Vlada Crne Gore posvećena je digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave, kazala je ministarka javne uprave Suzana Pribilović na ministarskom panelu.

Kako je kazala, svjesni su da je primjena informacionih tehnologija, interoperabilnost, elektronska uprava i otvoreni podaci, osnova za unapređenje rada javne uprave.

“Modernizacija javne uprave ide uporedo sa digitalizacijom i građani s pravom očekuju od javne uprave da bude otvorena, transparentna i dostupna građanima. U tom smislu Crne Gore radi na dostizanju ciljeva Digitalne agende za Zapadni Balkan i primjeni EU standarda. Trenutno se odvija više aktivnosti sa ciljem da se svi sistemi konsoliduju i omogući građanima i privredi da dobiju kvalitetnu i brzu uslugu od strane javne administracije, i na taj način smanje biznis barijere“, kazala je Pribilović.

Prema njenim riječima, digitalna transformacija je tema o kojoj se u Crnoj Gori sve više razgovara na nivou ICT sektora, institucija i međunarodnih organizacija i značajan pomak postoji u razvoju interoperabilnosti, e-demokratije i na polju otvorenih podataka.

Ona je naglasila da je Crna Gora u posljednjih godinu dana napravila iskorak u redefinisanju pravne regulative kojom je digitalizacija stavljena u fokus svih značajnih procesa u radu javne uprave.

“Digitalno doba zahtijeva transformaciju sadašnjeg poslovanja, ne samo poslovnih procesa u kojima se ostvaruje interakcija sa građanima i privrednim subjektima, već i transformaciju procesa unutar javne uprave. U tom smislu, Vlada Crne Gore, a prije svega, Ministarstvo javne uprave, kontinuirano radi na jačanju međuresorne saradnje korišćenjem različitih mehanizama na projektnom i strateškom nivou. Rezultat ovakvog pristupa je povećanje broja institucija koje učestvuju u procesu razvoja elektronskih usluga, te prihvatanje korišćenja dijeljenih infrastrukturnih i aplikativnih rješenja kojima upravlja Ministarstvo javne uprave, a koje koriste mnogobrojni organi državne uprave“, kazala je Pribilović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve