Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Prioritet svakog društva očuvanje posebnosti statusa studenta

Danas je Međunarodni dan studenata

„Koristim priliku da vam u ime Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore čestitam Međunarodni dan studenata, dan koji se obilježava u znak sjećanja na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 praških studenata koji su protestvovali protiv okupacije.“, navodi Saša Roćen, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore.

Roćen: Prioritet svakog društva očuvanje posebnosti statusa studenta

“Dan koji visokoškolci već duže od osam decenija obilježavaju širom svijeta, predstavlja simbol borbe za demokratsko društvo i bolje obrazovanje. I tada i danas, studentska mladost i želja za obrazovanjem bili su pokretači novih i boljih ideja. Zato prioritet svakog društva, pa i crnogorskog, treba da bude očuvanje posebnosti statusa studenta, jer njihovo znanje i sposobnost treba da budu utkani u ljepšu, bolju i pespektivniju budućnost naše države.”, navodi on.

Cijeneći značaj studenata u društvu, uvjereni da će njihov položaj svakog dana biti sve bolji, ovaj značajan datum prilika je da se skrene pažnja na brojna pitanja koja su u fokusu njihovog interesovanja.

“Na te probleme ukazujemo u kontinuitetu, uz očekivanje da ih možemo riješiti, samo angažovanjem svih struktura. Stoga će rješavanje problema visokog procenta nezaposlenosti mladih, neadekvatnih uslova u pojedinim objektima u kojima se realizuje nastava ili borave studenti, neadekvatne stručne prakse, rangiranja ustanova visokog obrazovanja ili hiperprodukcije diplome sumnjivog kvaliteta iz regiona, i dalje biti teme koje ćemo nastojati da riješimo u komunikaciji sa nadležnim institucijama. Za nas u Studentskom parlamentu to je preduslov da naše koleginice i kolege dobiju adekvatno mjesto u društvu i uslove koje imaju visokoškolci u razvijenim državama Evrope.”, ističe Roćen.

Usljed trenutne nepovoljne epidemiološke situacije, spriječeni su da realizujemo neke od aktivnosti koje su postale tradicionalne.

“Tako ćemo umjesto kulturno-umjetničkih i zabavnih dešavanja, ove godine, u saradnji sa studentskim vijećima organizovati konferencije, okrugle stolove i tribine, kako bi još jednom ukazali na nedostatke i probleme u sistemu visokog obrazovanja. Po prvi put, biće realizovan projekat „Studentska solidarnost“ sa ciljem da se pomogne onima koji se nalaze u nepovoljnom socijalnom položaju, a koji su tokom studija postigli zavidne rezultate i iskazuju visok stepen učešća u studentskom, humanitarnom, građanskom i sportskom aktivizmu. Putem konkursa koji će biti sproveden na osnovu odredbi Pravilnika koji smo usvojili, biće određeni dobitnici stipendija i to njih 15, za koje smo opredijelili novčanu podršku u iznosu od po 300 eura. Na ovaj način želimo da pokažemo odnos poštovanja prema rezultatima koje su studenti postigli tokom studija i u vannastavnim aktivnostima, te pružimo podršku onima kojima će ista biti dragocjena kako bi pokrili dio svojih svakodnevnih studentskih obaveza”, kaže on.

Realno sagledavajući brojne pomake napravljene u oblasti visokog obrazovanja u proteklom periodu, gledamo u budućnost, svjesni posebnosti uloge koju studenti imaju, ali i povjerenja koje nam je ukazano da zastupamo njihove interese. Stoga ćemo kao i do sada, davati doprinos svim pozitivnim procesima koji se odvijaju, ali i biti kritičari svih manjkavosti koje uočimo. Samo na taj način možemo da ispunimo svoju misiju i obezbijedimo našim studentima uslove kakve neupitno zaslužuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve