u Crnoj Gori.

U jednom tekstu se portretisao lik i djelo popa Backovića, a onda je odmah reagovao advokat Vukšić, tada pravni zastupnik sveštenika Mitroplolije crnogorsko-primorske. Vukšić je najavio da će povodom medijskih objava portala Udar.me, čija je meta njegov klijent, ,,preduzeti opsežnu pravnu akciju u kojoj će se na tuženoj strani naći neke ugledne domaće i međunarodne korporacije, ali i sama država Crna Gora ako u najskorije vrijeme ne zaustavi nezabilježeno pljuvačku kampanju“.

Portal ,,Udar“ se nakon izvjesnog vremena ugasio, ali Vukšić – čak ni kada je imenovan za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost – nije želio, htio ili mogao da razotkrije te ,,ugledne domaće i inostrane korporacije“.

Kako god, Vukšić je nastavio da se viđa sa Backovićem i kada je imenovan za direktora ANB u petogodišnjem mandatu. Maja ove godine uslikan je sa sveštenikom Crkve Srbije u jednoj kafani na Primorju, što znači da su i dalje razmjenjivali informacije.

Da li se možda u tim bliskim odnosima krije razlog zašto za prvog čovjeka ANB-a formiranje tajne srpske radikalne grupe u Nikšiću, među kojima se nalaze ljudi sa policijskim dosjeima, nije bio dovoljan razlog da ANB napravi makar provjeru policijskih informacija?

Ili, prosto, za Vukšića, nekadašnjeg nosioca liste ,,Za budućnost Kotora“, zastupnika popova Crkve Srbije, opasnost od ,,nasilnog ekstremizma“ postoji samo ako se Crnogorci javno iskažu ili protestuju u Crnoj Gori?

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Rajnke uručila čestitku Blinkena Abazoviću: Uvjeren sam da ćemo unaprijediti naše zajedničke interese i...

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se danas sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke. Kako je saopšteno iz Abazovićevog Kabineta, čestitajući izbor...

Realizovana predavanja na temu smanjenja rizika od zemljotresa

U organizaciji Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, Područna jedinica za zaštitu i spašavanje Herceg Novi realizovala je predavanja na temu smanjenja rizika od...

Energetika treba da bude lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore i regiona

Obnovljivi izvori energije najvažnija su poluga u poslovima koji predstoje u energetskoj tranziciji, a energetika mora da preuzme razvojnu funkciju zaključak je prvog panela...

Bolnica NK: Ljekar savjesno pregledao pacijentkinju, bolnica nije u obavezi da posjeduje anesteziju u...

Juče je u Opštoj bolnici Nikšić primljena djevojčica dobi šest godina sa povredom usne koja je uzrokovana padom. Djevojčicu je primio dr Šaranović, koji...

Abazović tvrdi da nema saznanja da je Pavićević blizak BIA

Premijer Dritan Abazović kazao je da nema saznanja da je novoizabrani savjetnik potpredsejdnika Vlade Vladimira Jokovića, Vladimir Pavićević blizak srpskoj Bezbjednosno informativnoj agenciji BIA. Juče...

Najčitanije

Povezano

Sadžakov: SPC želi da zadrži patronat nad Makedonskom i ne dozvoli postojanje CPC

Srpska pravoslavna crkva želi da u simboličkom smislu zadrži patronat nad Makedonskom pravoslavnom crkvom i da ne dozvoli postojanje Crnogorske pravoslavne crkve, rekao je...

Advokat žrtava u postupku protiv SPC za pedofiliju: ”Crkva izjavama vrši pritisak na tužilaštvo”

Ne stišavaju se reakcije javnosti na potez Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje je pokrenulo postupak protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i...

Više tužilaštvo: U toku izviđaj protiv MCP i Joanikija zbog prikrivanja pedofilije

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija Mićovića, zbog prikrivanja pedofilije, a povodom...

Radulović: Društvo ne smije da ćuti o slučajevima pedofilije

SPC je sve manje religiozna struktura, a sve više lukrativna institucija koja služi povećanju imovine njihovih članova i predstavnika, ocijenio je predsjednik Evropskog pokreta...

Komentari

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pripreme za Cetinje u ,,Dražinom štabu“ – CG Vijesti
20.08.2021-08:19 08:19

[…] Aktuelno […]

Valenko
20.08.2021-10:12 10:12

Opa tu je i Stevan Zvicer iz Nk koji zivi i radi u Budvu kao zamjenik nacelnika komunalne policije !!! Opaaaaa

Ivan
20.08.2021-11:54 11:54

Čovjek kad bi se ovakvih bojao muvaricu bi nosio

Sara
20.08.2021-18:43 18:43

Jako odvratni tipovi..oni nista nemaju posteno u nihovoj c'uturi..osim ubij-zakolji..pravi kriminalci.

mrki
20.08.2021-23:16 23:16

A je li on mrčo čuo za stradanje porpdice Zvicer!!!

Miki
20.08.2021-23:29 23:29

Sram vas bilo lazovi !Zavadjate ovaj jadni narod sramotnici da bi sacuvali milione sto ste pokrali!Vi i vama slicni portali ste zlo za Crnu Goru!

Mirko
21.08.2021-20:13 20:13

Koliko brava na jednom mjestu