Petak, 15 Januara, 2021
Rubrika:

Prije 23 godine osnovana je prva etnička zajednica Crnogoraca u Australiji

Bili su to počeci organizovanja udruženja koje se jasno odredilo po pitanju borbe za obnovu crnogorske nezavisnosti

Prva etnička zajednica Crnogoraca u Australiji osnovana je prije 23 godine.

Foto: AntenaM

”Bili su to počeci organizovanja udruženja koje se jasno odredilo po pitanju borbe za obnovu crnogorske nezavisnosti. Trebalo je u to vrijeme iskazati veliku građansku hrabrost i suprotstaviti se protivnicima ideje samostalne i međunarodno priznate Crne Gore. Odmah po osnivanju znali smo da ocijenimo važnost i moć Interneta pa smo među prvima napravili jedan izuzetno moćan i među našom dijasporom širom svijeta popularan web sajt koji je ogledalo svih naših aktivnosti. Sajt je platforma i za mnoga druga naša udruženja sa kojima održavamo prisnu saradnju”- navedeno je u saopštenju.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik CEZA Mihailo Mandić navedeno je da je internet revolucija iz temelja izmijenila način organizovanja dijaspore.

”Nije u pitanju samo naša zajednica! Slično je sa mnogim ostalim udruženjima. U Crnoj Gori nikako da uhvate korak sa vremenom i odmaknu se od zastarjelih stereotipa iseljeničkih prebrojavanja i druženja na stari način. Ranija redovna nedjeljna okupljanja su izgubila svaki smisao! Nekada su ti susreti bili izvor informacija koje su nam sada postale dostupne jednostavnim klikom na mobilnom telefonu. Izuzetak su samo udruženja čiji su iseljenici koncentrisani u jednom uskom krugu, ali takvi se mogu prebrojati na prstima jedne ruke!

Crnogorska etnička zajednica se i ove godine sprema da promoviše i naše iseljeništvo i Crnu Goru na jedan reprezentativan način na premijerskoj večeri u martu mjesecu i da proslavi Dan nezavisnosti sa svojim članovima u Melburnu u maju”- navodi on.

”Odmah nakon osnivanja naša zajednica je sa crnogorskim iseljeničkim organizacijama USA, Kanade i Hrvatske igrala značajnu ulogu u objedinjavanju cjelokupne crnogorske iseljeničke dijaspore na svjetskom nivou. Uzeli smo učešće na prvim Crnogorskim susretima i Kongresima crnogorskih iseljenika u Njujorku, Čikagu i Cetinju kada je gradjeno iseljeničko jedinstvo u borbi za ostvarivanje crnogorske nezavisnosti.

Bili smo dio delegacije 1999. godine na Svjetskom kongresu u Njujorku kada smo potpisali «Deklaraciju dobre volje o Crnoj Gori» sa zahtjevom Vladi Crne Gore da raspiše Referendum za nezavisnost”- podsjeća Mandić u saopštenju.

Naša zajednica je, kako kaže, bila aktivni učesnik predreferendumske kampanje, a i tokom samog referendumskog procesa.

U Australiji su, dodaje, jedini organizovali uspješnu promociju Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru.

Nadalje navodi uspjehe organizacije:

”-Cijelo vrijeme smo pisali apele, saopštenja, reagovanja i pisma podrške borbi za obnovu crnogorske državnosti.

-Našom zaslugom imamo otvorena vrata u mnogim zvaničnim institucijama australskog sistema i trudimo se da reprezentujemo Crnu Goru na najbolji mogući način. Postali smo dio širokog kruga etničkih zajednica Australije.

-Crnogorska etnička zajednica Australije figurira u skoro svim institucijama australskog sistema kao autentični predstavnik Crne Gore.

-Zahvaljujući nama po prvi put u Popisu Australije pojavljuje se nacionalna odrednica Crnogorac!

-Naša zajednica pomaže našim gradjanima i ovdje i u Crnoj Gori na mnogo načina. Prve informacije o Australiji naši, zainteresovani da se ovdje usele, dobijaju preko nas.

-Naš web sajt MONTENEGRO.ORG.AU je jedan od najznačajnijih i najposjećenijih sajtova cjelokupne crnogorske dijaspore preko kojeg pomažemo našim iseljenicima sa pregršt korisnih informacija.

-Naša zajednica posreduje i pokušava da pronadje osobe koje su pokidale svoje veze sa svojima u Crnoj Gori.

-Crnogorska etnička zajednica je, nakon uporne prepiske, natjerala Poštu Australije da u svoj softverski sistem uvrste kao posebnu državu i Crnu Goru – do tada, šest godina nakon nezavisnosti, na svim pošiljkama ste morali napisati Serbia and Montenegro!

-Odstranili smo sve anticrnogirske i fašističke radio reportere sa državnog SBS radio programa na srpskom jeziku koji je sve do našeg angažovanja bio prava Gebelsova mašinerija. Sada tu radio stanicu rado slušaju kako Srbi, tako i Crnogorci.

-Očistili smo taj radio i od svještenstva SPC odakle su i popovi odstranjeni što se graničilo sa nemogućom misijom i na taj način pomogli i osoblju srpskog radio programa da svoj posao rade na profesionalan način – što oni i čine!

-Predstavnik naše zajednice je već u drugom mandatu član Savjeta crnogorske dijaspore.

-Zahvaljujući našoj zajednici gradonačelnik opštine u kojoj je registrovana CEZA postavlja crnogorsku zastavu na jarbol sidnejske opštine prilikom svih značajnijih datuma iz crnogorske istorije.

-Prošle godine (2018.) na centralnom mjestu sidnejske opštine Rockdale, uz prisustvo opštinskih i državnih funkcionera, zasadjeno je drvo posvećeno Danu nezavisnosti Crne Gore.

-Crnogorska etnička zajednica je, uz blagoslov mitropolita Mihaila, registrovala Crkvenoškolsku opštinu CPC u Australiji”- navedeno je u saopštenju.

IzvorantenaM

Najnovije

Koronavirus: Preminula jedna osoba, još 414 novopozitivnih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analize...

Radulović – Mas: Crna Gora i Njemačka prijatelji i bliski saveznici

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je u toku drugog dana posjete Berlinu, imao odvojene susrete sa njemačkim saveznim ministrom za vanjske poslove Hajkom Masom i sa spoljnopolitičkim savjetnikom...

Anđušić odgovorio Demokratama: Uzalud tražite slamke spasa, kvorum nijeste imali i Poslovnik ste prekršili

Reagovanje Mihaila Anđušića, šefa Kluba odbornika u SO Glavnog grada, na saopštenje Demokrata. Saopštenje Anđušića prenosimo u cjelosti U namjeri da opravdaju otvoreno kršenje Poslovnika prilikom...

Demokrate: Još jedan dokaz o dvostrukim aršinima DIK-a

Kao što se zna, more je dokaza koji govore u prilog tezi da je DIK odbijanjem da dostavi izvještaj o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta...

Mornar ide u Zagreb po novu pobjedu: Svaki meč ima veliki značaj u borbi...

Poslije velikog trijumfa na Kanarskim ostrvima na startu Top 16 faze Evrokupa, košarkaši Mornara gostovaće Ciboni u ABA ligi. Seriju odličnih rezultata Barani će pokušati...

Najčitanije

Povezano

Australija: Kazna za nenošenje maske na aerodromu 32.000 eura

Svako ko ne bude nosio masku na aerodromu u Zapadnoj Australiji platiće kaznu do 50.000 australijskih dolara (32.000 eura), u sklopu novih, drastičnih mjera...

Dio I: 32 I PO LJETA – ZLOG KISMETA (i još pođešto)

Za aktuelno.me Piše: Miodrag D. Bajković, arhitekt Odvazda su godine počinjale januarom. U stvari, tako je bivalo sve od kad su naši preci batalili prvi mjesec...

Australija se zbog koronavirusa ponovo zatvara

Više australijskih država i teritorija ponovo uvodi ograničenja putovanja kako bi spriječilo širenje koronavirusa iz novih žarišta zaraze u državama Novi Južni Vels i...

Australija zbog Aboridžina mijenja himnu

Australijska vlada je promijenila jednu riječ u državnoj himni kako bi bolje priznala ulogu, kulturu i istoriju aboridžinskih naroda u zemlji. Druga rečenica himne Advance...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve