Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Prinudna uprava pred vratima Opštine Budva: Bez dogovora, građani i dalje taoci političkog nesklada

Politička vatra koja u Budvi kuja već mjesecima ni danas nije ugašena

Politička vatra koja u Budvi kuja već mjesecima ni danas nije ugašena. Sastanak koji je trebao da riješi političku krizu, a kome su se odazvali svi konstituenti vlasti, ni danas, iz čak četvrtog puta, nije urodio plodom. Do dogovora nije došlo, piše RTV Budva.

Nakon skoro jednočasovnog mimoilaženja u političkim stavovima, te iznošenja različitih zahtjeva i zaključaka, sastanak je završen, a do dogovora nije došlo. Žustra rasprava političkih kolega nije dovela do rješenja krize, a prinudna uprava nikada nije bila bliža Opštini Budva.

Prava Crna Gora je, prema riječima odbornika Prave Budve Luke Liješevića, kao neutralni faktor ove političke situacije inicirala ovaj sastanak misleći da će neko od njihovih kolega naći rezervni plan za izlaz iz ove situacije.

“To se nije desilo, danas se krenulo sa teškim insinuacijama, a građanima Budve nemam šta da poručim osim da nam je Bog u pomoć. Mi smo prošli put imali prijedlog, da se na desetoj sjednici izglasa budžet premda u njegovoj izradi nijesmo učestvovali, ali očigledno kolege nijesu bile spremne na to”, kazao je Liješević.

Marković: Problem vidimo isključivo u prvom čovjeku budvanske Opštine Careviću, nama funkcije nisu bitne

Predsjednik Odborničkog kluba Demokrata Marko Marković, kazao je da, na njegovu žalost, ni danas nije došlo do dogovora, te je ponovio da oni problem vide isključivo u prvom čovjeku budvanske Opštine, Marku Batu Careviću.

“Problem vidimo u njegovom samovoljnom vođenju opštine, neuvažavanju koalicinoih partnera, nemamo koalicioni sporazum, nemamo dogovorene smjernice rada, imamo v.d. statuse svih sekretara, imamo nezakonito postavljene sekretare, zbog čega je reagovalo i ministarstvo. Imamo problem i da smo istjerani iz vlasti, Demokrate u Budvi su pretvorene bukvalno u opoziciju, kao da ćemo rušiti gospodina Carevića sa odbornicama DPS-a, gurani smo na teren koji mi ne prihvatamo i smatraamo da Budva ne može da bude taoc nijednog čovjeka, pa ni Carevića. U tom cilju je i ako ni čim nije zgriješio i gospodin Radović ponudio svoju ostavku”, istakao je on.

On je napomenu da ne može da razumije da neko toliko voli funkciju, da pa da ni u korist građana ne može da je se odrekne, te da će prinudna uprava donijeti zakonska rješenja.

“Ona će razriješiti ovaj dom, predsjednik ostaje, nama funkcije nisu bitne, kao ni gospodinu Radoviću niti bilo kome od nas lično. Mi smo ponudili da se relaksiraju odnosi time što ćemo na čelne pozicije postaviti nove ljude”, zaključio je Marković.

Vujović: Carevićevo povlačenje ne dolazi u obzir, izabran je od strane naroda, to što se Demokratama ne dopada je druga stvar

Odbornik DF-a Filip Vujović istakao je da će se ovaj odbornički klub zalagati za očuvanje izborne volje građana, a da je ona bila dovođenje Marka Bata Carevića na čelo Opštine, ta da tako mora i ostati.

“Predsjednik je izabran od strane naroda, to što se njima ne dopada je druga stvar, ako imaju većinu da ga smijene, neka ga smijene, ali narod ga je doveo na tu funkciju i mi volju građana nećemo mijenjati. Nećemo ovdje dopustiti ono što se događa na državnom nivou. Nama se na današnjem sastanku ponovo postavljao ultimatum, a i na svakom prethodnom, kada god je došlo i do najmanjih naznaka da bi nešto mogli da se dogovorimo, neko od njih bi odmah ponovio taj ultimatun o Carevićevom povlačenju. Mi smo više puta rekli da to ne dolazi u obzir i da oni u naša personalna rješenja ne mogu da se miješaju, to je nama nedopustivo. Sa druge strane, imamo njihovog predsjednika Skupštine za kojeg se svi slažemo da treba da podnese ostavku, čak 21 odbornik je za to, a to se kao što vidimo nije dogodilo”, kazao je Vujović.

Kako je dodao, DF-u se spočitava i kreiranje budžeta, koje je prošlo bez Demokrata, za šta on trvdi da nije istina.

“To naravno nije istina, kao ni to da smo ih otjerali u opoziciju, jer su na čelima nekaoliko sekretarijata upravo njihovi kadrovi, a svi su oni učestvovali u kreiranju budžeta i dostavili predloge za svoje sekretarijate. Podsjećam da su se neki čak i hvalili da su po prvi put stoprocentno ispoštovani, tako da su itekako učestvovali u kreiranju budžeta”, istakao je on.

Vujović je naglasio da su od kolega iz Demokratske Crne Gore očekivali da upute izvinjenje građanima.

“Očekivali smo izvinjenje građanima zbog blokade parlamenta i držanje građana kao taoca, zbog svojih ucjena, ali to se nije desilo, umjesto toga građani su dobili izjave koje vode isključivo ka političkom ultimatumu, a ne ka rješenju”, zaključio je Vujović.

Pitanje političke krize ni danas nije riješeno, a Demokrate su naglasile da ukoliko predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević ne podnese ostavku oni neće doći na sjednicu lokalnog parlamenta, nakon čega na snagu stupa prinudna uprava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve