Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Prije 29 godina ubio se crnogorski admiral Vladimir Barović

Barović se ubio u vrijeme kad je i onim najoptimističnijima bilo jasno da će rat biti nemoguće izbjeći. Barović je, poput mnogih drugih u to doba, mogao ići lakšim putem i slijepo izvršavati naredbe iz vrha JNA, koja je u to doba već u potpunosti bila u službi Slobodana Miloševića

Na današnji dan prije 29 godina crnogorski admiral Vladimir Barović na Visu je počinio samoubistvo zbog agresije JNA i crnogorskih rezervista na Hrvatsku. To je po njemu predstavljalo djelo koje je u potpunoj suprotnosti s crnogorskom časti.

foto index.hr

Admiral Barović, koji je bio zapovjednik ratne mornarice za područje Istre, izvršio je samoubistvo 29. septembra 1991. godine nakon što je odbio naredbu da bombarduje primorske gradove u Hrvatskoj. Barović je u svom oproštajnom pismu, koje je napisao na Visu, gdje se tada nalazilo zapovjedno mjesto bivše Jugoslavenske ratne mornarice, naveo i razloge koji su ga naveli na taj čin.

Glavni razlog je nerazumna agresija JNA i crnogorskih rezervista na Hrvatsku koja, po mišljenju admirala Barovića, predstavlja djelo suprotno tradicionalnom crnogorskom poimanju časti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio, smatrao je admiral Barović koji sebi oduzeo život suočen s vlastitom nemoći u sprječavanju djelovanja JRM-a na razaranju hrvatskih gradova te zbog potpunog neslaganja s odlukama vrhovnog zapovjedništva bivše JNA.

“Jedini metak na koji Crna Gora može biti ponosna”

Barović se ubio u vrijeme kad je i onim najoptimističnijima bilo jasno da će rat biti nemoguće izbjeći. Barović je, poput mnogih drugih u to doba, mogao ići lakšim putem i slijepo izvršavati naredbe iz vrha JNA, koja je u to doba već u potpunosti bila u službi Slobodana Miloševića.

No Barović to nije želio učiniti. U vrijeme kad je dobar dio Crne Gore bio podržao zločinačku politiku iz Beograda, a neki su joj se razarajući Dubrovnik bili i pridružili, Barović je pričao o časti koja mu ne dopušta da granatira ljude koji mu ništa nisu skrivili.

Pokopan je u Herceg Novom, a u trenutku smrti imao je 52 godine.

“Jedini metak u ovom ratu ispaljen na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića, komandanta JRM-a. Njegovo crnogorsko shvaćanje časti nije mu dozvolilo da izda zapovijed floti da bombardira primorske gradove i naselja u Dalmaciji kad mu je to bilo naređeno”, napisao je 1996. godine crnogorski književnik Momir M. Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Simbolika - Voice of Montenegro
09.05.2023-14:39 14:39

[…] Admiral Vladimir Barović, ubio se 29. septembra 1991. godine, na Visu, na dan kad je preuzeo dužnost komandanta „Vojnopomorskog sektora Boka“. U oproštajnom pismu je naveo da je agresija JNA na Hrvatsku suprotna crnogorkoj časti, pa time izražava neslaganje sa vrhovnom komandom JNA. Vjerujem da ga ova bratija koja sa vama dijeli vlast smatra izdajnikom. Što li njegove riječi simbolizuju? […]